Geachte redactie

Dementie

In de Volkskrant van zaterdag 27 april breken de hoogleraren Philip Scheltens en Rudi Westendorp in hun opiniestuk een lans voor onderzoek gericht op behandeling van hoge bloeddruk ter preventie van dementie. Sinds 2006 vindt dergelijk onderzoek plaats in Nederland met steun van het Innovatiefonds, VWS en ZonMw.

Een groep van ongeveer honderd huisartsen, praktijkondersteuners en onderzoekers gaat sinds die tijd bij ruim 3.400 ouderen na of intensieve behandeling van risicofactoren voor hart- en vaatziekten dementie kan voorkomen.

Dit Nederlandse onderzoek, waarvan medio 2015 de resultaten te verwachten zijn, heeft ook de basis gelegd voor Europese samenwerking op dit terrein, zie www.edpi.org. Dergelijke initiatieven bieden het Deltaplan Dementie enkele stevige pijlers om op voort te bouwen.

Levenslang leren

En daar stond het dan zwart op wit in de Volkskrant (Economie, 26 april) 'Een leven lang leren? Dat heeft minder zin dan wordt beweerd. Want wie aan bijscholing doet, vergroot daarmee niet zijn kansen op de arbeidsmarkt. De scholing die werkenden volgen, blijkt vooral zinvol voor het vervullen van hun huidige baan en richt zich nauwelijks op de toekomstige inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Een studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) maakt dat duidelijk.

Weg is eindelijk het eindeloos geblaat van onze Europees visionair Alexander Pechtold. Weg is de illusie van al die mensen die hun tijd in de avond met studieboeken besteden voor die grote droom dat ze weer iets leukers / nuttiger kunnen doen.

Ik had het ze kunnen zeggen. Maar er is nooit iets aan mij gevraagd. Begin jaren negentig deed ik een studie bedrijfseconomie met het oog op grotere inzetbaarheid bij mijn toenmalige werkgever. Op andere afdelingen was ik daarmee wellicht meer inzetbaar, op de specifieke afdeling waar ik zat niet. Ik hoorde dus ook niets daarvan uit die hoek. Waarom zou dat ook zo zijn? Totaal niet in het belang van het zittende management. Dit soort zaken herhaalden zich bij volgende cursussen en trainingen.

Let op Alexander: alleen als je een opleiding doet in het belang van jouw directe manager, heeft dat voor hem / haar enige relevantie. Triest dat een politicus niet denkt in waar het bij de politiek om gaat: belangen. Misschien een training 'politiek' volgen?

Financiën

In het bericht over de benoeming van Laura van Geest tot directeur van het Centraal Planbureau schrijft de Volkskrant (Economie, 27 april) dat, evenals Van Geest, de president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, afkomstig is van Financiën. Dat is maar betrekkelijk.

Knot heeft zijn leven lang gewerkt voor en bij De Nederlandsche Bank. Hij heeft kortstondig (2009-2011) bij Financiën gezeten, waar hij een moeizame relatie had met minister van Financiën Jan Kees de Jager.

Toen Nout Wellink besefte dat zijn voorkeurskandidaat om hem op te volgen als president van De Nederlandsche Bank in Den Haag geen kans maakte, heeft Wellink in een gesprek met premier Rutte voorgesteld om Knot te benoemen.

Samsom

In een interview verdedigt Diederik Samsom het strafbaar stellen van illegale vluchtelingen (Ten eerste, 27 april). Zijn stelling is: het loopt allemaal niet zo'n vaart, diverse maatregelen zijn al in gang gezet door het vorige kabinet (bijvoorbeeld het inreisverbod).

Bij zijn verdediging van de maatregel (die gelukkig door het congres via een motie massaal is afgewezen, die vervolgens door Samsom naar de prullenbak is verwezen) vliegt Samsom behoorlijk uit bocht.

Twee voorbeelden: het buitenschuldcriterium zal opnieuw worden bekeken, zo is met Teeven afgesproken. Volgens Samsom houdt dit criterium in dat je niet naar je land terug kunt omdat je bij terugkomst je leven niet zeker bent. Dit is in feite het asielcriterium. Het buitenschuldcriterium houdt echter in dat je naar je land niet terug kan, omdat je geen papieren hebt en dat overkomt talloze vluchtelingen. Ze zijn illegaal, hebben geen toekomst in Nederland, maar kunnen ook niet terug. Gevangen tussen twee muren.

Helemaal bont maakt Samsom het als hij beweert dat de vreemdelingenbewaring (6.000 tot 7.000 personen die gemiddeld 4 tot 6 maanden per jaar vastzitten) uit het strafrecht wordt gehaald en wordt overgeheveld naar het bestuursrecht.

Vreemdelingenbewaring is al sinds jaar en dag een bestuursrechtelijke maatregel, want gericht op uitzetting (wat overigens in 75 procent van de gevallen niet lukt). Een 'slip of the tongue' of gewoon misleiding? Het oordeel is aan de lezer.

Wezen van de sport

Met verbazing heb ik de lofzang van Paul Onkenhout in 'de Twaalfde Man' (Sport, 27 april). Met haast kinderlijke verbolgenheid analyseert hij dat 'Barcelona iets gepresteerd heeft wat grenst aan het onmogelijke'. Wie dat niet erkent 'begrijpt het wezen van de sport niet'. Wat is 'het wezen' van de sport? Met een schuld van 500 miljoen je titels kopen? Het wezen van de sport is wat we nu met zijn allen in Europa proberen te doen; het huishoudboekje op orde en op grond van dat gegeven talenten laten ontplooien. Ook financieel, waardoor je zoals Bayern München een team bij elkaar kunt kopen.

Geloofwaardig

Karin van Dreven, bestuurder van een woningbouwcorporatie, maakt zich niet erg geloofwaardig met haar aanpak van collega's die te veel verdienen (Economie, 27 april). 'Daar proberen we wat aan te doen door naming and shaming' zegt ze, om daar direct op te laten volgen: 'Ik ga geen individuele namen noemen.' Ja, zo schiet het wel op!

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden