Geachte redactie

Werk dat er niet is

Opleiden voor werk dat er niet is (Ten Eerste, 7 augustus) is met recht een punt van aandacht. Wel opmerkelijk dat de pijlen hierbij vooral worden gericht op mbo-leerlingen. Deze groep komt het leren toch al niet altijd aanwaaien, en dan krijgen uitgerekend zij te maken met een vorm van keuzedwang. Of het zo eerlijk is om alleen hen de keuzevrijheid te ontnemen, indien dat al verstandig is, lijkt me twijfelachtig.


Minstens zo interessant zou het zijn om te kijken naar de hordes studenten die op de universiteit vakken uitzoeken waar de samenleving ook niet op zit te wachten. Al die meisjes die bijvoorbeeld Frans gaan studeren om een titel te scoren, maar in hun verdere leven met de opgedane vakkennis niets zullen doen. En voor de dagelijkse boterham dus een baan zullen zoeken op hbo-niveau, daarmee de hbo-opgeleiden dwingend om banen op mbo-niveau te gaan zoeken. Het mes snijdt misschien aan twee kanten, maar de bijl komt altijd van boven.


Alkmaar


Besturing op afstand (1)

De techniek van besturing op afstand heeft ongekende hoogten bereikt. Kijk naar de landing van de ruimterobot Curiosity op Mars: een knappe prestatie. Helaas wordt deze techniek ook steeds vaker gebruikt om aan de andere kant van de aardbol vijanden uit te schakelen (Ten Eerste, 6 augustus).


Wat heeft dit nog met oorlogvoeren te maken? In het toneelstuk De waanzin van Herakles van de Griekse tragedieschrijver Euripides (vijfde eeuw voor Christus) werd al gedebatteerd over het vechten met pijl en boog. De tegenstander noemde de boog 'het wapen van de lafaard'. Alleen voor het lijfelijke gevecht van man tegen man was ware moed vereist. Maar de voorstander vond de boogschutter juist slim, omdat hij anderen kan doden terwijl hij zelf ongedeerd blijft. 'De opperste wijsheid die op het slagveld geldt is deze: de vijand harde klappen toebrengen zonder zelf onverhoeds te worden uitgeschakeld' (vertaald door B. Claes en W. Courteaux). Die wijsheid wordt door de Amerikanen, en andere drone-gebruikers, nu wel heel ver doorgevoerd. Het is tijd voor een internationaal debat over de toelaatbaarheid van bewapende drones.


Bergen


Besturing op afstand (2)

Eens, wanneer zelfs onze genen in computers zullen zijn opgeslagen, zal het voor diegene die op de plaats zit waar alles samenkomt, gemakkelijk zijn om over ons te heersen.


Heel


Strategisch stemmen

Bert Vuijsje gaat SP stemmen om te voorkomen dat de VVD de grootste partij wordt en opnieuw de premier levert (O&D, 4 augustus). Hij haalt met mijn instemming wijlen Bart Tromp aan met zijn meesterlijke kwalificatie van de 'imaginaire PvdA', waarop hij altijd stemde.


Maar Vuijsje is nu een beetje de weg kwijt. Ik loop ook niet warm voor de cultuurbezuinigingen van Rutte, Zijlstra & co. Maar hoe jammer ook: het gaat bij deze verkiezingen niet om toneel of concert. Het gaat om populistisch nationalisme versus democratische tradities en de daarmee verweven internationale samenwerking. Het is dus niet 'Mussert of Moskou', maar een keuze tussen het democratische centrum, waartoe de VVD behoort (nog wel), en de populistische flanken. Een stem op de PVV of de SP is een stem tegen het systeem, tegen Europa, tegen de grachtengordel, tegen 'al die Polen', eigenlijk tegen onze politieke beschaving. We gaan ideologische verkiezingen tegemoet en moeten ons nu niet laten afleiden. Laten we stemmen voor onze cultuur, en niet voor de cultuurindustrie.


Zutphen


uitgever


Vaarwel VVV-kantoor

In Frankrijk heeft elk plaatsje van enige afmeting een postkantoor en een VVV. Als vakantieganger weet je waar je de zegels moet kopen en waar je terecht kunt voor informatie over bezienswaardigheden, wandelroute en wat dies meer zij. De toerist in Nederland zoekt al vergeefs naar een postkantoor en straks dus ook naar een VVV (Ten Eerste, 8 augustus). Die weet niet dat hij in de ene plaats voor een postzegel een drogist binnen moet, maar in de volgende plaats een Blokker of Albert Heijn. Dat is aan een buitenlander niet uit te leggen. Wat een armoede.


Purmerend


Nog een winnaar

De 'gouden vlucht' van turner Epke Zonderland verdient zonder meer een uitgebreid verslag, en dat laat u zien op de voorpagina en op de bladzijden 4 en 5. Maar er is nog een winnaar van goud: windsurfer Dorian van Rijsselberge. Ook hij maakte een gouden vlucht, maar krijgt een summier plekje op bladzijde 31. Deze twee kanjers behoren beiden op de voorpagina. Een gemiste kans.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden