Geachte redactie

Israël

Waar blijft de oproep van minister Timmermans tot een ontmoedigingsbeleid voor staten die het legitieme Israël niet erkennen? Ach Holland, hoe snel zijn wij ons ethisch reveille ten opzichte van Joden weer kwijt...


Marion Groen, Arnhem


Tendentieus

Ik lees zojuist een interessant stuk op pagina 4 en 5 van uw krant over Nijkamp (Ten eerste, 8 januari). Het artikel wordt aan het einde ontsierd door de constatering dat Nijkamps secretaresse een 'regeltante' was en dat Nijkamp geen tijd had voor 'het administratieve werk - daarvoor was hij te veel in het buitenland'.


'Regeltante' is een neerbuigende kwalificatie uit de vorige eeuw. En waarom zouden hoogleraren administratief werk moeten verrichten? En waarom schrijft u 'er gingen geruchten over buitenechtelijke affaires, maar niemand kan dat bevestigen'?


Wat een tendentieus geleuter in een stuk dat overigens verder wel informatief en nieuwswaardig is.


René van Hell, Amsterdam


Liever goed Nederlands

Toen ik als jonge lerares Frans in 1966 begon in de eerste klas van de mulo, trof ik er leerlingen die op de lagere school al Frans hadden gehad. Het leek mooi dat ze al wat Frans kenden, maar er waren twee grote nadelen:


1. Het was moeilijk lesgeven, omdat een deel van de leerlingen zich ging vervelen als er iets behandeld werd wat zij al wisten.


2. De veelal belabberde uitspraak, hen bijgebracht door goedwillende onderwijzers, kreeg ik er nooit meer uit.


Mijn advies: leer ze op de basisschool liever goed Nederlands en laat het Engels over aan de daarvoor opgeleide docenten in het voortgezet onderwijs. L'histoire se répète.


M. de Reus, Doetinchem


Witte werkster in Frankrijk

Frankrijk heeft een goed systeem voor een 'witte' werkster. Daar maak ik al jaren gebruik van. Het heet Chèque Emploi Service Universel (CESU). Het is eenvoudig en niet zo kostbaar als het Belgische systeem (Ten Eerste, 7 januari). Het geeft de opdrachtgever, zoals ik, de terechte rol van werkgever die correct met zijn personeel omgaat. Het werkt zo:


1. Ik meld mij als particuliere werkgever aan bij de CESU en geef een machtiging voor mijn rekening.


2. Op hun website vermeld ik van de werkster naam, geboortedatum, geboorteplaats, adres en sofinummer.


3. Aan het eind van de maand hoor ik van de werkster hoeveel uur ze heeft gewerkt en maak het netto-loon over naar haar rekening.


4. Ik geeft de gewerkte uren en het netto-uurloon door aan de CESU. (voorbeeld: 14 uur à 8 euro)


5. CESU meldt meteen de belasting en premie die ik over het maandbedrag moet betalen. Dit bedrag wordt twee maanden later van mijn rekening afgeschreven. Door deze premie-afdracht is de werkster verzekerd tegen ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid en spaart voor pensioen. (Als 65-plusser krijg ik extra korting op de heffingen, waardoor de werkster mij uiteindelijk 11,70 euro per uur kost.)


6. Aan het begin van het jaar ontvang ik een overzicht van wat ik de werkster het afgelopen jaar heb betaald. Fransen krijgen via de belasting een deel terug.


Alles samen geregeld, de werkster en ik. Geen adviseurs, geen contracten, geen tussenpersonen, geen subsidies. Lijkt me een stuk beter dan het Belgische systeem.


Jos van Zijl, Den Haag / Doumely-Bégny


Zwagerman kijkt

Joost mag het weten... dat ik zo geniet van zijn rubriek: Zwagerman kijkt! Zijn beschouwingen zijn vaak juweeltjes. We hebben vorige week in Mons de bijzondere tentoonstelling gezien van Andy Warhol en waren ook gefascineerd door de onbekende religieuze kant van hem. En dan dinsdag 7 januari: Zwagerman kijkt, plaatst met zijn verhaal het werk van Andy Warhol in breder perspectief en geeft verdere verdieping . Wat een goed begin van het jaar! Dank je wel.


Marina Witvliet-Van der Zwan, Maastricht


Beieren

Een Nijmeegse school heeft de primeur van een 'Confucius Classroom' (Binnenland, 7 januari). Classroom? Het ging toch om Chinees? En pas hoorde ik op een conferentie in Nijmegen(!) dat Nederland alleen al met Beieren meer handel drijft dan met heel China. Toch is er in heel Nederland maar één middelbare school die tweetalig Duits-Nederlands onderwijs aanbiedt. En die staat niet in bijna-grensstad Nijmegen.


Frens Bakker, Nijmegen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden