Geachte redactie

Moed

Het artikel van Iris van Domselaar (Vonk, 9 februari), waarin zij pleit dat collega's de moed moeten hebben om elkaar aan spreken, is mij uit het leven gegrepen. Als ambtenaar had ik de moed de handelwijze bij het verlenen van vergunningen aan te kaarten.


De organisatie voert met andere overheden projecten uit waar een vergunning voor nodig is. Normaal gesproken moet de vergunning vooraf worden aangevraagd, maar 'wij' doen dat achteraf. 'Dat is gemakkelijker, kost minder tijd en we doen het al jaren zo', werd mij met nadruk gezegd.


Ik heb gezegd dat juist wij als overheid het goede voorbeeld moeten geven. Dat betekent: eerst een vergunning aanvragen, en als de vergunning is verleend kan het project worden uitgevoerd. Bij de directeur van de organisatie - die mijn visie uiterst ongewenst vindt - beriep ik mij op de wet en op de belofte die ik had afgelegd: 'Ik zal de gerechtigheid dienen en de wetten volgen.' Hij schoof mijn argumenten badinerend ter zijde.


Het resultaat van deze moed? Twee jaar lang intimidaties en pesterijen, een uitzonderlijk negatieve beoordeling en binnenkort ontslag.


Naam en adres bij redactie bekend


Moeilijk etende kinderen

Interessant artikel over kinderen die niet willen eten (V, 14 februari). Mijn zoon had als peuter ook zo'n periode. Een vreselijk drama elke dag weer aan tafel.


Tot dat ik op een dag geen bord voor hem op tafel zette. Ik vertelde hem dat hij niet met ons aan tafel hoefde, hij wilde toch niet eten. Hij mocht lekker blijven spelen.


Maar dat kon niet! Hij wilde bij ons aan tafel, hij moest ook een bord! 'Ja, oké, maar dan moet je ook eten', zei ik. Achter elkaar werd het bordje leeg gegeten. Het probleem was in één klap opgelost.


Corien de Witte, Vlissingen


Kleine scholen

Kleine scholen moeten van de Onderwijsraad dicht (Binnenland, 15 februari). Eerst verdwijnt de bakker, dan de kroeg en uiteindelijk de school.


Het is de doodsteek voor de kleine dorpsgemeenschap, terwijl er met ict en nieuwe media geen enkele reden is om kleine scholen op te heffen. Begrippen als e-learning en afstandsonderwijs ontbreken geheel in het rapport van de Onderwijsraad. Terwijl landen als Finland en het Verenigd Koninkrijk (op scholen met soms minder dan 10 leerlingen in de Schotse hooglanden, Noord-Yorkshire en op de Hybriden) er met succes gebruik van maken.


Jan Lepeltak, Amsterdam


Democratie

In het verkiezingsprogramma van D66 staat dat zij voorstander is van het afschaffen van de Eerste Kamer. Zolang dit niet is gebeurd, heeft deze partij er geen moeite mee om in de senaat inhoudelijk politiek te bedrijven over wonen, onderwijs en zorg.


Juist deze partij zou de democratische meerderheid in de Tweede Kamer moeten respecteren. De Eerste Kamer vormt in feite een tweede rangs democratie, waarin wetten niet op uitvoering worden getoetst maar inhoudelijk worden bijgeschaafd door partijen zonder actueel kiezersmandaat.


Ben Vogels, Utrecht


Paardenvlees

Bij het lezen van de berichten over paardenvlees moest ik denken aan een gedicht dat ik jaren geleden op een poster in de Rotterdamse metro heb gelezen:


Een biefstuk is gewoonlijk


Afkomstig van een koe


Als men een biefstuk pijn doet,


Dan zegt een biefstuk : 'Boe!'


Doch als een biefstuk hinnikt


Bij onverwachte pijn,


Dan zal er hoogstwaarschijnlijk


Iets niet in orde zijn.


Het gedicht is van Daan Zonderland en lijkt geschreven voor deze tijd. Hij is al 1977 overleden, maar wist kennelijk al wat voor vlees hij in de kuip had.


Annemarie Priester, Hendrik-Ido-Ambacht


Bestuurders vervolgen

Het is bijzonder ergerlijk dat de commissie Halsema constateert dat de bestuurders van Amarantis geen strafbare feiten hebben gepleegd. Maar als het resultaat van een vergoedingsregeling zo buitenproportioneel is, staat het gebruik ervan juridisch gelijk met het wegsluizen van gelden naar de privé-sfeer.


Daarvoor kunnen de bestuurders berecht worden, ondanks het feit dat hun daden volgens het eigen beleid niet strafbaar is. Dit vergt wel enige juridische creativiteit. Juristen bij het OM, doe je best.


Rien Seip, jurist, Geleen


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden