GEACHTE REDACTIE

Zou ik misschien een medestander kunnen vinden in mijn verzet tegen de term sudden death? Dit naar aanleiding van de laatste Ajax-Feyenoord voor de beker in Amsterdam....

Sudden death

Het heeft lang geduurd voordat de woorden 'corner' 'penalty' 'free-kick' enzovoort uit de verhalen van verslaggevers verdwenen. Maar nu iedereen het gewoon over hoek- en strafschoppen heeft, komt uit de golfsport ineens weer zo'n vreemde term overwaaien: sudden death.

Als kleine jongens speelden we in onze buurt wedstrijden die duurden van na schooltijd tot etenstijd. Op de vrije woensdagmiddagen was dat al gauw een uur of vijf, zes. Er moest op een gegeven moment toch een eind aan de wedstrijd komen en dan riep iemand: 'Jongens, kool op kool, nokken.' Iedereen wist dan dat we zouden doorspelen tot er nog één doelpunt werd gemaakt; dan was het afgelopen.

Ik geeft toe dat hier beslist niet het element 'bij een gelijk spel' inzat, want ook bij de stand 31-28 speelden we 'kool op kool nokken'. Toch geloof ik dat deze term een hele mooie vertaling is voor sudden death.

DEN BOMMEL Leen Neleman

Feyenoord

Ik heb een zwak voor Feyenoord. Het interview met voorzitter Jorien van den Herik in de Volkskrant van 4 maart heb ik dan ook met interesse gelezen. Een aantal uitspraken vervulden mij echter met verbazing.

Zo worden de degens met Staatsen en Van Praag ferm gekruist en orakelt hij: 'Ik pleit altijd voor openheid, naar de pers toe en naar andere clubs toe. Bij Feyenoord kan men alle gewenste informatie krijgen.'

Ten tijde van de Helderse affaire lag deze ongeschreven regel blijkbaar een tikkeltje genuanceerder.

Even verderop: 'Er zijn regels en die moeten worden nageleefd. Er mag slechts één criterium zijn: de regels.' Om een paar alinea's verder op te merken: 'Ik vind de KNVB heel dogmatisch door altijd maar te stellen: dit zijn de regels, dus zo is het.'

Van der Heriks verdiensten voor Feyenoord staan buiten kijf, maar laten we in het belang van de club hopen dat de door hem begraven lijken niet plaats hebben gemaakt voor nieuwe.

HARKSTEDE Niek ter Veld

Whizz kids

Of zijn afkomst als stucadoorszoon van invloed is geweest op Nick Leesons prestaties op de financiële markt, is mij niet geheel duidelijk. Ik heb geen verstand van economie en raak dan ook helemaal het spoor bijster als ik zie dat de ABN Amro thuis plannen zit voor te bereiden om een groot deel van zijn personeel op straat te zetten, en ondertussen met ware Hollandse koopmansgeest in Londen tegen concurrent ING staat op te bieden om het financiële gat van Barings op te mogen vullen.

Nu ik lees dat ING heeft 'gewonnen', vraag ik me gelijk af wie er dan wel verloren heeft. In ieder geval niet de 'whizz-kids' van Barings, want hun bonus is al veilig gesteld. Zij waren per slot van rekening mede verantwoordelijk voor een systeem waarmee je miljarden kunt laten verdwijnen, daar moet je als slimme Hollandse bankier toch wat tegenover durven te zetten.

Voorzitter Jacobs van de ING zal ongetwijfeld wijzen naar de perfecte synergie tussen ING en Barings en de oprit naar de elektronische snelweg van het snelle geld die hij via Barings gekocht heeft. Ik vraag me echter af hoeveel meer stucadoorszonen die zijn gezakt voor hun wiskunde-examen schuil gaan onder de whizz-kids van Barings. En zal Jacobs erin slagen te voorkomen dat zij ook de ING ten gronde richten?

Stel dat Jacobs met zijn nieuwe verworven legertje inderdaad succesvol wordt op de elektronische snelweg, wie wordt daar dan beter van? De af te leggen werknemers van ABN Amro? Of gaat alleen het salaris van Jacobs en zijn whizz-kids met een tonnetje of wat omhoog?

Wie gaat de wereld beschermen tegen de ongebreidelde elektronische speculatie? Wij hebben er geen oplossing voor, we hebben er zelfs nauwelijks over nagedacht.

VOORBURG W.F.E. van Gorkum

Straatkinderen

Een uitspraak van een woordvoerder van de Ierse hulporganisatie GOAL, die klaagt over gebrek aan financiële hulp van Unicef voor hun straatkinderenprojecten in Addis Abeba, heeft in een artikel van Els de Temmerman geleid tot de kopregel dat 'zelfs Unicef de zwervertjes in Addis Abeba heeft opgegeven' (de Volkskrant, 6 maart).

Dit is onjuist. Vanaf 1993 heeft Unicef 400 duizend dollar van zijn totale landenprogramma besteed aan onderdak, medische zorg, onderwijs-, en voedselprojecten voor straatkinderen. Ter ondersteuning van haar opvangprogramma heeft GOAL de afgelopen jaren meer dan 50 duizend dollar van Unicef ontvangen.

Omdat de omvang van het straatkinderenprobleem inderdaad schrijnend is, en de hoeveelheid hulpaanvragen nog steeds toeneemt, heeft Unicef-Ethiopië besloten zowel de omvang van zijn programma's, als de fondsenwerving hiervoor te intensiveren.

Maar de straatkinderen opgeven. . . nooit.

DEN HAAG Bert van Ruitenbeek

Unicef-Nederland

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.