GEACHTE REDACTIE

Zodra de weersgesteldheid gaat lijken op iets dat wordt gedekt door het begrip 'matige tot strenge vorst', wordt zo'n beetje het hele land idolaat....

Elfstedenkoorts

Via de media worden onbekende, met een pikhaak stoeiende Friezen opeens bekende IJsmeesters van wier mening groot gezag uitgaat. Rayonhoofden vergaderen. Voorzitter Henk Kroes doet dagelijks verslag van zwakke plekken in de homogene ijsmassa. Zij allen bepalen in deze moeilijke dagen het welzijn van ontelbare land- en lotgenoten.

Kosten noch moeite worden gespaard om het de schaatsliefhebber naar de zin te maken. Het is aandoenlijk en vooral ook enthousiasmerend om te zien hoe met groot materieel van elders opgehaalde ijsschotsen in wakken worden geschoven om de nog open watermassa ermee te plaveien.

Nu is het gelukkig niet zo, dat op de grote dag ook echt iedere belangstellende met ondergebonden ijzers en startkaart klaar staat. Het zou mede uit oogpunt van veiligheid niet kunnen. In feite gaat het 'slechts' om 438.970 potentiële kandidaten. Natuurlijk nog steeds veel te veel. Vandaar dat de Vereniging Friesche Elf Steden het aantal starters heeft gelimiteerd: maximaal 16 duizend.

Maar nu komt de clou. Een startbewijs is gekoppeld aan het lidmaatschap van de vereniging. De 18 duizend leden hebben exclusief voorrang. Ongeacht schaatskunde, fysieke gesteldheid of leeftijd. De ervaring leert dat ongeveer drieduizend leden het niet overdraagzame startbewijs ongebruikt laten. Dit geeft ruimte voor een groep deelnemers die wordt geloot uit een lijst met gegadigden, die zich al lang van te voren hebben aangemeld.

Inmiddels al uitgerekend hoeveel kans u heeft om - al was het maar ééns in uw leven - voor een startbewijs in aanmerking te komen en waar u zich druk om maakt indien u niet toevallig Van Buren heet?

EDE Dick Wijdenes

Het Friese Balk

Henk Strabbing schreef in de Volkskrant van 31 januari iets over de ijstransplantatie in Balk. Hij had het over 'de Balker (denk erom, zeg nooit Balkse) brandweer'.

Ik wijs er even op dat het de 'Balkster' brandweer is. Maar dat terzijde, want ik ben allang blij dat er niet stond: het Friese Balk. Want het is nog altijd het Friese Sneek, de Friese plaats Harlingen en het Friese Jubbega. Dit ter vergelijking met (gewoon) Tilburg, Ede en Haarlem, zonder vermelding van de provincie.

Net alsof Friesland in het buitenland ligt. (Er zijn inderdaad mensen die denken dat hun skigebied in Oostenrijk dichterbij ligt dan Friesland). Nu, ik nodig u uit om dan eens een keer naar Friesland te rijden. U hoeft uw paspoort niet eens mee te nemen. Wel uw schaatsen.

BALK D.M. de Boer

Letzte Sigarette

De anti-rook lobby zet de omroep onder druk om de tune van het radioprogramma Met het oog op morgen niet langer uit te zenden. Vanwege 'die letzte Sigarette'.

Het herinnert me aan mijn schooltijd tijdens de bezettingsjaren: op de omslag van de lesboekjes Duitse taal - al lang voor de oorlog geschreven door Brouwer en Rasz - was de laatste naam op last van de bezetter met oost-indische inkt doorgehaald. Als 'niet-Ariër' diende hij te verdwijnen. Tot hilariteit van de hele klas. Maar het lachen verging ons toen later ook alle joodse leerlingen verdwenen.

Met het uitzendverbod van de anti-rook-fanatici komen voor mij begrippen als volksgezondheid en gesundes Volksempfinden angstig dicht bij elkaar. Of is dat omdat ik een verstokte roker ben die het recht op vrije meningsuiting dient te worden ontzegd?

AMSTERDAM Adri Kooijman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden