GEACHTE REDACTIE

'Het impressionisme is niet in Frankrijk uitgevonden, maar in Duitsland', schrijft Melchior de Wolff in de Volkskrant van 6 mei....

Impressionisme

In 1844 schilderde de Engelsman Turner zijn beroemde Rain, steam and speed - The great western railway, een impressie van een op de kijker toestormende stoomtrein. Dat was drie jaar voor Menzels Die Berlin-Potsdamer Eisenbahn.

Turners schilderij baarde veel opzien. Misschien is dat tumult zelfs tot Duitsland doorgedrongen.

SOEST Jan van Vlierden

Te pretentieus

Over Arnold Heumakers' kritiek op mijn roman Asielhond (de Volkskrant, 3 mei) was ik zeer te spreken. Langs de lange lat van Hermans gelegd, mag men best iets te kort bevonden worden. Vooral tevreden was ik met de vaststelling dat de vergelijking met Tijl Uilenspiegel een ernstig geval van grootspraak is: was niet grootspraak het handelsmerk van Uilenspiegel?

Verder spreekt Heumakers enige zuinige waardering uit voor de naïviteit die het boek zou kenmerken. Die kwalificatie is vooral van toepassing op uw recensent: de volgens Heumakers te pretentieuze passage 'Dat de kenbare werkelijkheid die wij ternauwernood verdragen niet meer is dan de aanvang van het absoluut verschrikkelijke. . .' is niet van mij, maar geleend uit Rainer Maria Rilke's Duineser Elegien. En ik maar bang zijn dat de valkuil te doorzichtig was!

Samuel Johnson zei het al: 'Some critics make sense, most make hay'.

AMSTERDAM Henk Raaff

Nipkowschijf

Hoezeer we Arjan Ederveen ook zo veel mogelijk Zilveren Nipkowschijven gunnen: de bekroning van zijn tv-serie 30 minuten met deze prijs is zijn eerste Nipkowschijf.

De Volkskrant van 7 mei vermeldde dat hij al eerder zo'n prijs had gekregen voor Theo & Thea. In werkelijkheid ging het toen om een 'eervolle vermelding' door de Nipkowjury; de schijf van dat jaar (1986) ging naar Adriaan van Dis.

APELDOORN René de Cocq

voorzitter Stichting Nipkow

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden