Geachte redactie

Gekke Wibi

Aaf Brandt Corstius vraagt zich af (V, 29 september) of Wibi Soerjadi echt gek is of dat hij Michael Jackson nabootst. Zij komt tot de conclusie, ik citeer: 'Wibi's gekte is volledig authentiek'.


Het respect voor presentator Ewout Genemans deel ik met haar, maar verder ben ik het van harte met haar oneens. Waarom direct de stempel 'Gek' drukken op mensen die afwijken van wat u en ik in het dagelijks leven niet op hun manier doen? Het is anders, dat wel. En dat anders zijn, maakt het leven nu net zo leuk en kleurig. Wat jammer dat Aaf Brandt Corstius daar het zo negatief klinkende woord gek aan verbindt.


Gea Boonstra ter Steeg, Groningen


Te gortig

Sinds Marcel van Dam (met achterlating van drie jaar contributieachterstand) zijn lidmaatschap van de PvdA opzegde, gebruikt hij zijn wekelijkse kolom in de Volkskrant om met verdubbelde energie zijn voormalige partij en in het bijzonder haar fractievoorzitter de les te lezen.


('Cohen als hulpje van Rutte', O&D, 22 september).


Dat mag allemaal, al hebben zijn vermaningen natuurlijk wel aan moreel gewicht ingeboet sinds hij die partij de rug toekeerde. Het wordt echter wat al te gortig, als hij zijn verwijten kracht wil bijzetten door zich erop te beroepen dat hij zich voor de PvdA 'een flink deel van zijn leven heeft ingespannen'.


Het zou hem sieren, als hij er meer blijk van gaf zich te realiseren hoezeer de PvdA zich een flink deel van diens leven voor Marcel van Dam heeft ingespannen. Zonder dat zou hij nooit staatssecretaris en later zelfs minister zijn geworden.


Willem Aantjes, Utrecht


Niet stoer

In de Volkskrant is een discussie losgebarsten over het gebruik van het woordje neger. Het lijkt de laatste tijd stoer om neger te schrijven waar zwarte wordt bedoeld, zie bijvoorbeeld de columns van Sylvia Witteman en Annemarie Oster. In een reactie schrijft Pablo Cabenda (O&D, 23 september) dat het woord neger negatieve stereotypen oproept en daarom niet zou moeten worden gebruikt. Veelvuldig sociaal psychologisch onderzoek heeft echter laten zien dat zelfs een foto van een zwarte medemens al negatieve stereotypen oproept.


M.Weijland (O&D, 27 september) zit dichter bij de waarheid als hij schrijft dat een negatieve reactie op het woord meer te maken heeft met de lezer dan met de schrijver, maar verbindt daar weer de vreemde conclusie aan dat, mits de schrijver het goed bedoelt, het allemaal niets uit zou maken.


Maar het maakt juist alles uit. Het gaat hier bij uitstek om de reactie van de lezer. Zwarten vinden het onprettig om als neger te worden aangesproken.


Dat is ook heel goed te begrijpen. Blanken vinden het onprettig om als bleekscheet te worden aangesproken, Nederlanders vinden het onprettig om als kaaskop te worden aangesproken. Het is daarom een kwestie van empathie, of, zo u wilt, beschaving, om het woord neger nooit (meer) te gebruiken om een zwarte aan te duiden.


In de VS wordt dat alle kinderen geleerd. Blanke Nederlanders wisten dat ook wel, maar lijken het de laatste jaren te vergeten. Dat is niet stoer, dat is dom.


Peter Starreveld, Leiden


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden