GEACHTE REDACTIE

Het pleidooi voor een samengaan van PvdA, D66, en GroenLinks getuigt van weinig realiteitszin...

Uit-geëmancipeerd

D66 is natuurlijk gewoon een partij van verlichte liberalen en past op den duur beter als linkervleugel van de VVD. En GroenLinks is een verlegenheidspartij waarvan niemand weet wat ervan zal worden.

Nee, de enige nieuwe en geloofwaardige ontwikkeling in de Nederlandse politiek zou een samengaan zijn van PvdA en CDA.

Waarom geloofwaardig? Omdat beide partijen voortkomen uit emancipatiebewegingen van het eind van de vorige eeuw. Zowel CDA als PvdA zijn 'uit-geëmancipeerd', hebben hun doelen bereikt of zijn door de tijd ingehaald.

Solidariteit met de kansarmen en met de middengroepen lijkt het beste waar deze partijen nog voor kunnen staan en waar ze - naar hun zeggen - ook voor willen staan. Het op den duur samengaan van PvdA en CDA is vanzelfsprekend; het landsbelang is daar bovendien meer mee gediend dan met de laatste experimenten uit het 'Nieuwst Linkse' laboratorium.

MAASTRICHT

W.G.M. Beemsterboer

Voorkeursbeleid

Het Europese Hof vindt het te ver gaan dat vrouwen in alle gevallen voorrang moeten krijgen boven gelijkwaardige mannen; het resultaat van een rechtszaak tegen de overheid van Bremen (de Volkskrant, 18 oktober). In Nederland zou deze uitspraak weinig gevolgen hebben, want wij hebben dergelijke strikte regelingen niet.

Behalve natuurlijk het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daar hebben drie voorkeursgroepen (vrouwen, gehandicapten en allochtonen) zelfs voorrang boven betere kandidaten.

Letterlijk staat in hun personeelsadvertentie: 'SZW geeft uitvoering aan het voorkeursbeleid van de overheid door zich in de eerste fase van de selectieprocedure te beperken tot geschikte sollicitanten uit deze drie voorkeursgroepen. Wanneer het tijdens deze selectiefase niet gelukt is de vacature in te vullen, worden andere sollicitaties in behandeling genomen.'

Niks gelijke geschiktheid. Een zeer goede gezonde blanke Nederlandse man legt het af tegen een slechts redelijke rolstoeler. Telefonische navraag leert dat de soep zeker zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend. Een personeelsconsulent vertelde uitdrukkelijk de opdracht te hebben niet de beste kandidaat te zoeken, maar een acceptabele uit de voorkeursgroepen.

Als dit niet verder gaat dan Bremen, weet ik het niet meer.

AMSTERDAM Mathijs Hobijn

Witte mensen

'Zullen we het voortaan met z'n allen hebben over witte mensen in plaats van ''blanke'' mensen?', stelt C.F. Barkas op de U-pagina van 14 oktober beleefd voor. Om de dooie dood niet! Waarom zouden we?

Ik heb eens een zwarte Nederlander op tv horen zeggen dat hij de benaming 'blank' juister vindt dan 'wit', omdat 'wit' gewoon een te letterlijke vertaling is van white. Zolang de meeste zwarten de benaming 'zwart(e)' prefereren en die zelf gebruiken, is het een goede term. Maar vermijd alsjeblieft zwart-wit-denken door blanken de benaming 'witte mensen' op te leggen.

Bij tegenstanders van de benaming 'blank' proef ik weerzin tegen een associatie van 'blank' met 'superieur'. Maar hoevelen denken zo? Door de term 'blank' uit te bannen, erken je die verkeerde associatie juist en geef je dit woord aan racisten cadeau.

NIJMEGEN F. Bakker

Fantasie-kaarten

In het artikel over fantasie-kaarten van Magic (de Volkskrant, 13 oktober) wordt ten onrechte de indruk gewekt dat Carta Mundi als bedrijf is opgekocht door een Amerikaanse firma. Ook is het niet zo dat Carta Mundi alleen nog maar Magic kaarten drukt; de produktie van deze kaarten gaat niet ten koste van onze andere produkten zoals speelkaarten en andere kaartspellen.

TURNHOUT N. Verfaille

directeur-generaal Carta Mundi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden