Geachte redactie

Seksparadox

Interessant interview over de Nederlandse seksparadox (Wetenschap, 12 februari), hoewel het op twee punten ook ergernis opriep. Ten eerste wat betreft heteroseksualiteit en monogamie als 'hardnekkige' norm onder hedendaagse jongeren.

In Nederland zouden we inmiddels zover moeten zijn dat je als geestelijk gezonde, meerderjarige burger zelf je seksuele normen kunt bepalen, zonder tussenkomst van de buitenwacht.

Als wetenschapper behoort Buijs dus objectief de Nederlandse realiteit rond seksualiteit in kaart te brengen. Het is dan ook zorgwekkend te noemen dat mensen als Buijs hun eigen norm ook anno 2014 van bovenaf willen opleggen.

De tweede irritatie zit hem in het feit dat Buijs als het gaat om 'diversiteit op het gebied van seksualiteit', trans- en biseksualiteit op één hoop gooit met pedoseksualiteit, als zijnde 'geenszins probleemloos ingeburgerd'. Daar zou ik als homo-, trans- of biseksueel helemaal niet blij van worden. Buijs speelt er mijns inziens (ongewild) de ultraconservatieve krachten mee in de kaart waar holebi's en transgenders tegen strijden.

E. VAN DER MEER, UTRECHT

Seksparadox (2)

'Bij ons gaat het sinds Pim Fortuyn meer om homorechten', zegt Laurens Buijs over zijn boek De Nederlandse seksparadox. Beetje ongelukkig van Buijs om Fortuyn erbij te halen: hij was namelijk een geharnast tegenstander van het homohuwelijk en hij maakte daar allerminst een geheim van. In zijn column in Elsevier noemde Fortuyn het homohuwelijk 'nogal lachwekkend' en hij definieerde het huwelijk als 'een instituut dat wereldwijd is gereserveerd voor een verbintenis tussen man en vrouw met het oogmerk het eventueel daaruit voortvloeiende gezin van de nodige juridische, sociale, emotionele, mentale en culturele bescherming te voorzien'. Hij voegde er nog aan toe dat het hem zeer had verbaasd hoe gemakkelijk de heteroseksuelen hadden berust in de openstelling van dit instituut voor gelijkgeslachtelijke verbintenissen (Elseviers Weekblad, 21 april 2001, p. 18).

MARIA SMEETS, TILBURG

Geheim!

Bij Defensie en de MIVD is duidelijk sprake van een te vergaande neiging tot geheimhouding, aldus Peter Koop (O&D, 11 februari). Dat zijn constatering klopt, kan iedereen zien die op Google Earth naar de satellietfoto's van Nederland kijkt. Op Amerikaanse beelden zijn alle militaire faciliteiten te zien. In hun marinehavens zijn zelfs de nummers van de vliegdekschepen te lezen. Op Nederlandse bodem zijn zelfs de knulligste kazernes voorzien van een camouflagepatroon en is de marinehaven van Den Helder zorgvuldig weggepoetst.

R. MEIJER, WOUBRUGGE

Hoge reiskosten

'Nederland is te klein voor grote kunstenaars, dus een aantal van de leden woont permanent in het buitenland', schrijft Bert Wagendorp (Ten eerste, 13 februari) over de spiksplinternieuwe Akademie van Kunsten. Ik neem aan dat de geselecteerden de Nederlandse nationaliteit moeten hebben om 'het geweten van de kunsten' (aldus KNAW-president Hans Clevers) te mogen worden. In Nederland wonen is kennelijk geen vereiste.

Wagendorp maakt zich daarom zorgen over de hoge reiskosten van de expats. Jet Bussemakers subsidiepotje is binnen de kortste keren leeg, concludeert hij. Dat valt echter reuze mee. Recent ontdekten diverse Nederlanders met een dubbele nationaliteit tot hun schrik dat ze geen Nederlands paspoort meer kregen. Ze woonden te lang in het buitenland. Dat wordt dus kiezen voor de expat-AvK'ers. Óf in het buitenland blijven wonen en afscheid nemen van de Nederlandse nationaliteit én het lidmaatschap van de Akademie. Óf terugkeren naar Nederland en wel lid blijven. Bij beide keuzes zijn de reiskosten tot nagenoeg nul teruggebracht.

ROB DIJKSMAN, HULSBERG

Polare

Deze week weten medewerkers en klanten meer over de toekomst van de Polarewinkels. Ieder bedrijf heeft historische fouten gemaakt, ook de voorgangers van Polare, te weten BGN en Selexyz. De feiten: in 2002 kon BGN voor een gering bedrag 'een klein internetbedrijfje' overnemen van het Duitse Bertelsmann.

De BGN-directie zag hiervan af. 'Wij richten ons helemaal op de fysieke boekhandel' luidde het commentaar. Bij zijn vertrek in 2009 zei de groepsdirecteur spijt te hebben dat hij in 2002 bol. com niet had overgenomen.

Stel dat Polare eigenaar was geweest van bol.com, dan waren de huidige financiële problemen er niet geweest. 95 procent van de Polare-collega's leest de Volkskrant. Via deze weg wens ik hen de komende tijd heel veel sterkte!

JOS VAN RIJN, UTRECHT

Medailles

Als pensioenprofiteur heb ik alle tijd voor klussen. Dus ik ben vaste klant van Gamma, dat me nu iedere dag een mail stuurt met kortingsbonnen: één voor iedere Nederlandse medaille in Sotsji. 30 procent voor goud, 20 procent voor zilver en 10 procent voor brons. Hadden ze zich wel gerealiseerd dat er zoveel medailles gehaald zouden worden? Wat gaat ze dat kosten? Of valt de stroom wel mee, nu je iedere dag met korting kunt kopen?

WIM RUIGROK, AMSTERDAM

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden