Geachte redactie

Herman Wolf

Wat een interessant artikel over Herman Wolf, de grootvader van Paul Scheffer (Boeken, 2 november). Wat was die generatie van rond 1900 avontuurlijk en kosmopolitisch. Want de generatie van onze (over-)grootouders bestond uit zoekende lieden die openstonden voor oosterse filosofieën, spiritualiteit en voor alles wat ze niet van huis uit hadden meegekregen. Vooral onder kunstenaars en intellectuelen werd er geëxperimenteerd met alternatieve levensbeschouwingen, kunstvormen, landbouwmethoden, kleding, huizen en interieurs. En bijna iedereen geloofde wel in een leven na de dood. Zo werden er in vele huiskamers op wonderbaarlijke manieren contacten onderhouden met gene zijde. Piet Mondriaan en vele andere abstracte kunstenaars werden theosoof, antroposoof of rozenkruiser. Jan Toorop heeft zo'n beetje alle wereldgodsdiensten uitgeprobeerd, totdat hij uiteindelijk toch maar koos voor het katholicisme (en zijn creativiteit plots inzakte).


Mijn grootvader, Paul Antoine Dietz (1878-1953), was bioloog, arts, psychiater, schrijver en parapsycholoog. In 1928 richtte hij met Tenhaeff het Tijdschrift voor Parapsychologie op en in 1932 werd hij in Leiden de eerste universitaire docent parapsychologie ter wereld! Door ruzie met Tenhaeff, die een dominantere persoonlijkheid was, is mijn grootvader in de vergetelheid geraakt. Dat vind ik nou echt jammer!


Anne Marie Boorsma, Voorburg


Begrip voor politie

De brief van mevrouw Greet Zonnenberg (U-pagina, 2 november) bracht mij het volgende in herinnering.


Toen mijn uit India afkomstige, geadopteerde zoon 16 was, maakte hij zich boos over het feit dat zijn ov-kaart altijd werd bekeken, hij bij de ingang van het voetbalveld steeds werd aangehouden voor controle en in winkels in de gaten werd gehouden. Ik heb hem toen verteld dat hij ervoor kon kiezen zich daar zijn hele leven druk over te maken en zich gediscrimineerd te voelen, ofwel dat hij er enig begrip voor zou kunnen opbrengen, omdat het helaas vaak gekleurde Nederlanders zijn die zich misdragen. Dat de politie en diverse controleurs daar bij hun werk rekening mee houden, valt hún niet te verwijten, maar degenen die foutief handelen. Hij koos voor de tweede optie en werd daar een stuk evenwichtiger van.


Jetty Beenen-Schaffels, Hoorn


Tolstoj

Wanneer Joost Zwagerman zegt dat bij zijn weten geen van de pamfletten à la Wat is kunst ooit eerder in het Nederlands is vertaald (Boeken, 2 november), kan ik hem meedelen dat Lev Tolstoj's essay Wat is Kunst uit 1897 al vrij snel na publicatie is vertaald door J. Sevenster.


Het is jammer dat Zwagerman de echte motieven voor deze polemiek van Tolstoj over de kunst niet goed heeft begrepen. Daarvoor zou hij nog eens de uitspraken van Levin moeten lezen in het achtste en laatste deel van de door hem zo bewonderde roman Anna Karenina.


Karel van Olffen, Emmen


Verkeersleiders

Een prima column van Peter de Waard over het verkeersleidersgilde (Economie 2 november). Als een sector de instroom van nieuwe aanwas zelf regelt kun je er donder op zeggen dat de beloningen in die sector de spuigaten uit lopen.


Aardig om in dit verband nog even aan de vergetelheid te ontrukken is het feit dat Reagan, ik meen eind tachtiger jaren, chantage door Amerikaanse verkeersleiders heeft gebroken. Hij heeft ze en masse ontslagen en tijdelijk militaire verkeersleiders op de torens gezet en de hele opleiding van verkeersleiders gereorganiseerd en aan de sector zelf onttrokken.


Frank Klok, Groenekan


50Plus

In Wie wil er eigenlijk niet in het 50Plus-bestuur? (Ten Eerste, 2 november) staat: '... voormalig staatssecretaris Michel van Hulten (83) die geen partijlid meer is [...] maar toch voorzitter wil worden'.


Ik ben nooit partijlid geweest van 50Plus. Dit is een van de kleinere leugens van Jan Nagel.


Michel van Hulten, Lelystad


Sletten

Op zich heb ik niet veel op met sletten, een reden om minder aandachtig het laatste nummer (2 november) van het magazine te lezen. Sneller dan normaal kom ik op de laatste pagina van het magazine. De advertentie van het boek van Malala staat wat mij betreft in een te groot contrast met de inhoud van deze editie.


Wouter Burggraaff, Rijswijk


Lustpil

Klaarblijkelijk was ik nog niet helemaal wakker toen ik de krant gistermorgen (3 november) uit de bus haalde. In eerste instantie dacht ik dat de foto op de voorpagina een afbeelding was van een broodje knakworst. Ik zat er helemaal naast. Het was een afbeelding van een lustpil voor vrouwen.


Wijzer geworden vroeg ik me stiekem af of deze foto gezorgd heeft voor een recordverkoop van losse exemplaren... Zo ja, gefeliciteerd!!


Tess Ruffle, Uitgeest

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden