GEACHTE REDACTIE

In navolging van Karl Polanyi merkt Joeri van den Steenhoven (de Volkskrant, 27 juni) op dat er drie soorten goederen en diensten zijn die niet verhandeld kunnen worden volgens de wet van vraag en aanbod: arbeid, natuur en geld....

Vraag en aanbod

Immers, ook feitelijke kennis is niet op afroep leverbaar. Voorbeelden te over: de mensheid heeft altijd willen vliegen, maar pas na Le Bris' houdbare verklaring voor de verrassende glijvlucht van de albatros (rond 1850) kwam onderzoek van de grond dat zou resulteren in de huidige luchtvaart.

Er is altijd behoefte geweest aan snelle communicatiemiddelen als radio en televisie, maar pas na Maxwells electromagnetische theorie van 1865 kwamen ze binnen handbereik; en er is op dit moment een schreeuwende vraag naar een effectieve aids-therapie, maar die zal er pas zijn na een empirisch houdbaar vermoeden dat een aantal symptomen van die ziekte kan verklaren.

De politiek heeft de laatste jaren getracht ook aan de universiteiten zoveel mogelijk marktwerking te introduceren. Ik vermoed dat daarachter heeft gezeten dat men er van uit meende te kunnen gaan dat het krijgen van ideeën die niet alleen onbegrepen verschijnselen kunnen verklaren, maar ook nog eens empirisch verankerbaar blijken te zijn, een kwestie is van 'goed waarnemen' en dus in zekere zin wel degelijk te koop en dus te bestellen zijn.

Ten onrechte, zoals bovenstaande voorbeelden laten zien.

AMSTERDAMdr. Ewald Vervaet

Farce

Dat de demissionaire VROM-minister De Boer zo opgetogen is over de afspraken die zij met haar Europese collega's heeft gemaakt over vermindering van CO2 -uitstoot kan maar twee oorzaken hebben: zij kan niet rekenen óf zij kent de feiten niet.

Nederland heeft de verplichting op zich genomen de uitstoot aan CO2 vóór het jaar 2010 te verminderen tot 6 procent onder het niveau van 1990. Dat is een niet serieus te nemen doelstelling. Als gevolg van de ongestoorde voortgaande groei van industrie en verkeer is volgens de officiële cijfers het huidige energieverbruik en dus de CO2 -uitstoot al ruim 14 procent boven het 1990-niveau en zou voor 2010 een overschrijding van 47 procent zijn te verwachten.

In dat licht bezien is het politieke gekrakeel over 4, 6 of 8 procent vermindering ronduit een farce. Alleen al om de bestaande overschrijding weg te werken zou niet alleen de groei van het energieverbruik onmiddellijk moeten stoppen, maar zouden ook industrie en verkeer tot 2010 jaarlijks met één procent moeten inkrimpen. Wie ook maar het minste gevoel voor de werkelijkheid heeft, ziet dat niet gebeuren.

De vraag rijst trouwens wat het nuttig effect van die enorm kostbare en de welvaart beperkende maatregel op wereldschaal zou zijn. Is dat het verkleinen van de kans dat CO2

in de volgende eeuw ongunstige klimaat veranderingen zou veroorzaken?

EPE drs. H. J. Beens

Het Glazen Getto

Met artikel 'Het glazen getto' (de Volkskrant, 27 juni) is het schrijfster weer prima gelukt het Westland letterlijk en figuurlijk 'de grond in te boren'.

Ergerlijk!

Waarom een vader en zoon aan het woord gelaten, die, zittend in een aardappelveldje de toekomst op zich af laten komen? Er zouden zoveel hardwerkende, uitstekend opgeleide en veel verder dan hun eigen perceel kijkende vaders en zonen te vinden geweest zijn.

Maar die sla je natuurlijk over als je de bedoeling hebt een gebied te kenschetsen als volstrekt verouderd.

NAALDWIJK Corry van Paassen

Nullen

In de Volkskrant van 3 juli wordt vermeld dat de Verenigde Staten een bedrag van '5.800.000.000.000 (5,8 triljoen)' hebben besteed aan de ontwikkeling van kernwapens. Vermoedelijk gaat het hier om 5,8 biljoen (5.800.000.000.000) wat men in de Verenigde Staten aanduidt met 5,8 trillion. Of wordt hier inderdaad het duizend maal grotere 5,8 triljoen bedoeld, wat dus wordt geschreven als 5.800.000.000.000.000, maar men in de Verenigde Staten placht aan te duiden met 5,8 quadrillion (wat men in de rest van de wereld dan weer schrijft als 5.800.000.000.000.000.000.000.000).

TOKIO

S. Portegies Zwart

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden