GEACHTE REDACTIE

Sinds vrijdag 20 februari zit het centrum van Auckland (Nieuw-Zeeland) zonder stroom. Op 24 februari een bericht hierover in de Volkskrant....

Auckland

Zelfs de zeer onwaarschijnlijke samenvoeging van de tweede en derde stad in Nieuw-Zeeland, Wellington (zo'n 330 duizend inwoners) en Christchurch (310 duizend), levert geen stad op met meer inwoners. Ook is het zeer onaannemelijk dat Auckland, vanwege de recente moeilijkheden, door meer dan 600 duizend mensen verlaten is.

NIJMEGEN R. van den Berg

Laan

Niet de Mathenesserweg, maar de Mathenesserlaan staat op de foto op pagina 13 (de Voorkant, 11 maart). Een heel verschil, in leeftijd, allure en problematiek.

ROTTERDAM H. Kok

Inkeer

Zelfgenoegzaamheid klinkt door in het commentaar van 6 maart. Kiezers die voorheen CD stemden, zouden bij deze verkiezingen 'tot inkeer' zijn gekomen, wat 'verheugend' is. Maar wie vertelt me dat die kiezers geen spat zijn veranderd, maar zich voor hun extreem-rechtse onvrede schamen omdat dat door de meerderheid van Nederland niet getolereerd wordt? De afgang van de CD is niet per se een overwinning voor de democratie.

AMSTELVEEN C. de Kiefte

Grewel

Op het eerste gezicht lijkt het uitbrengen van voorkeursstemmen op Grewel een (volstrekt terecht) postuum eerbetoon. Immers, voorkeursstemmen worden vooral uitgebracht door bewuste kiezers, en het is niet aan te nemen dat het overlijden van deze markante persoon hun is ontgaan. Daarom is er voor de Amsterdamse PvdA-volksvertegenwoordigers alle reden om zich eens achter de oren te krabben. Betekent dit stemgedrag wellicht dat veel Amsterdamse kiezers haar zien als 'meer levend' dan degenen die boven haar op de kieslijst stonden?

HOUTEN Dick Diepen sr.

Verbod

Het bericht dat prof.dr. F.X. Plooij een spreekverbod zou willen opleggen aan de Groningse onderzoekers Van Geert en De Weerth, klopt niet (de Volkskrant, 7maart). Van een spreekverbod of een 'beroepsverbod', waarover prof. Van Geert zich beklaagt, is geen sprake.

Als advocaat van prof. Plooij heb ik prof. Van Geert en mevrouw De Weerth slechts gevraagd om zich, bij verdere bespreking van persoon en wetenschappelijke kwaliteiten van mijn cliënt, te beperken tot controleerbare feitelijkheden en niet voort te gaan met het aan hem toedichten van kwalijke motieven.

Plooij had eerder bezwaar gemaakt tegen de wijze waarop De Weerth zich voorstelde een door Plooij geleid promotie-onderzoek te voltooien. Toen dat onderzoek op zeker moment een andere wending nam dan gepland, heeft Plooij erop aangedrongen dat van die wending melding zou worden gemaakt en ook van de daaraan ten grondslag liggende persoonlijke omstandigheden van de proefpersonen, die voor de beoordeling van de uitkomsten relevant waren. Toen De Weerth daartoe niet bereid bleek, was dat voor Plooij aanleiding om zich volledig van het onderzoek te distantiëren. Daarmee bood hij overigens tegelijkertijd aan De Weerth wel de vrijheid om haar proefschrift op haar eigen wijze te schrijven.

Het is echter absoluut onaanvaardbaar dat aan mijn cliënt door Van Geert en De Weerth publiekelijk het motief werd toegedicht dat hij, met zijn bezwaren, beoogde om de resultaten van een onderzoek te verdonkeremanen, omdat die resultaten niet in zijn eigen theorie zouden passen. Mijn sommatiebrief was er alleen op gericht om dat onzuivere element weer uit de discussie te halen.

AMSTERDAM G.J. Kemper

Boekenbal

Een boekenbal is al zo'n lamentabel onderwerp. Maar om daar dan nog eens - zoals Herman Koch - bijbelse figuren van tweeduizend jaar geleden bij te slepen (de Volkskrant, 6 maart) ter ontmytologisering (?), dat is helemaal armoe troef.

WELLERLOOI P.H. Stein

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden