GEACHTE REDACTIE

Met regenhoeveelheden van ver boven de 200 mm zal oktober op vele plaatsen in het noordoosten van Nederland de natste oktober van deze eeuw worden....

Nat

Het is dan ook onzinnig om van regeringszijde te beweren dat voor de boeren in het noordoosten deze regenhoeveelheden als een normaal bedrijfsrisico moeten worden beschouwd. In feite is het onderlopen van het land in het noordoosten veel uitzonderlijker dan voor een gebied als het Westland. Daar is het grootste deel van het grondoppervlak met glas bedekt, zodat bij hevige regenval de schaarse watergangen tussen de percelen in no time zijn gevuld.

KETELHAVEN Baltus Zwart

Mallotig

De arrestatie van Pinochet heeft veel commotie gewekt, niet in de laatste plaats in het land dat ervoor verantwoordelijk is: Spanje. In zijn column (de Volkskrant, 22 oktober) belicht Cees Zoon nog eens kort de nabije geschiedenis Spanje. Hij stelt dat Spanje tussen de hedendaagse gevestigde democratieën kan worden geplaatst en dat 'afgezien van een mallotige couppoging van kolonel Tejero in 1981 de Spaanse militairen hun leven hebben gebeterd'. Deze 'mallotige' couppoging is echter een van de belangrijkste feiten uit de korte geschiedenis van dit land.

Op 23 februari 1981 is een niet geslaagde couppoging ondernomen om, kort gezegd, terug te keren naar het francisme. Daags na het onderdrukken van deze poging heeft koning Carlos zich voor de tv - in uniform - duidelijk uitgesproken vóór democratie. Vanaf toen is het klimaat rustiger geworden, en is het democratiseringsproces uitgebreid. Uit de onlangs afgeroepen wapenstilstand van de ETA en de vele politieke leuzen op de muren blijkt dat dit proces nog in volle gang is.

BARCELONA Eelco Keij

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden