GEACHTE REDACTIE

Orka..

In de krant stond een stukje met de kop: 'Orka's verstoren de orde in zee' (Wetenschap, 17 oktober). Maar eigenlijk klopt dat niet, want het moet zijn 'Vissers verstoren de orde in zee'

Want door de vissers komen er minder vissen in zee, daardoor raken zeehonden in problemen, daardoor gaan orka's zeeotters eten en komen er meer zee-egels en die eten het wier.

WAGENINGEN

Annika de Goede

Angst

Leraren hebben aanrakingsangst (de Volkskrant, 16 oktober) en leerlingen krijgen een weerbaarheidstraining (de Volkskrant, 15 oktober). Potentiële dader en potentieel slachtoffer zorgen dat het hén niet overkomt. En lijden eronder, omdat een kind troosten met-de-handen-op-de-rug niet goed voelt. Niet voor het kind, niet voor de leraar.

Bij dat gevoel zit precies de oplossing. Want wat leren die kinderen bij hun weerbaarheidstraining? Heb ik een ja-gevoel of een nee-gevoel; kan ik eventueel hulp inroepen; weten mijn ouders waar ik ben?

Die checklist is simpel over te zetten naar de troostende leraar: klopt dit of klopt dit niet; kan elk van de twee weg als hij of zij wil; mag mijn baas binnenkomen?

Als het antwoord op deze vragen 'ja' is, dan is er geen vuiltje aan de lucht.

Dat snapt het kind, dat snapt de leraar én dat snapt degene die hen aan zou treffen.

UTRECHT

Mathilde Bos

Sperma

De spermaproductie van Britse mannen bij de zaadlozing laat te wensen over, als ik de kop 'Spermadonors worden zuinig in Engeland' (de Volkskrant, 20 oktober) moet geloven.

Of zou de auteur toch 'schaars' hebben bedoeld?

DEN HAAG

Karen Daman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden