Geachte redactie

Albayrak (1)

Hierbij wil ik mijn bewondering voor en instemming met het afgewogen en bevlogen betoog van Harry Verbon (O&D, 26 juni) over de onverkwikkelijke 'affaire' Nurten Albayrak uitspreken. Het betoog eindigt met de retorische vraag, waarom Gerrit Zalm voor vergelijkbare bestuurlijke tekortkomingen niet 'in de goot werd geduwd' en Nurten Albayrak wel.


Het antwoord op deze vraag is, dat Zalm een invloedrijk sociaal netwerk heeft opgebouwd in het Nederlandse politieke en financiële establishment. Albayrak heeft nagelaten een dergelijk netwerk op te bouwen. Een zekere mate van naïviteit kan haar in dit opzicht niet worden ontzegd.


Zij had kunnen en ook moeten weten hoe Nederland op haar voormalige werkniveau functioneert. Belangrijke personen in haar sociale netwerk zouden de leden van haar raad van toezicht hebben moeten zijn.


Deze hebben echter nagelaten haar als directeur COA te coachen en hebben haar vervolgens laten vallen toen hun steun juist nodig was. Mijn advies aan Albayrak zou zijn, blijf niet omkijken in frustratie, probeer te leren van de afgelopen periode en zoek nieuwe mogelijkheden. Er is in Nederland veel behoefte aan kwaliteit.


Rochus van der Weg

, Bruinisse, voormalig headhunter


Albayrak (2)

Goh, wat heb ik toch met mevrouw Albayrak te doen na het lezen van het interview (Magazine, 23 juni). Zomaar aan de kant gezet en nu nog alleen wachtgeld.


Zou ze ooit één nacht wakker hebben gelegen van het feit dat ze 4.000 andere mensen in dezelfde situatie heeft gebracht? Niemand van hen zal zo'n riant wachtgeld krijgen, sommigen zijn wellicht zelfs in de bijstand terecht gekomen.


Van het inkomen van haar man kan het gezin niet rondkomen. Wat een gotspe! Maar de kinders kunnen juichen. Eindelijk een moeder die hen tijd en aandacht kan geven en niet gedwongen is om zich tegen een inkomen, not bene boven de balkenendenorm, elke dag weer te moeten bewijzen.


Mevrouw Albayrak: uw boodschappen kunt u doen bij Aldi of Lidl, eventueel bij Dirk van den Broek of Jumbo. U heeft nu de tijd om zelf uw huishouden te doen, scheelt ook weer een duurbetaalde hulp. Zo zijn er nog wel meer mogelijkheden. Succes!


R. Bohlmeije

r, Brummen


Ontslagvergoeding

Frank Kalshoven stelt (Het Spel en de Knikkers, 23 juni) dat werkgever en werknemer gelijke contractpartners zijn en dat daarom de ontslagvergoeding onnodig is.


In de meeste gevallen is de werkgever echter een manager in het bedrijf en in die hoedanigheid ook weer werknemer.


Als prestaties in zijn afdeling achterblijven bij de verwachtingen van managers in de hogere echelons levert dat druk op van de verschillende lagen in de hiërarchie. In een willekeurig internationaal opererend bedrijf zijn er al snel drie, vier managers die druk leveren op het laagste echelon en de betrokken werknemer staat uiteindelijk alleen.


De ontslagvergoeding is ingevoerd door de werkgever om aan de hogere echelons zijn daadkracht te bewijzen en zijn geweten te sussen bij het ontslaan van de lagere in hiërarchie.


Veel gehoord: 'Let's throw money at the problem'.


Eric Sjoerds

, Rotterdam


IJdelheid

In het artikel over ijdelheid in het voetbal (Sport, 23 juni) wordt het bijbelboek Prediker aangehaald: 'Alles is ijdelheid.' In Prediker wordt echter met ijdelheid niet eigenwaan bedoeld, zoals in het artikel vermeld, maar de andere betekenis van ijdelheid: vergankelijkheid, nietigheid. 'IJdelheid der ijdelheden', zegt Prediker, 'ijdelheid der ijdelheden, het is al ijdelheid'. (De Statenvertaling is natuurlijk het mooist.)


Ronald Iliohan

, Utrecht


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden