GEACHTE REDactie

Ontwikkelingshulp

In Opinie & Debat (16 juni) wil Stef Blok 3 miljard euro van ontwikkelingshulp afpakken. Wanneer VVD'er Blok op die pagina één kolommetje naar links kijkt (kan hij dat?) ziet hij in het Commentaar dat zijn partijgenoot Weekers (baas van de Belastingdienst) bij het bedrijfsleven 2,8 miljard als niet geïnd laat liggen. Als het Blok er echt om gaat dat 'de Nederlandse overheid zich beperkt tot haar taken' hoeft hij alleen maar zijn VVD-maatje aan zijn jas te trekken om ongeveer datzelfde bedrag te scoren. Of gaat het hem niet om geld, maar om PVV-stemmers naar de VVD te lokken?

Jan Bierhoff

,

Den Haag

Ontwikkelingshulp 2

Stef Blok en Ingrid de Caluwé (O&D, 16 juni) willen flink korten op het budget voor ontwikkelingshulp. De laatste jaren zijn er wel vaker vraagtekens gezet achter de effectiviteit van die hulp. De schrijvers betogen dat ontwikkelingshulp (anders dan noodhulp) geen kerntaak van de overheid is en willen die voor rekening laten komen van particulieren die daarvoor gelukkig kunnen rekenen op ruime fiscale ondersteuning.

Maar dan moet het ook afgelopen zijn met de krankzinnige subsidie voor de Europese landbouw die leidt tot grote productie-overschotten die in ontwikkelingslanden tegen spotprijzen worden gedumpt en de lokale economie ontwrichten en soms totaal kapotmaken (kippen in Ghana, tomaten in Senegal).

Dan moeten ontwikkelingslanden ook gemakkelijker toegang krijgen tot Europese markten (neoliberaal denken, immers).

En dan moeten die producten voldoen aan minimumeisen wat betreft milieu- en mensvriendelijkheid (denk aan kinderarbeid). Dan gaan we maar wat meer betalen voor eerlijke derdewereldproducten en laten we dankbaar zijn dat Oxfam-Novib, Solidaridad en Wereldwinkels (om er enkele te noemen) en de Nederlandse overheid (0,7 procent) dat al vele jaren hebben bevochten. Dankzij die inspanningen dringt langzamerhand het besef door dat het eerlijker moet in Onze Wereld! Ontwikkelingshulp, zo gek nog niet!

Harry Koster, Emmeloord

Ontwikkelingshulp 3

Ik vind dat Stef Blok in zijn artikel over ontwikkelingshulp (O&D, 16 juni) een punt heeft waar hij stelt dat de overheid er niet voor is om onze morele plicht jegens minderbedeelden af te kopen. Stef Blok formuleert het in mijn ogen zelfs nog zwak. Ik vind dat de overheid er is om ons gezamenlijk belang te dienen, maar niet om ons een moraal of een morele voorkeur op te leggen. Dat doet de overheid ook niet als het niet om 'goede doelen' gaat. De traditie om jaarlijks het astronomische bedrag van 4,5 miljard af te staan aan doelen die door het CDA en de linkse partijen - en dan ook nog niet zonder eigenbelang - voor anderen worden uitgekozen, ervaar ik als financieel en moreel kolonialisme. Ik wil zelf kunnen beschikken over mijn geld dat overblijft nadat ik aan mijn verplichtingen aan het algemeen belang heb voldaan. Misschien wil ik het wel aan een minderbedeelde in mijn dorp geven. Of er iets verstandigs mee doen.

Leon van de Weygaert, Doornenburg

Ontwikkelingshulp 4

Ik hoef dus niet meer via de belasting mee te betalen aan ontwikkelingshulp en mag het voortaan zelf overmaken. Geldt dat ook voor het Koninklijk Huis, het behandelplan voor Robert M. en de wachtgeldregeling voor mislukte politici? Dat zou een heel stuk schelen.

Len Koetsier, Groningen

Sport en radio

Ik ben het hartgrondig eens met Michel Verbeek en John Jansen van Galen (U-pagina, 16 juni). Als groot sportliefhebber valt het me niet mee nog te genieten van de sport zelf en de voor- en nabeschouwingen, sfeerreportages, deskundigenpanels en herhalingen (een hysterisch krijsende Jack van Gelder) te ontwijken. Maar ik heb een redelijk afdoende oplossing gevonden.

Jarenlang luisterde ik de hele dag naar Radio 1. Nu staat Radio 1 alleen nog op de wekkerradio, 's ochtends voor het nieuws, 's avonds voor Met het oog op morgen en een enkele keer voor een nachtprogramma als Casa Luna. Verder staat alleen nog Radio 4 op en dat bevalt uitstekend. Het zij hun vergeven dat ze eens een enkele keer aandacht besteden aan marsmuziek, die regelmatig bij sportwedstrijden te horen is. Als dat hun enige bijdrage is aan de sportverdwazing dan is daar overheen te komen. Ook na de 'Sportzomer' komt Radio 1 mijn huis niet meer in.

Nu nog de sportgerelateerde reclames van de tv af en de werkelijke aanvangstijden van de wedstrijden in de tv-gids en het wordt weer ouderwets genieten.

Ernest Vrins, Randwijk

Lucratief

Een vrouw wordt veroordeeld tot 50 uur werkstraf, voor een diefstal van 1.180 euro aan kledingstukken (het Vervolg, 16 juni). Thuis werd nog voor vele duizenden euro's aan gestolen kleding aangetroffen. Maar vooruit, laten we dat laatste onbewezen verklaren.

50 uur werken voor 1.180 euro, hoe lucratief is dat? Dat is netto zo'n 23,50 euro per uur. Wat loop ik dan toch te tobben met mijn baantje in de zorg. Waar kan ik omscholen?

Anja Willemsen, Langerak

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden