Geachte redactie

Merkel

Volgens Paul Brill laat kanselier Merkel het afweten (Buitenland, 26 juli). Inzake Moskou laat zij volgens hem in de huidige crisis der internationale politiek haar stem onvoldoende horen, neemt geen voortouw, enzovoort. Ook in de leiding van de EU opereerde zij volgens Brill onvast, terwijl zij toch op een vroeg moment de voorzitter van de Commissie had helpen uitkiezen.


Het is niet moeilijk te voorspellen welke kritiek dezelfde Brill zou hebben, wanneer Merkel het Duitse overwicht in de EU, haar leiderschap, luidruchtiger had laten horen. De andere lidstaten moeten nu eenmaal niet te veel van Duits leiderschap merken. En wat betreft de Duits-Russische relatie is de gevoeligheid in de EU dubbel zo sterk.


Bovendien is Merkels positie in de internationale politiek op dit ogenblik dubbel ingeklemd. Zij heeft Poetin bij herhaling de wind van voren gegeven, maar zonder resultaat. Brill had eerder weleens mogen uitleggen hoe drastisch de relatie Berlijn - Moskou verslechterd is. Wie in het Westen is trouwens in staat de ongenaakbare Poetin te remmen in zijn machtspolitiek? Bovendien geniet de Russische autocraat ook nog steun uit China voor zijn streven om de Russische wereldmacht te herstellen. Na de oorlog in de Kaukasus in augustus 2008 bleek al hoe onmachtig het Westen tegenover het Russische imperialisme staat, sancties of geen sancties.


Voor Merkel is extra pijnlijk dat een goed overleg met de zwakke president Obama nu onmogelijk is, wat ook voor de onrustige toekomst van de EU een onzalige hindernis is.


M.C. Brands, Broek in Waterland

Ganzen

De conclusie van het artikel (Ten eerste, 28 juli) over de grauwe ganzen in de Ooijpolder? De tellingen van de Faunabeheereenheid (kortweg: de jagers) zijn realistischer dan die van Sovon (kortweg: de vogelbeschermers). Daarom baseert, aldus het artikel, de provincie Gelderland haar ganzenbeleid op de tellingen van de jagers.


Toch luidt de kop: 'Van oogappel tot paria in de Ooij'. En de intro: 'In Gelderland is er onenigheid tussen vogelonderzoekers en jagers. De inzet: het aantal grauwe ganzen in de provincie. 'Jagers willen meer ganzen afschieten dan er überhaupt zijn.' En de streamer: 'Die ganzen zijn voor een groot deel kennissen van me die ik al jaren ken'. Bovendien besluit het artikel ook nog eens met een emotionele reactie van een ganzenliefhebber.


Zeker als je ervan uitgaat dat de meeste lezers alleen kop, intro en streamer lezen, en misschien nog de laatste zinnen, is dat ronduit journalistieke misleiding.


Pauline de Bok, schrijver en jager, Amsterdam

Antisemitisme

Max Pam laat zich te veel op sleeptouw nemen door boosheid over het recente antisemitisme van moslims (Ten eerste, 26 juli).


De New Yorkse burgemeester Koch schreef rond 1980 een boek waarin hij stelt dat alle christelijke Europese landen in de Middeleeuwen de Joden uit hun land hebben verbannen. Ik moet hem daarin grotendeels gelijk geven. Zeer velen van hen vonden een toevlucht in meer tolerante samenlevingen, namelijk de moslimstaten. In veel van die landen woonden tot in de 20ste eeuw nog Joodse gemeenschappen. En de Holocaust heeft niet onder een moslimregime plaatsgevonden. En de Dreyfusaffaire? Zijn pogroms een uitvinding van moslims?


Andreas te Boekhorst, Den Haag

Niet chic

De combinatie van het artikel over de laatste reis van de Costa Concordia en de daaronder geplaatste advertentie van Stipreizen 'unieke & eenmalige cruise' (Buitenland, 28 juli) is niet chic. Voor betrokkenen en nabestaanden wellicht zelfs pijnlijk.


Margot Brettschneider, Groningen

Applaus

Lezeres Meijer - de Voogd neemt aanstoot aan publiek dat voor de slachtoffers van de vliegramp klapt (O&D, 26 juli). Zelf heb ik al geruime tijd met het applaus bij openbaar rouwbetoon leren leven. Op 22 augustus 1996 applaudisseerde het Belgische publiek voor Julie en Mélissa; twee slachtoffers van Marc Dutroux. In Londen werd op september 1997 geklapt voor Diana, Princess of Wales. In Berlijn werd met applaus afscheid genomen van Marlene Dietrich en Hildegard Knef. Ik ben bang dat mevrouw Meijer eraan zal moeten wennen, dat het publiek met de beste bedoelingen klapt. Ook al zou ze zelf op zo'n moment liever stilte horen.


Romy de Kadt, Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden