Geachte Redactie

Tekentafelzekerheid

Europsyche declareert jarenlang zorg door niet-geregistreerde zorgverleners (Voorpagina 4 mei). Is dat raar? Neen. De politiek wil marktgedrag in de zorg en zadelt de zorgverzekeraar op met de verantwoordelijkheid. De zorgverzekeraar wil bureaucratische hapklare brokken in de vorm van diagnosebehandelcombinaties (dbc's): het product centraal en niet de gekwalificeerde hulpverlener. En hulpverleners drijven op de golven mee en verdienen er (ook) geld aan; de slimme en frauderende veel. De oplossing? Af van de dbc's.


Ze zijn niet kostenbesparend, maar kostenverhogend; ze zijn niet transparant; ze vergelijken appels met peren, wat ertoe leidt dat de ene na de andere uitzondering, nadere detaillering en uitwerking wordt aangebracht; de personele inzet, mensuren (dus geld), die is gemoeid met het onderhoud, aanpassingen, verwerkingen, technische aanpassingen (ict) e.d. is eindeloos en roept alleen maar op tot meer. Tot slot is het systeem uiterst fraudegevoelig: het eufemisme hiervoor heet 'upcoding'. Wat dan wel?


Geen ondoorzichtige (grote) organisaties en/of verlengde armconstructies vergoeden op basis van dbc's, met overall-kwaliteitsafspraken die nietszeggend zijn behoudens tekentafelzekerheid. Vergoed alleen aanwijsbaar en bevoegde en gekwalificeerde, ge(her)registreerde hulpverleners, die persoonlijk verantwoordelijk kunnen worden gesteld en gecontroleerd op de hulp die ze geven. Dat kan allang.


Dat willen wij al jaren, maar ja, wie heeft daar baat bij?


Dick Nieuwpoort, Amsterdam


directeur van de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen


Zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars hebben geen zicht op wat ze vergoeden? Sterker nog,


het interesseert ze niet eens. AnderZorg vergoedde 975 euro (!) voor een intake onlinetherapie. Ik nam contact op met mijn verzekeraar en zei dat dit bedrag onrealistisch hoog was. Ze konden maar beter niet


betalen. Hun reactie: indien u het niet eens bent met de gefactureerde


behandelingen, kunt u dit bij uw behandelaar/leverancier aangeven.


Renée Damstra, Zeist


Eurosceptici

Weldenkend Nederland lijkt opgelucht adem te halen: Geert Wilders heeft zichzelf bij de Catshuisonderhandelingen buitenspel gezet. Zijn standpunt dat Nederland nu uit de EU moet stappen, lijkt een laatste stuiptrekking die niemand serieus neemt. Hij is opeens opvallend afwezig in de media.


Toch zou het verkeerd zijn Wilders en de PVV af te schrijven. Met zijn standpunt speculeert Wilders er weliswaar op dat de crisis nog zal verergeren, maar dat is allerminst uitgesloten. Bovendien zouden dit soort anti-Europese sentimenten - die ook steeds luider klinken in Spanje, Griekenland en Frankrijk - wel eens een self-fulfilling prophecy kunnen blijken: naarmate het draagvlak verder afkalft, groeit de kans dat het project Europa zal mislukken.


De overige partijen zouden er dan ook goed aan doen de eurosceptische kiezer niet te negeren, maar duidelijk uit te leggen wat het belang van Europa voor Nederland is, en waarom we met zijn allen door de crisis heen moeten. Als ze dat niet doen, en de euro stort echt in, zal Wilders sterker staan dan ooit.


Peter Jamin, Utrecht


Patat

Geen kroegen in de buurt van scholen. Ook geen coffeeshops met wiet en nu ook geen patat. Wat een onzin. Draai dat toch gewoon om. Als je niet wilt dat scholieren in pauzes drinken, blowen of een vette hap eten, dan pas je de onderwijswet zo aan dat iedereen die een middelbare-schoolopleiding volgt tijdens pauzes het schoolterrein niet mag verlaten. Zo hoef je niet 4.200 buurten in Nederland om te bouwen.


Danny Wilmink, Amsterdam


Afghanistan

Uw beschrijving van het akkoord tussen de Verenigde Staten en de Afghaanse regering van president Karzai (Buitenland, 3 mei) is niet geheel compleet. Cruciaal in de overeenkomst is immers paragraaf III.2, waarin staat dat de bestaande afspraken over de status van de Amerikaanse strijdkrachten geldig blijven totdat er een nieuw veiligheidsakkoord is gesloten. Dat laatste moet binnen een jaar gebeuren en wordt dus over de presidentsverkiezingen in de VS heen getild.


Onder de nog steeds geldende oude afspraken gaan de door de Afghaanse bevolking gehate night raids - het midden in de nacht binnenvallen van Afghaanse huishoudens door Amerikaanse troepen - gewoon door. Het zogenaamd veto hierover dat Karzai een paar weken geleden zou hebben afgedwongen, is niets waard. In het Amerikaanse legerblad Stars and Stripes verklaarde Pentagonwoordvoerder John Kirkby ook dat er in praktisch opzicht niet veel was veranderd.


Karel Koster, Wetenschappelijk Bureau SP


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.