Geachte Redactie

Staking ov

Wat ik nog steeds niet begrijp, is het volgende. Stel, je hebt ruzie met je baas of bent het niet eens met maatregelen van de regering. 'Weet je wat, we gaan onze klanten plagen en dan krijgen we onze zin.' Is dat nou logisch?


In het openbaar vervoer en sommige andere beroepen denken ze zo. Het is eigenlijk net als terrorisme. Je maakt willekeurige slachtoffers om je doel te bereiken.


Stel je nou toch voor dat zulke acties georganiseerd zouden worden in de gezondheidszorg, waar ze wel alle reden hebben om ontevreden te zijn. De enige keer dat ze daar actie voeren, is als de kwaliteit van leven van hun klanten onder druk staat.


Pieter Parmentier, Diepenveen


Voorstel kunstbezuiniging

Met angst en beven wacht de kunstwereld (waarin ik zelf ook werkzaam ben) de bezuinigingen in de kunst af. Veel goeds valt niet te verwachten van dit kabinet en met name niet van de staatssecretaris.


Het is angstvallig stil, er wordt wel wat gemord, maar van een eenduidig protest is weinig te merken. Veel zin zal het ook niet hebben zolang een meerderheid van de Nederlandse bevolking voor dit beleid is, anders zag de Tweede Kamer er heel anders uit.


Ik heb dan ook een voorstel: waarom gaat kunstminnend Nederland dit niet zelf oplossen. Door een onafhankelijk fonds te stichten of het Prins Bernhard Cultuurfonds los te koppelen van de overheid. Met een integer gekozen bestuur met verstand van kunst en zonder inmenging door de politiek. Het fonds zou kunnen worden ondergebracht bij een bank die op een verantwoorde en transparante manier omgaat met geld, bijvoorbeeld de Triodosbank.


Als iedereen die cultuur een warm hart toedraagt investeert, komen we een heel eind in de goede richting. Iedereen die in de kunstsector werkt, investeert hierdoor ook in zichzelf en het publiek investeert in cultuur die er toe doet. Er zijn genoeg varianten te verzinnen als voordeelpassen of exclusieve kaarten als tegenprestatie.


Dit kabinet wil dit zelf ook stimuleren door giften aftrekbaar te maken van de belasting. Prima, waarom niet, dan weet je zeker dat het geld op de juiste plek komt. We zijn in een klap af van al dat gedoe, dat scheelt een hoop energie die creatief gebruikt kan gaan worden. En het scheelt ook een hoop geslijm, en vrijkaartjes op de beste plaatsen voor partijleiders, ministers of staatssecretarissen. Die kunnen gewoon in de rij voor een kaartje.


Hans van der Woerd, Zwolle


Werkloze Rita Verdonk

Hartelijk dank voor het fantastische interview met de werkloze ex-minister Rita Verdonk (Magazine, 4 juni). Ze is en blijft een dijk van een wijf. Zo sportief en sans rancune! Want wat zijn de onomstotelijk vaststaande feiten die we uit het artikel leren? Nou, Rutte is studentikoos, Rosenthal een verdwaalde professor, en menige VVD-judas heeft het aan Rita te danken dat hij nu minister is.


Het is dan ook ronduit schofterig dat de elite geen baantje voor Rita wil regelen. Bij ieder ander zou ik medelijden krijgen, maar dat wil Rita vast niet. Daarom dit welgemeende advies: als je écht wilt, vind je vast wel een baan. Er is werk zat!


Boudewijn Otten, Groningen


Zelf beschikken doe je zelf

De lezersbrief 'Pil van Drion' (O&D, 4 juni) naar aanleiding van het uitkleden van het pgb, zal menig Volkskrant-lezer uit het hart gegrepen zijn. De schrijver vraagt: 'Waarom moet ik op een christelijke (mens-onterende) manier mijn laatste jaren slijten als ik dat niet wil? Ik ben niet eens gelovig.' Hij verbaast zich erover dat deze regering geen werk maakt van de pil van Drion. Die verbazing is niet terecht. Nog onlangs liet Heleen Dupuis, beoogd voorzitter van de Eerste Kamer, coryfee van de 'liberale' VVD en oud-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), in een interview in de NRC weten dat er op dit vlak niets zal gebeuren 'om de SGP tegemoet te komen'. Dit is, met alle respect voor Dupuis, voor de briefschrijver het type medestander dat tegenstanders overbodig maakt.


Maar er is ook goed nieuws: de 'pgp', de persoonsgebonden pil van Drion bestaat! Zelfbeschikking over het eigen levenseinde krijgt u niet door, zoals hier gebeurt, politici op te roepen over hun (christelijke of liberale) schaduw heen te stappen.


Zelfs het burgerinitiatief van Uit Vrije Wil biedt hier uiteindelijk geen uitkomst en het realiseren van levenseindeklinieken door de NVVE evenmin; hier heeft men, ondanks alle goede bedoelingen, eigen schaduwen. En over het van overheidswege beschikbaar stellen van de 'pil van Drion' kunnen we beter helemaal zwijgen.


Zelf beschikken doet u echt zelf, of u doet het niet. Doet u het niet, dan maakt u zich afhankelijk van anderen, van arts, deskundige, kliniek, enzovoort. Daar is niks mis mee. Dat kan goed gaan, dat kan fout gaan.


Wie het echter ernst is zelf over deze 'pil van Drion' te kunnen beschikken, zal daartoe ook zelf het initiatief moeten nemen. Het goede nieuws is daarom dat u die spreekwoordelijke 'pil' zelf kunt verwerven. Daar is tegenwoordig weinig obscuurs meer aan. Maar het is wel uw eigen verantwoordelijkheid. Is het werkelijk uw keuze een u aangekondigde fysieke aftakeling of geestelijke verduistering vóór te zijn en de resterende tussentijd gerustgesteld verder te leven, dan is er maar één oplossing: beschik zelf, kijk niet afwachtend naar een ander en al helemaal niet naar regering of Tweede en Eerste Kamer. Pak de telefoon en zet uw eerste stap op weg naar uw geruststelling. En doe dat op tijd.


Ton Vink, Velp, filosoof; werkt samen met Stichting de Einder


Slotwoord van Geert

'Ik sprak, ik spreek en ik zal blijven spreken.' Geert stelt zichzelf voor als een profeet van de vrijheid, die waarschuwt omdat hij meer kennis heeft dan anderen, in dit geval van de gevaren van de islam. Onlangs las ik het Nieuwe Testament nog eens door en kwam een verhaal tegen over de eindtijd. Te dien dage zullen er vele valse profeten zijn. Nou Geert, maak je borst maar nat.


Jan Boer, Wolphaartsdijk


Koop een komkommer

In plaats van her en der geld te storten voor het goede doel (of ervoor pleiten dat de overheid moet inspringen), zou ik willen voorstellen dat iedereen in Nederland deze weken één of meer komkommers koopt. U mag ze wegdoen als u bang bent. Maar u stelt een daad. U redt 'onze' tuinders in eigen land.


Gonny van Oudenallen, Amsterdam, oud-Tweede Kamerlid


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden