Geachte redactie

HENK MÜLLER

Wervingsterreur

De verdeling van de inleg van Goede Doelen Loterijen is wettelijk nauwkeurig omschreven middels minimale percentages voor de prijzenpot. Dit wettelijk kader is daarmee onbedoeld dan ook de oorzaak van de wervingsterreur waar burgers bijna dagelijks mee worden overspoeld.

Ter illustratie: volgenshet jaarverslag van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen over het jaar 2010 bedroeg de opbrengst van loterijen 750 miljoen euro, de afdracht aan beneficiënten 376 miljoen euro en de uitbetaling van prijzen aan deelnemers 284 miljoen euro. De organisatiekosten plus wervingskosten - exclusief personeelskosten - bedroegen maar liefst 117 miljoen euro!

Om de voor de hand liggende redenen dat deze loterijen geen winst mogen nastreven is er blijkens voornoemde cijfers jaarlijks een gigantische pot met geld aanwezig om deze wervingsterreur te faciliteren. Gelet op het gegeven dat deze pot met wervingsgeld gekoppeld is aan de omzet - per definitie eigenlijk al een loterij zonder nieten - zal de wervingsterreur op termijn alleen maar toenemen.

Teneinde de burger voorgoed van deze wervingsterreur te verlossen stel ik een wetswijziging voor waarin de kosten voor werving maximaal 5 procent van de omzet mogen gaan bedragen. De overgebleven gelden kunnen dan worden overgeheveld naar de prijzenpot en afdracht aan beneficiënten. Een win- winsituatie dus.

Wim Everwijn, Capelle aan den IJssel

Sociale psychologie, juist nu

Wetenschappers wereldwijd hebben geschokt gereageerd op het nieuws dat hoogleraar Diederik Stapel onderzoeksresultaten heeft verzonnen. Terwijl de sociaal-psychologische gemeenschap zich bekommert om de gedupeerde betrokkenen, worden in andere kampen de messen geslepen. Velen grijpen de gelegenheid aan om hun sluimerende ongenoegen en vooroordelen over de (sociale) psychologie en aanpalende 'boterzachte' wetenschappen te ventileren. Maar laten we ons wel even tot de (niet-gefingeerde) feiten beperken. Fraude met onderzoeksgegevens is op generlei wijze in verband te brengen met bepaalde wetenschappelijke disciplines, zoals KNAW-voorzitter Robbert Dijkgraaf terecht benadrukte.

De Volkskrant publiceerde onlangs een overzicht van zeven beroemde fraudegevallen van internationaal vooraanstaande wetenschappers, onder wie een tandarts en een oncoloog. Aan dit lijstje kunnen we nu een sociaal psycholoog toevoegen.

Deze dwaling van een enkeling mag geen gevolgen hebben voor de discipline als geheel. Sociaal-psychologisch onderzoek is broodnodig, juist nu. Veel grote hedendaagse maatschappelijke problemen zijn sociaal-psychologisch van aard. Hoe herstellen we het vertrouwen in de overheid? Hoe kunnen we succesvolle integratie bevorderen? Wat is de effectiefste manier om terrorisme te bestrijden? Hoe kunnen we machtsmisbruik en fraudeschandalen voorkomen? En waar komt de toenemende hufterigheid (van vleeseters én vegetariërs) in de samenleving vandaan? Al deze vragen kunnen worden geanalyseerd aan de hand van sociaal-psychologische modellen en bevindingen.

De taak is aan sociaal-psychologische onderzoekers om hun inzichten in dergelijke wezenlijke problemen in de media te verspreiden; aan journalisten de taak om die inzichten voorrang te geven boven 'sexy' bevindingen zonder maatschappelijke relevantie.

Dr. Gerben van Kleef, Amsterdam, universitair hoofddocent sociale psychologie, Universiteit van Amsterdam

Leerkrachten

Leerlingen op de basisschool worden weer beter in rekenen en taal (Ten eerste, 9 september). Goed nieuws, dat is zeker. In het artikel wordt vervolgens de oorzaak van deze verbetering gezocht in de overheidsmaatregelen van de afgelopen jaren. Minister Bijsterveldt wilde meer aandacht voor de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde.

De exameneisen hiervoor zijn opgeschroefd. Echter, deze maatregelen betreffen het voortgezet onderwijs en zijn dus niet of nauwelijks van invloed op de prestaties van basisschoolkinderen. Zouden het dan de onlangs vastgestelde referentieniveaus kunnen zijn?

Deze zijn echter zeer recent vastgesteld en het is niet waarschijnlijk dat invoering al op grote schaal heeft plaatsgevonden.

Ook de verplichte reken- en taaltoetsen voor de pabo kunnen nog geen effect hebben op de kwaliteit van het onderwijs. Immers, de instroom van en dus de invloed van deze studenten doet zich pas op de lange termijn gelden.

Zou deze verheugende kwaliteitsverbetering niet gewoon toegeschreven kunnen worden aan diegenen die direct en dagelijks met de basisschoolkinderen in aanraking komen: de leerkracht voor de klas, die zich inzet om zoveel mogelijk uit de leerlingen te halen? Ere wie ere toekomt.

Anne Coos Vuurmans, Amsterdam

Pervers

In zijn stuk poneert Marcel van Dam dat Israël zich steeds verder van democratie afwendt door een oproep aan de Israëliërs om producten uit Judea en Samaria te boycotten. In zijn titel noemt hij die houding pervers. Een boycot noemt hij een legitiem middel en een verhindering daarvan is - dus - ondemocratisch.

De prioriteiten van Van Dam zijn anders dan die van mij en die van de meeste andere Israëliërs: het voortbestaan van het Joodse volk en dus van Israël staat voorop. Het democratische gehalte van de samenleving komt pas daarna.

Alles wat voor de existentie van de staat noodzakelijk is, moet uitgevoerd worden en alles wat dat verhindert, zoals die boycot, moet geweerd worden. Die boycot zou het leven van Israëliërs in de nederzettingen aantasten. Ergo - weg ermee. Zo luidt de wens van waarschijnlijk het merendeel van de Israëliërs. Dat is zeer democratisch en verre van pervers.

Jacques Jitsgak Moëd

Kunduz

Heel Nederland weet nu dat Kunduz een militaire missie is. Alleen Jolande Sap vindt het belangrijk het een civiele missie te noemen. Jolande, wat is erger? Politieagenten die goed bewapend het leven van burgers redden door zich aanvallend te verdedigen of civiele agenten die stelselmatig burgers geld aftroggelen of martelen?

Peter de Kort, Nijmegen

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden