Geachte redactie

Ouderen als kostenpost

De Unie KBO, met 200 duizend leden de grootste ouderenorganisatie in Nederland, is bezorgd over de toon en inhoud van het huidige debat over ouderenzorg. De verkiezingsdebatten over de 'onbetaalbare ouderenzorg' laten inmiddels hun sporen duidelijk na.


Ouderen trekken het zich nu persoonlijk aan dat ze de zorg zo duur maken. Het kostendebat is volledig uit de hand gelopen. Bij de Unie KBO kwamen de afgelopen weken tientallen brieven en e-mails binnen van ouderen die het gevoel krijgen dat ze zich moeten verontschuldigen voor hun geboortedatum.


Gisteren nog kwam er bij de Unie KBO een e-mail binnen van een 79-jarige die ons schreef: 'Het begint er op te lijken dat wij zo spoedig mogelijk opgeruimd moeten worden...' En het is helaas niet de enige reactie met een dergelijke strekking. Ouderen zullen blij zijn als de verkiezingen voorbij zijn. Dan wordt de negatieve publiciteit over de ouderenzorg wat minder. Maar wat dan rest zijn de zorgen van ouderen of onze samenleving nog wel bereid blijft om goede ouderenzorg te leveren. Die zorg lijkt zo langzamerhand terecht.


Arno Heltzel, woordvoerder KBO, 's-Hertogenbosch


Jantje Smit

Sinds hij als muzikale voorkeur 'Jantje Smit' heeft genoemd, gaat mijn voornemen Samsom te stemmen, op de helling. Een rampzaliger zwaard van Damocles boven onze cultuur dan dat van Rutte/Zijlstra, moet koste wat het kost, worden voorkomen.


Ferd Op de Coul, Son en Breugel


Opstelten

Het 'pratend pak' Ivo Opstelten (Dinsdagprofiel, 11 september) is door een slechte kleermaker in elkaar gezet. Opstelten spreekt namelijk abominabel in het openbaar. Om de twee à drie woorden komt het dodelijke 'eeeeh' uit zijn mond. Met zware stentor, dat dan weer wel.


Bij de laatste uitreiking van de prijs voor de ambtenaar van het jaar - die hebben we in Nederland ook - sprak Opstelten in de Ridderzaal. Binnen twee minuten turfde ik 25 eeh'tjes. En de man sprak wel een kwartier! Wie terugkijkt naar het optreden van Opstelten in de Tweede Kamer als waarnemer van Uri Rosenthal vallen de oren van het hoofd. Een dienaar van de Kroon onwaardig. Geen wonder dat Opstelten zijn finest hour beleefde bij een stille tocht.


Roel Praat, Den Haag


Grappig

Mona Keijzer in Volkskrant Magazine: 'Ik sta tweede op de CDA-lijst en dan zeggen mensen dat ik 'een goede kans' maak om in de Kamer te komen. Die hoor je honderd keer, hè. En elke keer denken mensen dat ze grappig en heel erg origineel zijn - wat ik dan wel weer om te lachen vind.


Heb ik ook. Ik ben politieagent. Het volgende gebeurt zó vaak: als ik in een politieauto zit in een uitgaansbuurt zijn er altijd weer van die feestvierders die me wenken en aanroepen 'taxi!, kun je me naar huis brenguh'.


Als ik in uniform op straat loop, zijn er altijd weer van die jonge vaders, die me - wijzend naar hun (ondeugende) zoon - toeroepen: 'Deze moet je hebben!' Zo voorspelbaar en, zonder een zuurpruim te zijn, ze denken dat ze heel grappig en origineel zijn. Wat ik dan, net als Mona Keijzer, ook wel weer om te lachen vind.


Bert Vrielink, Zuidwolde


Merkwaardig

Het merkwaardigste argument dat door het pro-Europakamp wordt aangevoerd is het feit dat door de Europese samenwerking al meer dan zestig jaar vrede heerst in Europa. Nog merkwaardiger is dat dit door geen enkele eurocriticus wordt tegengesproken. Nooit in die jaren is het gelukt een gemeenschappelijke defensiepolitiek te voeren. De enige keer dat na 1945 in Europa een oorlog uitbrak, in Joegoslavië, waren de Europese leiders onmachtig dit te verhinderen. Door ingrijpen van de NAVO werd het conflict daar uiteindelijk beëindigd. Niet Europa, maar de NAVO heeft tot nu vrede en veiligheid in Europa verzekerd.


L.M. Verhoef, Overdinkel


Islamofobie

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu beticht Nederland niet voor de eerste keer van islamofobie (Ten Eerste, 10 september). Waar heeft de man het over? Bij mijn weten worden er geen moslims in elkaar geslagen. Zij kunnen in Nederland vrij hun godsdienst belijden, de ramadan houden, eigen scholen stichten en hun zonen laten besnijden. Laat hij eerst in eigen land orde op zaken stellen. Ik dacht niet dat bovengenoemde vrijheden gelden voor de christenen in Turkije.


J. Heijselaar, Amersfoort


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden