GEACHTE REDACTIE

De politieke partijen maken zich steeds belachelijker naarmate de verkiezingen naderen. Neem nu GroenLinks. Uitgerekend de partij van het milieu verlaagt zich door mee te doen aan zo'n energieverslindende houseparty (de Volkskrant van 25 april)....

Houseparty

Beste GroenLinksers, als jullie graag af willen van de verworden consumptiemaatschappij, doe er dan gewoon niet aan mee. Wat een blunder!

ZWOLLE Koos Nuninga

Handicap

Jet Bruinsma doet in de Volkskrant van 26 april verslag van het eerste congres van mensen met een verstandelijke handicap (van 20 april) te Arcen. Terecht dat erop gewezen wordt, dat er beter geluisterd moet worden naar wat mensen zelf te zeggen hebben en er meer aandacht komt voor de (gelijke) rechten van mensen met een handicap.

Daarom lijkt het me goed er op te wijzen dat een groot aantal mensen met een (verstandelijke) handicap het aangeduid worden als 'verstandelijk gehandicapten' onplezierig vindt.

Het feit dat mensen een handicap hebben maakt slechts een beperkt onderdeel van hun persoonlijkheid uit. Niet dat hun persoonlijk leven er niet door in ernstige mate bepaald wordt, maar ze 'zijn' het niet. Een gebroken been maakt je niet tot een gebroken been, wil ik maar zeggen, hoezeer je leven er ook door kan worden aangetast.

OEGSTGEEST Erwin Wieringa

Overwerk

Arbeid is schaars en het wordt er niet beter op. Elke maand achttienduizend werkelozen erbij, het lijkt niet te stuiten. Vandaag jij, morgen ik. En dan zijn er toch nog massa's mensen die fulltime (of meer) werken. Ik zou me kapotschamen.

Als fulltimers hun overwerk en één dag afstaan aan een ander zou er méér gewonnen zijn dan alleen beheersing van het werkgelegenheidsprobleem. Een eerlijker verdeling van zorgtaken zou eenvoudiger zijn. Ouderen zouden hun zoons vaker kunnen zien en kinderen hun vaders. Vrouwen en allochtonen zouden makkelijker werk vinden.

Al met al zou zowel immaterieel als materiaal welzijn eerlijker verdeeld worden. Net zoals de macht die daarmee samenhangt. Waar wàchten we eigenlijk nog op?

UTRECHT Mathilde Bos

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden