GEACHTE REDACTIE

'Er zit niegus in' slaat volgens Han van Gessel, met Van Dale in de hand, nergens op (de Volkskrant, 17 april)....

Niegus

Weliswaar geven ze het woord weer en zelfs de herkomst, maar niet de juiste betekenis. Die van niegus vind je bijvoorbeeld in het standaardwerkje van H. Beem: Resten van een taal, woordenboekje van het Nederlandse Jiddisch. Daar staat: 'Niechesj: bijgeloof, bijgelovige vrees, van het Hebreeuws niechoesj, tovenarij, waarzeggerij.'

Zo kom je aan de uitdrukking: daar zit de niegus in, wat zo veel wil zeggen als daar rust een vloek op. Het is vooral gebruikelijk als je het over winkel- of horecapandjes hebt waar voortdurend middenstanders of horecaffers mislukken.

AMSTERDAM Johannes van Dam

Overtreffende trap

Met toenemend tenenkrullen zie ik een taalverloedering die al geaccepteerd is; het verdwijnen van de overtreffende trap. Uw krant is besmet. De televisie overleden.

De meest gevaarlijke en meest populaire onderwerpen en personen doen opgang. Ik heb zelfs al de meest goede ideeën gehoord. En niemand lijkt het op te merken.

Ik twijfelde al aan mezelf; de woordenboeken echter geven me gelijk; zij vermelden 'gevaarlijkste' en 'populairste' alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Het meest erge (ergste; ik vermeld de correcte vorm er maar even bij) is dat ik hierdoor in toenemende mate in een isolement geraak; zal men mij straks nog kunnen verstaan?

DELFT Ward van der Houwen

Meer knijpen

Afgelopen zaterdag beleefde ik mijn vuurdoop als leider van het E-team van mijn zoontje. De wedstrijd stond bij rust 0-0. Ik begreep dat er nu wat van mij verlangd werd en besloot het team toe te spreken.

Tegen mijn zoon Olaf, die op '4' stond en in de eerste helft veel afvallende ballen had onderschept, zei ik dat hij in de ruit meer naar achteren moest spelen. De vleugelspitsen gaf ik opdracht meer te knijpen, zodat de vleugelbacks achterlangs de operationele velden in konden duiken en er zodoende meer druk op het vijandelijk doel zou ontstaan.

Hierop was het even stil, totdat een spelertje zei: 'Leider, je bent de limonade vergeten.'

We wonnen met 3-0.

ROTTERDAM Paul Hirschel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden