Geachte redactie

Geniaal
Ik doe mijn best bescheiden te blijven, maar het valt mij zwaar. Ik heb namelijk een geniaal plan bedacht, waardoor de premie voor de zorgverzekering minstens gehalveerd kan worden. Alle verzekeringsmaatschappijen spreken met alle ziekenhuizen af om een budget voor de zorgverlening in te stellen. Een te laag budget uiteraard. De effecten? In de loop van het jaar kunnen mensen gewoon niet meer naar het ziekenhuis. Het ei van Columbus! Een positief neveneffect is dat niet alleen Achmea telkens zo vervelend in het nieuws komt. Mocht mijn idee blijken te werken, en in alle bescheidenheid twijfel ik daar niet aan, dan kan het in de toekomst misschien worden uitgebreid met afspraken met huisartsen, tandartsen en apotheken.

Jurriën Schouten, Zutphen

Sollicitatie
In het artikel 'Allochtone jongeren willen erbij horen' (Economie, 11 december) over de moeilijkheden die allochtone jongeren ondervinden bij het zoeken naar een baan, zegt Esajas: 'Er is niemand die zegt dat je een sollicitatie niet via WhatsApp verstuurd (sic.). Daarom moet het onderwijs de studenten beter voorbereiden.' Au. Een betere voorbereiding: begin bij jezelf?

Max Velthoven, Amsterdam

Mensenrechten
Op 10 december vierden wij 65 jaar Rechten van de Mens. Prachtig. Niemand op tegen. Het rare met die rechten is alleen dat wij in Nederland vinden dat ze niet voor iedereen zijn. Als iemand een beroemd politicus heeft doodgeschoten, mag hij na het uitzitten van zijn straf niet op verlof en willen we hem liefst zijn hele leven zien wegrotten in de gevangenis. Zo'n man kan alleen nog vermomd de straat op en wordt op internet bedreigd met de dood. Zelfs de staatssecretaris van Justitie probeert dit wettelijk vastgelegde verlof te traineren, opgehitst door de rauwe stem van het volk.

Als een pedoseksueel een huis zoekt, mag hij nergens wonen: de burgemeester gooit hem de stad uit, toegejuicht door burgers die bereid waren tot lynchen.

Als een man illegaal begluurd wordt door de veiligheidsdienst omdat hij het doet met een nichtje van de koningin, mag hij niet zeuren.

Maak zelf maar een lijstje van de rechten die hier met voeten worden getreden. Op papier zijn we voor de wet allemaal gelijk, maar in de praktijk de een minder dan de ander. Als we mensenrechten echt zo serieus nemen, laat dan onze eigen gezagsdragers een lichtend voorbeeld zijn.

Trees Roose, Haren (Gr.)

Maatwerk
Van de 7.500 huisartsen hebben er 866 deelgenomen aan het onderzoek van Medisch Contact en het NCRV-programma Altijd Wat (Voorpagina, 10 december). Een respons van nog geen 12 procent. Van de respondenten zegt 10 procent de richtlijn wel eens te negeren wanneer de situatie van de patiënt daartoe aanleiding geeft. Kennelijk stelt het overgrote deel van de huisartsen de richtlijn en het protocol als norm. Deze cijfers zeggen niet alles, maar ik heb toch moeite met de conclusie dat de huisartsen globaal genomen confectie afwijzen en kiezen voor maatwerk, daarmee de richtlijn op het gebied van palliatieve zorg relativerend.

Daarnaast overlijden in Nederland veel meer mensen dan alleen degenen die zorg krijgen van een huisarts. In 2012 telt het CBS 140.813 sterfgevallen, dit jaar gaat het ook die kant op. Het zou interessant zijn dit onderzoek ook onder de artsen van ziekenhuizen en - zeer belangrijk - zorgcentra (verpleeghuizen) te houden. Mij gaat het om de kwaliteit van de palliatieve zorg, waarvan palliatieve sedatie onderdeel kan zijn. Als mijn tijd is gekomen, hoop ik op maatwerk.

Henk Schell, Bennebroek

F-16's
In de Volkskrant van 11 december staat dat 'op initiatief van VVD-Kamerlid Han ten Broeke en zijn SP-collega Harry van Bommel de Kamer in het voorjaar van 2012 een einde maakte aan de omstreden beperkingen voor F-16-piloten'. Die zouden in Afghanistan alleen militaire bijstand mogen geven als ze al in de lucht waren. Dat is feitelijk niet juist. Die beperkingen waren er van begin af aan al niet.

Minister Hillen nam de verantwoordelijkheid voor het misverstand en zei daarover op 10 april 2012 in de Kamer: 'Ik denk dat ik het zelf verkeerd geïnterpreteerd heb. Ik was er echt van overtuigd dat de uitkomst van het debat van 26 januari vorig jaar zo moest worden geïnterpreteerd dat F-16's alleen militaire bijstand kunnen geven als ze in de lucht zijn. Dat is een verkeerde conclusie geweest. Ik beschouw dat ook niet als uitbreiding van het mandaat. Het is het mandaat zoals dat vanaf het begin gegeven is.'

Overigens heb ik in diezelfde commissievergadering bepleit dat de F-16's wat mij betreft alleen zouden opstijgen om meteen terug te vliegen naar Nederland en is er aan dat standpunt niets veranderd.

Harry van Bommel

Tweede Kamerlid SP

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden