Geachte redactie

Fyra

Een parlementaire enquête naar het Fyra-debacle zal concluderen dat de NS te weinig technologische expertise in huis had om offertes voor de hogesnelheidstrein op hun realiteitsgehalte te kunnen beoordelen. Dat besef is nog niet doorgedrongen tot de raad van commissarissen en de minister van Financiën, gezien de voordracht en de benoeming van een bloemist tot nieuwe president-directeur.


Sake J. Hogeveen, Utrecht


Fyra (2)

Veel van wat onze zuiderburen beweren over de Fyra zal wel kloppen, maar enige argwaan over hun opmerkingen is ook op zijn plaats.


De toestand van de Belgische spoorwegen en dan met name sta- tions en rollend materieel is abominabel en niet veel beter dan datgene wat men de Fyra verwijt.


Ik kom nogal eens in België en dan vooral in Brussel en omstreken, en als je dan het verschil ziet tussen de vreselijk oude en echt zeer matige kwaliteit van de Belgische treinen en de Eurostar, dan is dat ongelooflijk. Kortom, laten de Belgen eerst de balk uit het eigen oog verwijderen voor ze de splinters bij anderen aanwijzen.


Prof.dr. Stanley Brul, hoogleraar moleculaire biologie, Amsterdam


Examen

In 'Aanval op examen Nederlands' (Ten eerste, 2 juni) zeggen verbijsterde hoogleraren Nederlands


dat het eindexamen Nederlands beneden de maat en inhoudloos is.


Het is jammer dat zij hebben gezwegen toen in 2009 de verscherpte eis 'hooguit één vijf voor de vakken Nederlands, Engels en Wiskunde' in de Tweede Kamer aan de orde was. Aanleiding: klachten in het hbo en op universiteiten over het niveau bij aankomende studenten.


Een Kamermeerderheid heeft toen gemeend dat men dit probleem met deze cijfermaatregel kon oplossen. Een medicijn dat de cijferdrift aanwakkert, maar geen oplossing levert en wel nare bijwerkingen kent. Men had natuurlijk de inhoud van de vakken moeten aanpakken. En die wordt aangestuurd door het centraal examen en de daarbij behorende exameneisen.


Overigens hoeven de hoogleraren Nederlands zich geen zorgen te maken over ondermaatse toetsing van de leesvaardigheid. Al enkele jaren wordt de leesvaardigheid van de examenkandidaten danig op de proef gesteld bij het vak Wiskunde A. Dit jaar niet minder dan vijftien pagina's tekst.


Jan Jimkes, oud-conrector St. Bonifatiuscollege, Utrecht


Examen (2)

Niet alleen het examen Nederlands maar ook het examen economie is beneden de maat. Het examen draagt op geen enkele wijze bij aan het modelmatig analyseren van actuele economische situaties. Leerlingen krijgen vragen voorgeschoteld die onnodig ingewikkeld zijn gesteld, waar meerdere antwoorden op mogelijk zijn en waar je een engeltje op je schouder voor moet hebben om toevallig in de buurt te komen van het idee dat de examenmakers voor ogen hadden toen ze de vraag bedachten.


Klagen de hoogleraren over het feit dat het examen Nederlands alleen te maken is door alle kritische vaardigheden uit te schakelen, bij het examen Economie is dit zeker niet anders gesteld. De enige opgave in het examen waar de leerlingen hun tanden in een economisch model konden zetten, werd hopeloos verprutst door de examenmakers. Het tij moet en kan gekeerd worden. Dat bij Nederlands alle hoogleraren zich hebben uitgesproken tegen het examen is hoopgevend. Ik kan niet wachten tot de dag dat de docenten en hoogleraren Economie zich aaneensluiten en hetzelfde doen.


Peter Lammers, docent economie Barlaeus Gymnasium, Amsterdam


Breinificeren

In Wetenschap (1 juni) staat een beschouwing van Suzanne Weusten over denkfouten. Zij beschrijft een aantal vooringenomenheden als eigenschappen van het brein. Zo zou het menselijk brein graag in oorzaak/gevolgrelaties denken en behoefte hebben aan harmonie. Het is echter een misvatting aan het brein eigenschappen toe te kennen die slechts aan het individu zijn voorbehouden: niet het brein denkt, niet het brein heeft behoeften maar het individu. Het 'breinificeren' van de autonomie van het individu is een denkfout. Het brein is een facilitair bedrijf, geen productiebedrijf.


Sicco de Jong, Zuidlaren


Vrede

Rare vraag misschien, maar als Europa wapens gaat leveren aan de opstandelingen in Syrië, moet de EU dan niet eerst de Nobelprijs voor de Vrede teruggeven?


J.Bakker, Leiden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden