geachte redactie

Als ik voor alle keren dat ik in mijn lange, strijdbare leven niet als winnares maar als tweede, derde of laatste eindigde een huldiging – met of zonder rondvaart door Amsterdam – had gekregen, zouden er heel wat woonboten in de Amsterdamse grachten zijn gezonken....

Wat is nu nog het verschil tussen winnen en verliezen? Je kunt toch niet half winnen, of half verliezen? Het spijt me dat de Nederlandse voetballers niet sterk genoeg waren voor de Spaanse mannen. De beste ploeg heeft gewonnen. Zo simpel is het. Het is goed dat de aanhangers van oranje hun helden kunnen groeten, maar laten ze toch niet de realiteit uit het oog verliezen: de Spaanse ploeg heeft gewonnen, is wereldkampioen geworden. Wij niet.

Kunnen we dit accepteren en nu weer gewoon doen? Ik hoop het vurig.

Marianne C. Poot, Broek in Waterland

Songfestival
Mijn commentaar op de Nederlandse nederlaag: niet zo somber over het feit dat Nederland is verslagen tijdens de WK-finale tegen Spanje. We zijn tweede en hebben het een stuk beter gedaan dan op het Eurovisie Songfestival.

Sandra Hoedeman, Almelo

Overtredingen
We zijn wereldkampioen overtredingen en gele kaarten geworden. Na de WK-wedstrijd met de meeste gele kaarten ooit (Nederland-Portugal 2006) nu de finale met een recordaantal kaarten. Gefeliciteerd jongens, we zijn trots op jullie.

F. Hoveling, Den Burg

Octopus
Het is de schuld van de octopus.

Willem van der Velden, Buurmalsen

Sigmund
Tussen alle berichten over het niet winnen van het WK blonk Sigmund uit in het weergeven van de gevoelens van de vele teleurgestelde Nederlanders. Alle hoop verdronk in het oranje (Katern 2, 12 juli). Dank je wel Peter de Wit: ik vind je een kanjer.

Marianne van Terheijden, Tilburg

Polyamorie
Liefde en lust blijken sterker dan monogame normen en waarden. Volgens Leonie Linssen (Opinie & Debat, 10 juli) is monogamie daarom mogelijk een achterhaald concept en lijkt het haar realistischer open te staan voor meerdere liefdesrelaties (polyamorie). Maar de trouwbelofte is juist realistisch, omdat ze opkomt voor een stabiele relatie in het belang van de partners zelf, hun kinderen en de samenleving. Omdat ze juist rekening houdt met die meeslepende verliefdheden en lustgevoelens, vooral omdat die zo ontwrichtend kunnen zijn.

Als het allemaal vanzelfsprekend en makkelijk was, zou je niets hoeven te beloven. En je belooft niet voor eeuwig verliefd te blijven op elkaar, maar er altijd voor elkaar te zijn, in goede en slechte dagen. De trouwbelofte, de rituelen en het huwelijksfeest ondersteunen en beschermen dit streven.

Polyamorie is daarentegen een zwaktebod. Als je in de ene relatie iets mist, heb je altijd nog andere relaties. Maar één relatie is al ingewikkeld genoeg. En je hoeft niet al je verliefdheden te verzilveren om te groeien, integendeel. Het is juist een daad van liefde dat niet te doen.

Natuurlijk hoef je niet koste wat het kost in een destructieve relatie blijven hangen, maar polyamorie is absoluut niet realistisch.

Annemarie Robben Storck, Amsterdam

Korte broek
Amusante brief van Giep Hagoort (U-pagina, 10 juli), met zijn pleidooi voor de korte broek. Eén vraagje nog, professor: ooit een boer in een korte broek gezien?

Gerard Jager, Voorburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden