Geachte redactie

Armoe?

Met zijn treffende sfeertekening beschrijft Johan Fretz (O&D, 8 april) uitstekend het gebrek aan solidariteit en de hebberigheid die 50Plus propageert. Het siert onze generatie niet om in de huidige barre economische tijden boven op de zogenoemde 'verworven rechten' te gaan zitten.


Het was immers ook deze generatie die politici koos die mede het euro-debacle en de huizenmarktmisère hebben veroorzaakt. Dus nu niet zeuren en pogen onze nakomelingen op de blaren te laten zitten. Met het populistisch aanwakkeren van onvrede en afgunst schaart 50Plus zich in de rijen van PVV en SP.


Daarmee is het land niet geholpen en onze nakomelingen al helemaal niet. Niet met plezier, maar ook ik lever in op mijn niet al te riant pensioen. Ik begrijp dat dit onvermijdelijk is.


Rob Riedijk (68), Nuenen


Restschuld

Het is schokkend om te horen hoe iedereen de schuld krijgt van de nieuwe situatie dat huizenbezitters geconfronteerd worden met een restschuld. Iedereen behalve die huizenbezitters zelf! Ze worden zelfs tot slachtoffers gebombardeerd.


Iedereen heeft de afgelopen decennia kunnen constateren dat er een grote groep was die het onderste uit de kan haalde, die ver boven haar stand leefde met gebruikmaking van de ruime mogelijkheden tot lenen. Alles deels ten koste van gemeenschapsgeld.


Deze opportunisten vonden het normaal dat huizen in waarde stegen - mijn auto wordt toch ook niet meer waard als die ouder wordt? Ze hebben de uiterste financiële grenzen opgezocht en daar in veel gevallen vorstelijk van geleefd.


Nu de huizenmarkt normale proporties gaat aannemen, komen velen uiteraard in de problemen. Op enkele schrijnende gevallen na, kan ik hiervoor weinig compassie opbrengen. De gemeenschap mag daarom niet opnieuw opdraaien voor de redding van deze 'slachtoffers'.


En de overheid? Ja, die draagt ook schuld. Ze hebben de situatie op de huizenmarkt laten escaleren. Maar ja, de politicus die het tien jaar geleden aandurfde het H-woord uit te spreken, werd genadeloos afgemaakt. Door wie? Inderdaad, de huizenbezitter.


Frank Jonkhoff, Amsterdam


Wondinfecties

Jaarlijks 2.000 sterfgevallen in Nederland door wondinfecties, waarvan 90 procent kan worden voorkomen als het ziekenhuispersoneel zich strikt aan de voorschriften houdt. Dat zegt hoogleraar Jan Klein (Binnenland, 5 april).


Dus 1.800 vermijdbare dodelijke slachtoffers per jaar ten gevolge van een laakbare beroepsuitoefening door medici. Dat jaarlijkse aantal doden is tweeënhalf keer zo groot als het aantal jaarlijkse verkeersdoden en ongeveer gelijk aan het aantal slachtoffers van de Watersnoodramp van februari 1953.


In het verkeer is het aantal verkeersdoden in 15 jaar ongeveer gehalveerd door veiliger wegen, veiliger auto's, maar vooral door veiliger gedrag van de verkeersdeelnemers, afgedwongen door meer snelheids- en alcoholcontroles. De reactie op de Watersnoodramp was het Deltaplan.


Wat is de reactie op de 1.800 doden door wondinfecties in ziekenhuizen? Het vergt geen miljardeninvestering om serieus werk maken van zulke simpele dingen als handen goed desinfecteren, haar onder het kapje steken en elkaar aanspreken bij verwaarlozing. Waar blijft het Deltaplan tot blijvend bewustzijn van de risico's van gebrek aan simpele hygiëne in ziekenhuizen?


Hans Ziedses des Plantes, Berkel en Rodenrijs


Fietsexamen

José de Jong van Veilig Verkeer Nederland (VVN) constateert dat het aantal basisscholieren aan het praktisch fietsexamen voor groep 7 en 8 afneemt (Binnenland, 10 april). Een van de genoemde redenenen, dat kinderen soms uit gewoonte met de auto naar school worden gebracht, is geheel onjuist.


De organisatie van het praktisch examen is de laatste jaren heel moeilijk geworden voor de scholen. Er zijn op de dag van het examen minimaal twee agenten nodig en met de opheffing van kleine politiebureaus door bezuinigingen, zijn die agenten niet of heel slecht beschikbaar.


Verder zijn er veel ouders nodig voor bijvoorbeeld de fietscontrole vooraf, het begeleiden naar de examenplek, het langs de route staan om te kijken of de kinderen veilig rijden, en het schrijven en uitreiken van diploma's. Elke school zal beamen dat het op een doordeweekse dag lastig is ouders te vinden die zomaar vrij kunnen nemen van hun werk.


Ik stel voor dat mevrouw De Jong van VVN (en een verslaggever) eens meeloopt op de examendag. Dan kan ze met eigen ogen zien hoeveel mensen er nodig zijn.


Marjolijn van Otegem, voormalig adjunct-directeur Montessorischool Landsmeer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden