GEACHTE REDACTIE

Natuurlijk is het nastrevenswaard om zo volledig mogelijk grip te krijgen op de drugshandel. Daartoe is het gerechtigd om zelf, als opsporingsapparaat, drugs op de markt te brengen....

Onder controle

Het kleine dealwerk onttrekt zich dan wel deels aan het gezichtsveld, dus laat de politie ook dit in handen krijgen; geheim-agenten de straat op met hasj, house-parties af met XTC, en in de geëigende gelegenheden heroïne met de nodige dwang en afpersing te koop aanbieden.

Om de zaak helemaal rond te krijgen, valt het te overwegen om ook opsporingsambtenaren de drugs te laten afnemen. Dan hebben ze alles onder controle. . .

ROTTERDAM Frits Linnemann

De firma politiek

Stel ik ben vliegtuigbouwkundig ingenieur en de firma waarvoor ik werk gaat failliet omdat er teveel vliegtuigen zijn, ze elders goedkoper gebouwd worden, of wij ze niet op tijd afleveren. Dan moet ik omscholen, emigreren of in de bijstand.

Stel ik ben politicus en ik 'produceer' sociale zekerheid, paspoorten, ik ontwerp en beloof Europese integratie, ik sluit een Schengen-akkoord, ik open de grenzen voor vrijhandel in vlees, kaas, computers et cetera. Maar de firma 'politiek' kan niet op tijd of helemaal niet deze 'produkten' afleveren, terwijl de belastingaanbetalingen al lang zijn gedaan. Toch gebeurt er met mij niets. Ik zit mijn tijd tot de vut of (riant) pensioen gewoon uit en in de bijstand kom ik helemaal nooit.

Zouden politici heden ten dage aan dezelfde economische risico's bloot staan als 'gewone' mensen die 'echt' werken, dan was het dure gebouw van het Europese parlement al lang opgekocht om er een kuuroord van te maken. En dan had het geld besteed aan vijftig jaar topconferenties al lang gebruikt kunnen worden om, laten we zeggen, de begrotingen sluitend te maken.

EINDHOVEN Albert Alberts

Oudjes

M. Spieker geeft op de U-pagina van 30 maart zijn visie op het (on)mogelijk zwartrijden van ouderen. Vooral de laatste zin maakt zijn standpunt goed duidelijk: 'Het idee alleen al, twee oudjes als zwartrijders.'

Als conducteur bij de NS komt dit idee me echt niet onbekend voor. Het opgeven van een valse naam bij het uitschrijven van een proces-verbaal in verband met zwartrijden, is mij overkomen bij een persoon van dik zestig jaar oud.

De stelling dat alleen de jeugd van tegenwoordig met zijn voeten op de bank zit, klopt als mensen van boven de zeventig ook tot de jeugd gerekend mogen worden. En kort geleden ben ik nog door een bejaarde uitgescholden voor fascist omdat ik niet de kaart wou afstempelen maar een kaartje verkocht.

De praktijk maakt dan ook duidelijk dat bejaarden verdacht veel op doorsnee mensen lijken en weinig weg hebben van heiligen.

HAARLEM Marcel Smit

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden