Geachte redactie

Doodmoe

In het artikel 'Jong en Kansrijk; doodvermoeiend' las ik dat een 22- jarige jongen last had van burn-outverschijnselen omdat hij de afgelopen 22 jaar 'alles voor anderen' gedaan had en zichzelf was vergeten. Als je vanaf het moment dat je geboren wordt alles voor anderen doet, verbaast het mij niet dat je op je 22ste extreem vermoeid bent. Dat zou ik ook zijn. Ik vraag me nu wel af wat voor een jeugd deze jongen heeft gehad? Wie verschoonde zijn luiers, bracht hem naar school en kookte voor hem terwijl hij alles voor anderen deed?


E. Mastwijk, Amsterdam


Winst

Een klein berichtje in de krant. Univé heeft vorig jaar als zelfstandige organisatie goed gedraaid, 45 miljoen winst (Economie, 15 mei). Dit bedrag wordt toegevoegd aan het eigen kapitaal. Zou het niet normaal zijn dat verzekerden hiervan meeprofiteren en dat die dure zorgverzekering goedkoper kan? Alle klanten blij en ze blijven ook klant. Wij ook.


J. van Dijk, Alkmaar


Enkelbanden

Ofschoon mijn cliënten het zullen toejuichen, is het voorstel van staatssecretaris Teeven om kortgestraften met een enkelband hun straf thuis te laten ondergaan ondoordacht en in strijd met rechtsstatelijke grondbeginselen.


De berechting van verdachten komt exclusief toe aan de onafhankelijke rechter, die aan de hand van de ernst van het feit, de omstandigheden waaronder het is begaan en de persoon van de verdachte tot een eindoordeel komt over een straf of maatregel. De wetgevende macht hoort zich daarin niet te mengen, en dat is wel wat Teeven doet.


De behoefte om steeds meer het domein van de rechter binnen te dringen hebben we eerder gezien bij de introductie van de Wet minimumstraffen. Ook op andere deelterreinen van het strafrecht neemt de oneigenlijke invloed van de staat toe en worden rechterlijke bevoegdheden ingeperkt. Dat men daarbij primair beteugeling van de overheidsuitgaven voor ogen heeft, wil ik best aannemen. Het ministerie zou zich, alvorens dit soort juridisch ingrijpende plannen te introduceren, moeten afvragen welke prijs de rechtsstaat betaalt voor het behalen van snelle bezuinigingsdoelen.


Richard van der Weide, strafrechtadvocaat, Amsterdam


Moederschap

Ga naar huis Jet, en schaam je diep! Inwerken op het schuldgevoel van moeders en op die manier het emancipatiestreven misbruiken om toekomstige arbeidskrachten te winnen, hoe verzin je het. Het moederschap is een der belangrijkste, zo niet dé belangrijkste taak in onze samenleving.


Wat denk je hoeveel het de overheid kost, om al die opvoedkundig verwaarloosde kinderen later op te vangen in de psychiatrie of op te laten bergen door justitie? Heb je dat ooit laten onderzoeken, voordat je ons met je kwetsende uitspraken opzadelde?


Je zegt dat gezinnen met niet-werkende vrouwen niets hebben om op terug te vallen, als het inkomen van de man wegvalt door overlijden of scheiding. Draai het eens om en vertel mij dan, waar het gezin op terug moet vallen, wanneer de rol van de moeder wegvalt door scheiding, overlijden, of een drukke baan?


Als je écht emancipatoir bezig wil zijn, vecht er dan voor dat vrouwen het moederschap naar behoren kunnen uitvoeren, in plaats van ze op te zadelen met nóg een schuldgevoel.


Frans Schütt, psycholoog, Kranenburg (Duitsland)


Symbolisch

Een prachtige staatsiefoto van de top van de G7 die bijeen is om te praten over belastingontwijking en -ontduiking (Economie, 13 mei). Eurogroep voorzitter Jeroen Dijsselbloem kijkt straal de andere kant op. Hoe symbolisch!


Prof. Henny Lamers, Astronomical Institute Anton Pannekoek, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden