Geachte redactie

Moedig

Is het niet onrustbarend dat een huisarts in Tuitjenhorn zich van kant maakt omdat hij een terminale patiënt helpt om uit dit leven te stappen en dat iemand die uit compassie z'n stiefmoeder dat laatste duwtje geeft, toch 'schuldig' wordt bevonden? Moedige mensen zijn het.


We worden op de wereld gezet zonder dat iemand ons ooit gevraagd heeft of we dat wilden.


Laat ons dus vrij als we dat leven zelf willen beëindigen en wees blij als er iemand is die, in uiterste nood, ons helpt.


Mien van Eek, Mensingerweer


Malevitsj

Mijn complimenten over het prachtige artikel over de Malevitsj-tenstoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam (Ten Eerste, 19 oktober). Het is prijzenswaardig dat de Volkskrant in het eerste katern twee pagina's inruimt voor een artikel over kunst. Jammer genoeg stond er wel een fout in het artikel: de stad Vitebsk, waar Malevitsj drie jaar heeft gewerkt, ligt niet in Oekraïne maar in Wit-Rusland.


Ook los van Malevitsj is Vitebsk overigens interessant voor kunstliefhebbers. Het is de stad waar Marc Chagall is geboren en opgegroeid. De kunstacademie waar Malevitsj werkte, werd door Chagall opgericht en in die jaren ook bestuurd. Het geboortehuis van Chagall is nu een leuk en sympathiek museum.


Wout van der Meer, Utrecht


Topvrouwen

Ik las met verbazing de artikelen over het gebrek aan vrouwen aan de top van beursgenoteerde bedrijven (Economie, 22 oktober). Zelf ben ik directeur van een (niet beursgenoteerd) ingenieursbureau en ook nog vrouw. Om mij heen kom ik vele vrouwelijke directeuren tegen, geen quota, geen glazen plafond, geen manager die je op weg helpt, gewoon zelf gedaan. Als je alleen naar beursgenoteerde bedrijven kijkt, krijg je volgens mij een scheef beeld. Natuurlijk moeten ook beursgenoteerde bedrijven hierop letten, maar vraag nu eens aan vrouwen bij niet beursgenoteerde bedrijven hoe het zit?


Niet dat wij nu zo bijzonder zijn, maar daar gaat het nu juist om.


Noortje Jacobs, Ede


New York

Ik gun een Belg zijn ontdekking, maar het bericht over Pieter Minuit (Buitenland, 21 oktober) is oud nieuws. Dat New York niet door Nederlanders is gesticht, maar door een Waal, zoals Yves Vander Cruysen, een Waals historicus beweert, is al uitvoerig beschreven in het in 2004 verschenen The Island at the Center of the World van Russel Shorto.


Jan Groenendijk, Zaltbommel


Sint en Piet

Als je Nederlanders vraagt naar discriminerende bijbedoelingen bij het sinterklaasfeest, zul je horen dat dat nooit de bedoeling is geweest, dat ze daar zelfs nog nooit aan hebben gedacht.


We vieren gewoon een gezellig volksfeest, nemen elkaar op de hak, verwennen de kinderen met lekkers en geven elkaar leuke cadeautjes. Wat is daar fout aan? 'Zeurpiet' moet zijn mond maar houden en ons ons feestje gunnen. Met een beetje tolerantie houden we het graag gezellig!


Echter de wereld verandert en zo ook Nederland. Verschillende culturen lopen door elkaar. En mensen uit die andere culturen beleven de werkelijkheid vaak ook anders.


Door een ander verleden, andere ervaringen en ook andere gemeenschappelijke trauma's hebben zij een totaal ander referentiekader, vanwaaruit zij de werkelijkheid waarnemen. Dat is een feit dat je niet één twee drie verandert.


Het enige dat we daaraan kunnen doen is daar rekening mee houden en ons een beetje aanpassen aan de veranderende omstandigheden. De bes-te manier om je staande te houden in deze wereld is nog altijd door mee te veranderen. Een boom die meegeeft in de wind blijkt uiteindelijk sterker dan de stevige oude boom die niet meegeeft en bij harde storm zal omwaaien.


Als we het sinterklaasfeest een beetje veranderen, zodat de Pieten niet meer zwart zijn, kunnen we dit grootse volkstoneel wellicht behouden. Als we echter stram blijven volharden in deze vorm zullen we, net als de oude boom, breken.


Anja Yska, Eindhoven


Sint en Piet (2)

We praten met onze 7-jarige zoon over de VN-reactie op Zwarte Piet. Volgens Floris kent deze mevrouw Shepherd het geheim van Zwarte Piet niet: het zijn witte mensen die bruin geschminkt worden omdat bruin een mooie kleur is en ze iets leuks voor kinderen willen doen.


Astrid van Duijvenbode, Soest

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden