Geachte redactie

Jean- Pierre Geelen ontdekte de gesproken poëzie van NOS-verslaggever Jeroen Grueter (Media en Mensen, 28 juni). Ook poëzie in de Volkskrant, de geschreven gedichten van sportverslaggever Willem Vissers:..

Arjen BoswijkGroningen Albert van de VenHoofddorp Jan ElshoutWervershoof Sandra SchoppersUlft Vidak Conings en Delft

Mooi

voetbal is nog ver

te zoeken

Oranje een wals

die soms stokt

maar

alle tegenstanders

plet

Arjen Boswijk, Groningen

Oranje
Niet lang nadat het Nederlands voetbalteam weer eens vroegtijdig uit het WK is gewipt, zullen de plastic afvaleilanden in de oceaan oranje gaan kleuren.

Albert van de Ven, Hoofddorp

Bespreekbaar
Onder de nogal denigrerende kop ‘Antisemieten eisen hun eigen Holocaust op’ betoogt Jaïr Stranders (Opinie & Debat, 26 juni) dat holocaustvoorlichting vaak mislukt doordat Marokkaanse jongeren zich associëren met wat Palestijnen wordt aangedaan. Hij wil dit oplossen door zich alleen te richten op ‘de holocaust en het lot van de Joden’ en niet het leed vergelijken en gelijkstellen.

Dat werkt natuurlijk niet. Je kunt beter ingaan op wat die Marokkaanse jongeren sterk beroert. Er zijn genoeg Joden die sterke kritiek hebben op het optreden van de staat Israël, onder wie ook enkele holocaustoverlevenden. Laat die een rol spelen in de voorlichting. Uit hun mond zal de holocaustvoorlichting geloofwaardiger overkomen. Dat er ook Joden zijn met een andere mening, zal Marokkaanse jongeren de ogen openen waardoor ze veel genuanceerder over Joden in het algemeen zullen gaan denken.

Jan Elshout, Wervershoof

Rollator
Renske Leijten vindt het een schande dat Ab Klink de rollator uit het basispakket schrapt (Opinie & Debat, 28 juni). Dus iedereen die erom vraagt een gratis rollator of scootmobiel en klaar is Kees?

Een succesvol volksgezondheidbeleid heeft geen bal te maken met de vraag of de rollator nu wel of niet in het basispakket zit.

Natuurlijk moeten we mensen die financieel minder draagkrachtig zijn tegemoet komen bij de aanschaf van hulpmiddelen. Maar laten we de discussie over wat een goed volksgezondheidsbeleid is nu eens breder trekken dan dat eeuwige gemekker over wat er nu wel of niet in het basispakket zit. Faciliteren dat mensen zo lang mogelijk zelfredzaam blijven, doe je in de eerste plaats door de eigen kracht van mensen te mobiliseren. Waar nodig vul je dat aan met (hulp)middelen of (ondersteunende) zorg. Niet andersom.

De vraag is: welke ondersteuning hebben mensen nu echt nodig? Om ervoor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk mee blijven doen in de samenleving, is de gemeentepolitiek aan zet.

Organiseer de hulp die mensen echt nodig hebben dichtbij, deskundig en daadkrachtig. We hebben professionals achter de gemeentelijke zorgloketten nodig die de bevoegdheid hebben om die zorg daadwerkelijk te regelen. Er komen flinke bezuinigingen aan voor alle gemeenten. Dus: bezuinig slim.

Sandra Schoppers, Ulft

Buiten de boot
De heer Wilders vindt het schandalig hoe er met PVV-stemmers wordt omgegaan. Slechts 1 op de 6 stemmers heeft zijn partij gekozen, dat is niet eens 1 op de 6 inwoners. Bij de vorige verkiezingen vielen de kiezers van de VVD en SP, die ook sterk hadden gewonnen, buiten de boot en dat waren er ook miljoenen. Bij elke coalitie vallen er stemmen buiten de boot. Dat is democratie.

Vidak Conings, Delft

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden