Geachte redactie

Geschokt ben ik niet zozeer door het artikel over de hoge babysterfte door het falende Nederlandse systeem, want dat is al langer bekend (Voorpagina, 3 november). Ik ben wel geschokt door de trage reactie van de overheid en de zorg.

Bevallen vormt sowieso een risico

Ten eerste is het Nederlandse uitgangspunt onbegrijpelijk: slechts bij risicovolle bevallingen word je als zwangere vrouw doorverwezen naar het ziekenhuis. Een bevalling gaat sowieso met risico's gepaard. In Nederland mag je zelfs als je al twee weken overtijd bent toch nog thuis bevallen. Dan neem je als verantwoordelijke verloskundige een enorm risico.


Dat is in België wel anders. Daar word je doorverwezen naar een gynaecoloog die samen met jou een planning maakt. Gynaecologen en verloskundigen werken samen. De gynaecoloog maakt de echo's en de verloskundige geeft persoonlijke begeleiding. Daarnaast is de patiëntinformatie toegankelijk voor alle gynaecologen en verloskundigen werkzaam bij dat ziekenhuis. Als Nederlandse in Brussel heb ik onlangs een eerste en kerngezond kindje gekregen. Ik ben onder de indruk van het goede systeem in België.


Stemmingmakerij

Kunt u uit laten zoeken hoe het echt zit met de veiligheid bij bevallen in Nederland? Dan blijven wij verschoond van afschuwelijke koppen in de krant zoals 'Babysterfte hoog door falend systeem'. Is er nu wel of niet een hoger aantal sterfgevallen bij gezinnen met een lage sociaal-economische status, zoals donderdag in het commentaar werd gesuggereerd? Blijkt dat uit het Utrechtse onderzoek? En hoe komen die cijfers tot stand? Kun je Frankrijk wel met Nederland vergelijken? Stel dat in een ander land meer zwangerschappen worden afgebroken dan bij ons, dan zijn de cijfers al niet meer vergelijkbaar. Ook de tussenkop 'Thuisbevallen is echt niet meer van deze tijd' ergert me. Het is een kreet, stemmingmakerij.


Diploma

Op de opiniepagina van donderdag stond een pleidooi om de opleiding tot verloskundige tot een wetenschappelijk niveau te tillen. In het artikel stond: 'Risicogroepen zijn gezinnen met een laag sociaal-economische status, veelal wonend in achterstandswijken, blootgesteld aan verhoogde agressie en met een ongezondere levensstijl dan gemiddeld.'


Met zo'n vooruitzicht zou ik ook niet geboren willen worden. Laat in plaats van de verloskundige de ouders tot een hoger (lees: beter) niveau komen, voordat ze een kind op de wereld zetten. Laat ze een diploma goed ouderschap halen. Waarbij de belangrijkste examenvragen gaan over wat een gezonde lichamelijke en geestelijk levensstijl is en hoe hoe je die kunt bereiken.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden