Geachte Redactie

Anni Friesinger moet noodgedwongen stoppen met schaatsen (Sport, 15 juli). Ik kan me herinneren dat bij het winnen van één van haar gouden medailles het Nederlandse publiek tijdens de huldiging het Duitse volkslied uit volle borst meezong....

Dirk van Donselaar, Tiel

Oranjemoe
Bij de ruim twaalf pagina’s ‘nieuws’ op maandag en de bijlage van ook al twaalf pagina’s op dinsdag, steekt de halve voorpagina over de grachtentocht op woensdag en die twee binnenpagina’s wel erg karig af. Ik vind dat een beetje zorgwekkend. Jullie worden toch niet oranjemoe?

K. T. Smit, De Meern

Graaier
Er is dezer dagen veel te doen over mijn inkomen (ik ben cardioloog), veel mensen vinden dat te hoog. Dat komt minister Klink goed uit (Voorpagina, 13 juli). Hij suggereert dat ik vele tonnen mee naar huis neem, door te praten over ‘inkomen’ en ‘salaris’ en opvallend genoeg niet over mijn bedrijfskosten. Hij geeft mij de schuld van de hoge zorgkosten. Dat laatste is makkelijk te weerleggen: van de 60 miljard euro aan jaarlijkse zorgkosten gaat maar 4 procent naar de ongeveer achttienduizend specialisten en 3 procent naar de negenduizend huisartsen. Dat geld is welbesteed, gezien de zeer hoge zorgkwaliteit die Nederlandse artsen leveren.

Ik zou heel graag willen weten wat de lezers een acceptabel specialisteninkomen vinden. Mijn inkomen is het bedrag dat overblijft nadat ik de bedrijfskosten heb betaald, die ongeveer 100 duizend euro per jaar bedragen. Dat bedrag moet van mijn omzet worden afgetrokken: mijn privé-inkomen is de omzet min de kosten. Mijn kosten zijn bijvoorbeeld: de salarissen van personeel, zoals zaalartsen en secretarieel personeel (personeelskosten die een advocaat of elektricien ook hebben). De omzet, gedeeld door het aantal gewerkte uren, bepaalt mijn uurtarief. Met welk uurtarief word ik een graaier?

Ik mag per uur meer vragen dan een loodgieter, maar minder dan een advocaat, naar ik begrijp. Ik doe zwaar werk, waarbij één kleine nachtelijke vergissing iemand het leven kan kosten, dus 50 euro per uur vind ik te weinig, sorry. Met 150 euro per uur zou ik rijk worden, gezien de vijftig uur die ik wekelijks daadwerkelijk in het ziekenhuis ben, en nog veel rijker als ik ook iets mocht rekenen voor bereikbaarheidsuren. Zoveel hoef ik niet te hebben. Maar waar heb ik wel recht op? In de gesprekken die ik over dit thema voer, komt telkens de buschauffeur voorbij, die ook grote verantwoordelijkheid draagt. Aardige man. Maar zijn opleiding duurde drie maanden, de mijne tien jaar. Hij heeft geen personeel en geen bedrijfskosten. Zouden er toch verschillen zijn?

René Dijkgraaf, Harderwijk

Jezus
Al twee jaar ligt boer Joop van Ooijen met de welstandscommissie in de clinch over het opschrift ‘Jezus Redt’ op het dak van zijn boerderij (Binnenland, 15 juli). De tekst is duidelijk en uit de keuze van de letter herken je het karakter van de boodschapper. Groot en hoekig. Misschien een hint: er is nog wat ruimte voor een paar letters. Wat denk je van ME er achter, of gewoon me? Neem de helft van de grootte van de andere letters en kies een vriendelijker lettertype. Er valt te overwegen om het puntteken achter Jezus te zetten. De tekst wordt dan: JEZUS. RED me.

Je laat daarmee zien dat je strijdt tegen machtige mensen en je maakt jezelf kleiner, daarmee win je sympathie. Het karakter van de tekst krijgt een menselijker maat. Met een klein potje verf moet het lukken – en wees voorzichtig op het dak.

Piet de Croon, Waalwijk

Korte broek
Gerard Jager (Geachte redactie, 13 juli) had, naar aanleiding van de amusante brief van Giep Hagoort (U-pagina, 10 juli) een vraag: ooit een boer in een korte broek gezien? Beste Gerard, dat is voor mij de reden om me af en toe in zo’n stuitend kledingstuk te hullen.

J. van den Burg, Deventer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden