Geachte redactie

Solidariteit

Yvonne Hofs schrijft over solidariteit (Vonk, 21 september). Solidariteit is het ondersteunen van de zwakkere door de economisch sterkere schouders. Tegenwoordig zijn de oudere de sterkste (en stabielste) schouders. Wordt het niet eens tijd dat ouderen solidair worden met de jongeren?


Als jongere gun ik ouderen een goed pensioen. Maar er zijn vele ouderen die vermogend zijn en AOW ontvangen, terwijl er veel gezinnen niet eens in staat zijn hun kinderen te voeden. Nog nooit is het aantal gezinnen dat afhankelijk is van voedselhulp zo groot geweest als nu, zelfs niet na de TweedeWereldoorlog.


Wordt het beter voor de komende generatie? Nu leeft 20 procent van de jongeren en 11 procent van de kinderen in armoede (tegen 1 procent van de ouderen). Door de huidige keuzen met betrekking tot pensioenen, studiefinanciering en kinderopvang, hebben jonge ouders over tien jaar 2,5 fte nodig om hun vaste lasten te kunnen betalen. En ergens moeten ze toch ook hun eten, drinken en kleding van betalen.


Als jonge moeder vraag ik mij af of ik de studie van mijn kinderen later nog wel kan betalen. Sparen is nu geen optie, ik heb het geld nodig voor de kinderopvang (waar zijn de oma's en opa's die fulltime willen oppassen?). Huis verkopen? Geen optie, bij verkoop zit onze generatie flink in de schulden. Vandaar dat ook veel jonge ouders met kinderen op 60 m2 wonen. Thuismoeder worden? Op één inkomen red je het tegenwoordig niet zo maar meer. Steeds vaker vraag ik me af: waar zijn de ouderen, die op beslissende posities zitten en voor ons opkomen en zeggen: wij zijn in armoede opgegroeid, we willen dat onze (klein)kinderen het beter krijgen?


Niraï Melis, Den Haag


Angstig

Ik ben niet boos, wel angstig. Wij hebben een redelijk pensioen en klagen dus niet. Mijn man (82) heeft altijd alleen gewerkt en we hebben dus ook maar één pensioen opgebouwd. Ik was huisvrouw, zoals in die tijd normaal was. Mijn man is opgenomen in een verpleeghuis wegens dementie. Hiervoor betalen we een eigen bijdrage van 550 euro per maand. Bijdragen aan kapper, pedicure en activiteiten, 65 euro; voor de verzorging van de was 80 euro. Zo lopen de vaste maandelijkse lasten flink op. Ik ben daarom bang voor de toekomst.


Bij de aanschaf van een nieuwe bril voor ons beiden en een gehoorapparaat voor mijn man gaat het om hoge bedragen. Maar zonder goed te kunnen zien en horen, kom je wel in een isolement. We moeten zorgen voor goede schoenen om valpartijen zo veel mogelijk te voorkomen.


We hebben een aardige overwaarde op ons huis, maar kunnenniet bij dat geld in de huidige tijd. Dit bedrag zou gebruikt kunnen worden om de noodzakelijke kosten te dekken. Ik durf nog niet eens te denken aan de kosten die ik (77) moet gaan betalen als ik zorg en huishoudelijke hulp voor mezelf moet gaan inhuren.


Thea van Deutekom-Henneke, Dordrecht


Oude meisjes

'Helft van meisjes uit 2012 wordt 100 jaar oud', concludeert onderzoeker Joop de Beer van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) (Ten eerste, 26 september) Met even grote stelligheid kunnen we beweren dat bijna geen van deze meisjes die leeftijd haalt. De verre toekomst is niet alleen onvoorspelbaar, ze is onvoorstelbaar.


We hebben er geen idee van hoe de wereld er in de 22ste eeuw uit zal zien. De medische wetenschap zal vast onvoorstelbaar grote sprongen maken, maar die winst kan zo teniet worden gedaan door economische stagnatie, energieschaarste, ecologische rampen, marginalisering van Europa of een nieuwe 'zwarte dood'. Om maar iets te noemen.


De Beer geeft niet meer dan een van de vele mogelijke scenario's. Hij neemt aan dat gedurende de hele 21ste eeuw de levensverwachting elke drie kalenderjaren met een jaar toeneemt. We gaan dus 1 op 3. Het kan natuurlijk gebeuren, maar in de afgelopen vijftig jaar is dit tempo zelden waargenomen. In Nederland en omliggende landen gingen wij ongeveer 1 op 6. In het licht van de 20ste eeuw is zijn scenario voor de 21ste eeuw dus erg aan de optimistische kant.


Zulke scenario's zijn niet relevant voor het pensioendebat. Daarvoor hebben we prognoses van het CBS. Die sluiten wel aan op recente sterfteontwikkelingen en gaan bovendien niet verder dan 2060. Voor de periode daarna kunnen demografen slechts een zekerheid geven: die grote vergrijzende 'babyboom'-generatie is dan eindelijk uitgestorven.


Over hun dochters volgt dan nader nieuws.


Dr. Anton Kunst, demograaf, afdeling sociale geneeskunde, UvA

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden