GEACHTE REDACTIE

Ad Lagendijk gaat tekeer over een artikel op de Forumpagina waarin werd gewezen op de mogelijke risico's van een beoogde radiozender in Kootwijk (Wetenschap, 17 januari)....

Radiozender

Verder getuigt zijn bijdrage van onkunde inzake de wetenschappelijke literatuur over de fysiologische effecten van radiofrequente velden. Er is een wetenschappelijke publicatie waarin een verband wordt gelegd tussen de blootstelling aan radiofrequente velden en breuken in DNA (International Journal of Radiation Biology 1996). DNA-breuken zouden de, in een aantal epidemiologische onderzoeken waargenomen, verhoogde kans op leukemie rond zenders kunnen verklaren.

Ook zijn er plausibele verklaringen van kankerveroorzaking denkbaar op basis van ander fysiologische effecten van radiofrequente velden. Daartoe behoren de veranderde interactie tussen tumorpromotors en membranen en de beïnvloeding van DNA-herstel, hormoonspiegels en de immune afweer.

AMSTERDAM L. Reijnders

Buikspreker

Als Jan Blokker (de Volkskrant, 20 januari) in zijn column de bekende beeldspraak van de buikspreker en de buikspreekpop wil gebruiken voor Karel van de Graaf en zijn redactie, moet hij het wel goed doen. Blokker schrijft: 'Talkshowers zijn als buiksprekerspoppen: ze spreken door de mond van een redactie. . .' Hij bedoelt natuurlijk het omgekeerde te zeggen: de redactie spreekt door de mond van de 'talkshower', want volgens Blokker is eigenlijk de redactie aan het woord en fungeert Karel slechts als de buiksprekerspop die schijnbaar aan het woord is.

AMSTERDAMG. de Wit

Ochten

De media konden er geen genoeg van krijgen. Hijgerig trokken ze naar Ochten. Een zwakbegaafde zedendelinquent komt uit de inrichting! Dorp in rep en roer! Filmbeelden van een verregend speeltuintje. Geschrokken voorbijgangers voor de camera, een burgemeester die zich gedwongen voelt in Nova te verschijnen. 'Wat zou u doen als deze jongen nu in het dorp terug zou komen?' vroegen ze. 'Is hij zijn leven dan wel zeker?'

Wat is hiervan de nieuwswaarde? Het gaat hier om een delicate, pijnlijke en emotionele situatie voor zowel slachtoffers als dader. De rechtbank heeft gezegd dat dader en gemeente nog maar eens moeten praten over een eventuele verhuizing. Wat voor zin heeft dit met al dat mediageweld? Wat betekent dit voor de misbruikte kinderen en hun ouders? Wat geeft dit voor kans aan de dader en zijn familie om zonder gezichtverlies een andere, nette oplossing te vinden? Wat er ook zal gebeuren, de schijnwerpers staan er nu vol op.

HAREN Trees Roose

Diva

Zit Martijn de Waal verlegen om de vrouwelijke vorm van het woord 'oudgediende' als hij enkel de mannelijke spelers in het programma Klokhuis eert (de Volkskrant, 20 janauri)? Ik mis de namen van diva's als Wieteke van Dort en Loes Luca, die minstens zo sterk hun typetje neerzetten en ook nog de spijkers uit de planken kunnen zingen. Al is een korte vooruitblik op een kinderprogramma een sinecure tussen al die pagina's vol belangrijke zaken, ik vind dat weglating van de helft van de charme ervan even bestraft moet worden.

UTRECHTNettie van Dijk

Long John

Mijn hart sprong op van vreugde toen ik de foto's zag bij het artikel van Wouter Klootwijk (Vervolg, 17 janauri). De Long John heb ik in het wild gezien. Het was in Amsterdam, ik denk in de jaren dertig/veertig, dat de melkboer met zo'n apparaat zijn waren rond bracht. Hij had twee grote melkbussen op het plateautje staan en verder nog wat kleingoed (boter, eieren en zo, als ik mij goed herinner). De melkbussen waren beschut door een hoes van pluizige stof eromheen (tegen de winterkou, de zomerhitte?). Het was een hele toer met zo'n fiets te rijden: een vreemd zwaartepunt, een vreemd op de stuurbeweging reagerend voorwiel. Maar ik vond het prachtig, toen en nu ook.

CASTRICUM W.R.Mulder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden