GEACHTE REDACTIE

Jan van der Putten bericht in Dag in Dag Uit (de Volkskrant, 21 maart) dat het eerste geval ter wereld waarbij een chirurg tijdens zijn werk besmet is geraakt met het aidsvirus in 1994 plaatsvond in een Italiaans ziekenhuis....

Aids

Het is nogal hachelijk zoiets te beweren. Op veel plaatsen is aids nog zo'n taboe en zo verborgen, dat waarschijnlijk niemand precies weet wanneer de eerste arts of verpleegkundige besmet is geraakt en later overleden. Bovendien had Van der Putten te rade kunnen gaan bij medische hulporganisaties, die opereren in gebieden met veel aids-patiënten. Dan had hij bijvoorbeeld kunnen ontdekken dat in maart 1992 een Nederlandse arts overleed na een 'prikaccident' tijdens een operatie in een Afrikaans ziekenhuis.

Een jaar eerder was een collega hem trouwens al voorgegaan, maar diens familie wilde niet dat de overlijdensoorzaak bekend werd. Dood-door-aids is een te pijnlijk onderwerp om het te gebruiken voor een wereldprimeur, die dat niet is.

UTRECHT Jos van Beurden

Oude mannen

Bij de discussie van de publieke omroepbazen die 27 maart op tv werd uitgezonden, moet alle lof uitgaan naar de decorbouwer. Wat een geniaal idee om deze verzameling oude mannen in rolstoelen te zetten!

UTRECHT G. Bakker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden