GEACHTE REDACTIE

D66 wil dat de fiscale bijtelling voor privégebruik van de bedrijfsauto wordt verhoogd (de Volkskrant, 31 januari). Jammer dat er zo weinig 'boerenverstand' bij D66 zit....

Boerenverstand

De enige oplossing in dit geval: Het verstrekken van een (gezins) ov-jaarkaart aan de berijder van een bedrijfsauto, eventueel door middel van een verhoging van de bijtelling met de prijs van de ov-jaarkaart. Dan is er een alternatief.

BODEGRAVEN P.H. de Lange

Chirac oké?

Vorige week maandag maakte Chirac het definitieve einde van de Franse kernproeven bekend. De president van Frankrijk kondigde aan dat hij nu een actieve rol wil gaan spelen bij de ontwapening in de wereld en dat hij zo snel mogelijk met initiatieven zal komen om die ontwapening mee helpen te bereiken.

Dank u. Maar liever niet. Ik prefereer dat we dat zonder Chirac gaan proberen. Ik houd namelijk niet van hypocrisie. We moeten de wereld laten zien dat Frankrijk een uitzondering is. Dat wil het ten slotte zelf.

Chirac wilde dat Frankrijk eerst zo sterk zou worden dat het voor haar zin had om de toestand in de wereld te stabiliseren. In een voor haar gunstige status quo uiteraard. Wat let nu alle andere landen hetzelfde argument te hanteren? Eerst de atoomproeven doen die nodig zijn om in de wereld iets substantieels in de pap te brokkelen te hebben, om dan vanuit de daardoor verkregen sterke positie als een heilige te verklaren dat het voor een 'nul-optie' is.

Het zou me overigens niet verbazen als Chirac geenszins is geschrokken van de storm van internationale protesten. Want slim is hij natuurlijk wel. Zogenaamd het testprogramma inkorten; dat geloof je toch niet? Die man was nooit van plan meer dan zes kernproeven te doen. Gewoon doen of je er acht (en misschien wel meer) van plan bent, dan zogenaamd schrikken en alles versneld en verkort afhandelen (maar niet te snel en niet te verkort: waardig blijven, hè). En wij, de rest van de wereld, maar denken dat we toch nog enige invloed hebben gehad. Tactiek mensen, tactiek. Maar goede bedoelingen?

UTRECHT Erik van den Akker

Basisonderwijs

Wat een verademing, die mevrouw M. den Ouden-Dekkers, voorzitter van het Procesmanagement Primair Onderwijs (de Volkskrant van 30 januari). Zij gaat vanaf nu de regie voeren over alle plannen rond het basisonderwijs. Twee 'krasse' uitspraken van haar, die bij alle plannenmakers ver verwijderd van de werkvloer, hard moeten aankomen.

De voorzitter ziet liever het kind centraal gesteld, dan circulaires. Ik interpreteer dat ruim en voeg daaraan toe: centraler dan de stroom van beleidsnota's en allerhande belachelijke voorstellen (bijvoorbeeld 'instaptoetsen voor kleuters'). Als als die commissieleden, ambtenaren en andere beleidsmakers zo'n uitspraak nu eens serieus namen.

Overigens is het tegemoet komen aan deze wens budgettair neutraal (een geliefkoosde term in het land der beleidsmakers) uitvoerbaar: geen beleid meer ontwikkelen. En mocht u werkloos raken: kom eens voor de klas staan, dan ziet u ook eens hoe dat dag in dag uit toegaat in een groep van 36 kinderen. Ik wed dat u na drie dagen gillend het pand verlaat!

Tweede uitspraak: 'Ik hoop dat de scholen zelfbewust worden. Dat zij tegen ministeries zullen zeggen: zo willen wij het.' Aan een dergelijk oproep kon ik geen weerstand bieden. Mag ik met twee voorbeelden uit het veld mevrouw den Ouden-Dekkers terwille zijn? Wat betreft de grootte van de klassen: mevrouw den Ouden-Dekkers durft een politieke uitspraak over dit punt niet aan. Ik steek haar met plezier de helpende hand toe. Ja, de klassen zijn veel te groot en als wij geen geld over hebben om dat aantal structureel te verlagen, stop dan die discussies over de haalbaarheid van het project Weer Samen Naar School.

Extra aandacht en zorg voor kinderen in een groep van 36 kan niet! De leerkracht is blij dat hij of zij het einde van de schooldag haalt. Dan wachten hem of haar de vier stapels van 36 schriften elk. Daarna volgen de neventaken: nascholing, rapporten schrijven, vergaderen over wat nu weer anders moet, ouderavonden, lessen voorbereiden, buitenschoolse activiteiten et cetera. Hoezo individuele begeleiding?

De staatssecretaris, mevrouw Netelenbos, is toch door de bocht gegaan. Niet het geld voor klasse-assistenten direct overgeheveld naar de scholen (met meer dan 180 leerlingen), maar naar de samenwerkingsverbanden van het project WSNS. Dan kunnen alle coördinerende organen het geld weer opvergaderen en blijft het kind bedolven onder de papierberg. Uiteraard wisten de 'specialisten' van de verschillende politieke partijen veel beter hoe die 100 miljoen nuttig ingezet kunnnen worden in het onderwijs. Was die klasse-assistent al een farce, nu weten we zeker dat we die helpende hand helemaal nooit zullen zien.

Gelukkig is den Ouden-Dekkers er nu. Zij ziet het als een belangrijke taak om naar het veld te luisteren en hun wensen te vertalen naar het ministerie. Ik nodig haar van harte uit deze bijdrage van een schoolleider uit het basisonderwijs aan de man/vrouw te brengen. Ik zie verlangend uit naar de eerste resultaten. Er is weer hoop in onderwijsland.

SCHIPLUIDEN J.D. Beeckman, schoolleider op de basisschool St. Jozef te Schipluiden

Mafiabaas

Politieke oordelen velt de Commissie Van Traa niet. Wel veel woorden, enerzijdsen, anderzijdsen, allemaal schuldig (dus niemand), et cetera.

Wie heeft ons hiermee eigenlijk opgezadeld? Wie heeft doorlopend met grote felheid gehamerd op 'boeven vangen tegen elke prijs'? Wie heeft ten minste gedoogd dat dit mocht worden bekostigd uit boevenbuit? Wie heeft daardoor een stuk van de politie financieel, organisatorisch en moreel losgekoppeld van elke publieke controle van justitie?

Een staatje in de staat voor boevenvangen en drugshandel, onder auspiciën van wie? Door wie kan vervolgens van Randwijck niet meer functioneren? Door wiens erfenis werd Sorgdrager zwaar belaagd? En - het ernstigste van al - door wie werd het geloof in de Nederlandse rechtsorde aangetast?

Door dezelfde als die van de euthanasiewetgeving. O Heer, laat deze mafiabaas en sadist voor mensen met zwaar lijden nooit meer een openbare functie bekleden!

DEN HAAG J.H. te Pas

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden