GEACHTE REDactie

Probo Koala

De biochemicus prof. dr. Lucas Reijnders kritiseert mijn analyse van de berichtgeving over de Probo Koala.


Hij doet dat op basis van één brief van mij in de Volkskrant (O&D, 8 november). Hij strooit met tegeltjeswijsheden over zwavelwaterstof en pH, maar hij heeft zich niet in de zaak verdiept en mijn boek niet gelezen. De professor is lui. Heel lui.


Jaffe Vink,Amsterdam


Weggegooid

Electronisch Patiëntendossier gaat definitief niet door, 300 miljoen euro weggegooid. Als je het snel zegt , lijkt het niet zoveel! Benieuwd wat voor een drogredenering onze minister nu weer gaat bedenken om dat bij al die lastige dokters terug te kunnen halen.


Peter Aalstein, Capelle aan den IJssel, huisarts


Onbeschoft

Graag wil ik reageren op de ingezonden brief van de voorzitter van FNV Jong (O&D, 10 november). De wens van gepensioneerden om ook een plaats in het bestuur van pensioenfondsen te verwerven, sabelt hij neer met onbeschofte en kortzichtige generalisaties.


Het zijn de eigen bestuurders van de vakbonden die - vanwege kortetermijninkomenspolitiek - gedurende drie decennia verkeerde beslissingen hebben genomen, waardoor de pensioenfondsen nu in zwaar weer terecht zijn gekomen. De reserves zijn te ver uitgehold.


Dit heeft geleid tot de wens van gepensioneerden om dan maar zelf mee te besturen. Daardoor is onder meer de Pensioenbond ontstaan.


Als minister Kamp dan al iets goed zou willen doen, dan neemt hij deze wens serieus. In vele culturen worden ouderen gezien als wijze burgers die niet leven bij de waan van de dag. Vaak terecht.


Zij hebben er geen belang meer bij om te emotionele en kortetermijnbesluiten te nemen.


Wel komen in iedere generatie eigengereide en verwende burgers voor die meestal vooraan staan in de media en alleen het eigen belang nastreven. Dat geldt voor jongere én oudere generaties.


Dat de voorzitter van FNV Jong dan alle ouderen als bestuurders dan maar gemakshalve 'Benidorm Bastards' en 'Bejaarden' noemt, getuigt van een respectloze en onnadenkende houding. Ik hoop dat het zelfreinigend vermogen van de vakbond dit soort carrièremakers óf tot voortschrijdend inzicht aanzet óf op een zijspoor weet te zetten.


Gerard Freijzer, Deventer


Fraude

Opvallend: in de top-13 van onderzoeksfraudeurs staan acht medische onderzoekers, drie (micro)biologische, één natuurkundige en één sociaal psycholoog.


Toch zijn naar aanleiding van de zaak-Stapel, ook in deze krant, vele deskundigen opgestaan om te betogen wat er aan gammawetenschappelijk onderzoek niet zou (kunnen) deugen.


Interessant, want het bovenstaande gegeven kan logisch gezien maar twee dingen betekenen: het lijstje is onjuist. Het kan verzonnen zijn, waarschijnlijker is dat het is vertekend. Bijvoorbeeld doordat bètawetenschappers beter te controleren zijn en daarom sneller tegen de lamp lopen. In dat geval zou dit lijstje een schrikbarend topje van de ijsberg betekenen.


Of het lijstje is juist. In dat geval is het onterecht om te concluderen dat er iets fundamenteel mis zou zijn met vooral gammawetenschappelijk onderzoek. Dan wordt het tijd om het vertrouwen in bètaonderzoek eens stevig te heroverwegen, met name in medisch onderzoek.


Tessa van Mourik, Maastricht


Kamerkoor

Wat een schrijnende illustratie van het onevenredige regeringsbeleid ten aanzien van sport en cultuur (Binnenland en V, 4 november).


De tonnen kostende politie-inzet voor een voetbalwedstrijd van Ajax-Dinamo Zagreb tegenover 'Kamerkoor ontslaat zangers' en 'We moeten aan het noodinfuus', de noodkreet van de podiumkunsten.


Voetbal, opium voor het volk, dus onaantastbaar. Maar in cultuur kan men zonder volksopstanden te riskeren met een gerust hart schrappen.


E. Rulf, Soest


Jongeren en seks

Met ergernis las ik de kritiek in het stuk van Borger en Wiegman op de condoomcampagne van de overheid (O&D, 9 november).


Zij wekken hierin de suggestie dat de voorlichting losbandige seksuele relaties tussen jongeren propageert. Verder vragen zij zich af waarom er slechts op 15- en 16-jarigen wordt gefocust en noemen ze de groep van 17-jarigen die nog verstandig maagd zijn.


Zij gaan voorbij aan een belangrijk doel van seksuele voorlichting en dat is het informeren van de groep jongeren die niet bewust met hun eigen seksuele veiligheid bezig is.


En dat zijn vooral die jonge piepers die erbij willen horen en graag experimenteren. Ook willen zij dat er gefocust wordt op het praten over seksualiteit in het beginstadium van een relatie. Ik ben ervan overtuigd dat de huidige praktische benadering, waarin onder andere wordt gefocust op het moment dat de broek uitgaat, beter aansluit bij de belevingswereld van jongeren.


Vaak is er geen sprake van een (vertrouwelijke) relatie en wordt praten uitgesteld tot het te laat is. Praktische tips zijn dan effectiever dan een schuldgevoel als het kwaad al is geschied.


Peer Cox (21), Nijmegen


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden