GEACHTE REDACTIE

De moderne man heeft slechter sperma dan enige generaties geleden, beweren onderzoekers. Ter ondersteuning van die stelling wijzen de heren wetenschappers er (onder meer) op dat er relatief steeds meer meisjes worden geboren....

Spermakwaliteit

Kijkt men echter goed naar de cijfers van het CBS dan blijkt het om heel kleine aantallen te gaan. De verhouding jongens/meisjes was in de periode 1900-1993 gemiddeld 1,056 en in 1993 1,047. Er waren in dat laatste jaar 196 duizend geboorten, dat betekent een tekort van bijna negenhonderd jongens, 0.43 procent van het aantal geboorten in dat jaar. Een veel logischer verklaring voor die ontwikkeling is de toename van het testen op erfelijke afwijkingen, die nu eenmaal vaker voorkomen bij jongens dan bij meisjes.

Voordat ik geloof dat deze minieme verandering in de man/vrouw verhoudingen iets te maken heeft met een (omstreden) verslechtering van de kwaliteit van het sperma, zou ik van de heren wetenschappers toch ook eens willen horen in welk opzicht zaadjes met een X-chromosoom slechter zijn dan zaadjes met een Y-chromosoom. Zo'n verklaring heb ik in de discussie tot nu toe node gemist. Om maar te zwijgen van een verklaring wat er eigenlijk erg aan is, als de verhouding jongens/meisjes verandert van 1,056 naar 1,047.

DEN HAAG Joke Bekkering

Zes gulden

Is er iets op tegen om Polen in Nederland te laten werken voor zes gulden? Ik zou niet weten waarom. We heten te leven in een meer liberaal klimaat. Echter noch de terugtredende overheid, noch Bolkesteins quasi liberale VVD ('laat de markt het regelen') durven zo'n situatie te rechtvaardigen. Wat overigens ook aantoont hoe weinig liberaal de denkbeelden van de VVD zijn. En dat terwijl ten eerste deze Poolse werkloze mensen - met de nadruk op mensen - er zonder meer mee geholpen zijn.

Een bedrijf dat voor zijn rentabiliteit van dergelijke tarieven afhankelijk is, toont zich niet levensvatbaar. Dat een bedrijf profijt van dergelijke arbeidskosten trekt, vind ik acceptabel mits de menselijkheid niet in het geding komt. Fatsoenlijke huisvesting en dergelijke voorzieningen, normale vervoersmogelijkheden, dat kan er goed van af als de uurprijs zo laag is.

Het is natuurlijk moeilijk zoiets te bieden - ik vrees dat de werkgevers daar ook niet echt op uit zijn - in de huichelachtige Nederlandse omstreken.

MAASTRICHTL. G. M. Maathuis

Homodonor

Om een einde te maken aan de eindeloos wordende donor-discussie en dan vooral die wat betreft homoseksuelen een tweetal opmerkingen:

1. Bij het bepalen of iemand geschikt is voor donorschap kan iemand uitgesloten worden wegens aantoonbaar risicovol (seksueel) gedrag.

2.Het uitsluiten van de volledige groep homoseksuelen is gewoonweg niet toegestaan, omdat volgens de grondwet niemand op grond van zijn of haar geaardheid mag worden gediscrimineerd.

ALKMAARSander Zwart

Vleeskeurmerk

In de Volkskrant van 16 april laat Wouter Klootwijk zich nogal badinerend uit over het PVE/IKB-keurmerk voor varkensvlees. Hoewel ik zijn benadering absoluut niet deel, heeft hij als journalist het volste recht om er zijn eigen mening op na te houden.

Maar dan moeten de feiten wel kloppen. Helaas slaat Klootwijk de plank volkomen mis als hij beweert dat PVE/IKB-vlees wordt gecontroleerd door dezelfde instanties die 'goed opletten dat er geen verdacht vlees met valse Nederlandse papieren naar Rusland gaat.'

Deze voorstelling van zaken is volstekt onjuist. De export van vlees staat onder toezicht van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees. Dit is een overheidsinstelling. Het toezicht op de productie en verwerking van PVE/IKB-vlees geschiedt door medewerkers van onafhankelijke keuringsinstellingen. Deze staan op hun beurt weer onder toezicht van de combinatie TNO/SGS (Société Génerale de Surveillance). Controle op controle dus en hierdoor extra zekerheid voor de consument. Het is goed dat ook de lezers van de Volkskrant dit weten.

RIJSWIJKSjoerd Dijkstra

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden