GEACHTE REDACTIE

In het artikel 'Het koraal is ziek' (Wetenschap, 13 september) geen woord over de functie van het koraalrif, dat van essentieel belang is voor het voortbestaan van deze wereld....

Duiktoerisme

Zodat zij nog meer wonden door duiktoerisme kunnen toebrengen, waarvan de verzwakte riffen steeds minder snel herstellen. Bij de oproep voor zulk toerisme dringt de term ecopaparazzi zich op.

DONGEN Marion de Ruyter

Overname

In het bericht over Surinaamse Staatsolie dat zich verzet tegen een overname door het Koreaanse bedrijf Daewoo, meldt de Volkskrant (16 september) dat Daewoo eigenaar is van de olieraffinaderij Universal Refining in Antwerpen. Dat is onjuist. Petroplus International heeft Universal Refining deze maand overgenomen van Daewoo, waardoor het bedrijf nu in Nederlandse handen is.

ROTTERDAM ir M. van Poecke

directeur Petroplus

Klem

Laat ik eerst even zeggen dat ik een (onderbetaalde) docent ben in hart en nieren en dat ik helaas gek ben op mijn beroep. Helaas, omdat op deze manier werken me vreselijk veel (vrije) tijd kost. Momenteel draaien de scholen op vele van deze 'gekken'.

De arbeidsomstandigheden zijn erg slecht. De leerlingen zien dat elke dag (de Volkskrant, 16 september) en hun verwachting voor de arbeidsmarkt wat betreft onderwijs is dus wel duidelijk.

Twintig jaar geleden was het in Nederland, vergeleken met de rest van Europa, voor de leraar al droevig gesteld. De vele bezuinigingen hebben deze positie alleen maar verslechterd. Grote klassen, we worden met steeds meer problemen van leerlingen geconfronteerd, erg veel lesuren, allerlei veranderingen die vervolgens soms teruggedraaid worden, Bavo, tweede fase. . . Zaken die de werkdruk steeds maar vergroten.

Door het huidige werkverdelingsbeleid (weer zo'n fraai verpakte bezuinigingsmaatregel) wordt opnieuw een beroep gedaan op de docent. De 1710 uur zijn een lachertje, elke docent moet in zijn vrije tijd werken om zijn taak te volbrengen. We worden klem gezet, omdat we voor de leerlingen het beste willen. We hebben zogenaamd een goede cao, maar de praktijk is anders.

Het volgend kabinet gaat extra investeren in het onderwijs; tsjonge wat een gouden bergen worden er weer beloofd. Nee, nu moeten de uren fiks worden teruggebracht om tot een acceptabele taak te komen, en jongere docenten warm te laten lopen voor dit mooie werk.

TILBURG Hans Swinkels

Straatveger

Eerst had je gastarbeiders en nu langdurig werklozen die je overal voor kunt gebruiken, waarbij de termijn om tot deze categorie gerekend te worden steeds korter wordt. Nu ben je al na een jaar langdurig werkloos.

Niet genoeg straatvegers in Den Haag; dat wordt wel via de Melkert-regeling opgelost. Schoenenpoetsers in Maastricht: Melkert-medewerkers aan de slag. En dan wordt er beweerd dat er niet genoeg geld is om mensen fatsoenlijk te betalen. Het geld is er wel degelijk (zie de prestigieuze bouwprojecten in Den Haag én in Maastricht), maar wij hebben het niet over voor langdurig werklozen zodat ook zij loon naar werken krijgen.

Zolang Melkert doorgaat prestige te verwerven door het uitmelken van langdurig werklozen, zal het aantal Melkerts en niet te vergeten het aantal uitgemolken banenpoolers alleen maar toenemen. Lang leve het poldermodel, maar kijk ook eens wat het de laagstbetaalden kost aan koopkracht.

MAASTRICHT Brechtje Coenen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden