GEACHTE REDACTIE

Machteloos..

Een berichtje in de krant: 'Invalide redt blinde' (de Volkskrant, 14 maart). In Gouda liet een invalide man zich uit zijn invalidewagentje vallen en hielp op zijn buik de blinde man uit het water. Vervolgens staat er: 'Een flinke menigte zag het gebeuren, maar stak geen hand uit.'

Dit laatste roept machteloze gevoelens op. Echter, waar 't mij om gaat is de plek die dit artikeltje krijgt in de krant: pagina 7 midden onderin, zó klein dat je er bijna over heen leest. Waarom?

Ik vind het een van de niet te veronachtzame taken van een krant om ons dergelijke situaties, waarin we geconfronteerd worden met ons eigen gedrag, voor te houden. Niets meer, maar ook niets minder.

En dat mag best ten koste gaan van een (groter) artikeltje over de hoestende president Jeltsin die al zijn afspraken afzegt (pagina 5). Die man is altijd ziek.

ARNHEM J. van Maasakkers

Straf

De Arbeidsinspectie stelt forse boetes in het vooruitzicht (van 500 tot 10 duizend gulden) voor werkgevers die de wettelijk vastgestelde maximum arbeidstijden aan hun laars lappen. Het zou misschien beter zijn om geen geldstraf, maar een gevangenisstraf te geven voor werkgevers en chefs die willens en wetens werknemers structureel te lang laten werken. Geldboetes worden gewoon als onkosten beschouwd en/of later van de belasting afgetrokken.

Een weekje Bijlmerbajes geeft hen wellicht de tijd om hun zonde in alle rust te overdenken en een betere bezetting van hun bedrijf uit te werken.

IJSSELSTEIN Jos van Rijn

Droog

Zaterdag 7 maart. Er lijkt wanneer ik naar buiten kijk geen enkele reden te bestaan om mijn warme bed te ruilen voor de natte wereld buiten. Het is, volgens metereologische vaktaal, takkeweer. Echter zijn er op een dag als deze een aantal redenen om de wereld in te stappen: espresso, een (nog niet) brandende kachel en de zaterdagkranten. Twee, het lokale sufferdje en de Volkskrant.

Beneden gekomen blijkt de lokale man sneller te zijn dan de Volkskrant. De eerste steekt door mijn, te kleine, brievenbus deels de hal in. Dit geeft reden tot zorg. De Volkskrant is of nog niet bezorgd of steekt aan de andere kant van de brievenbus net zover de regen in als de lokale sufferd de hal in steekt. Dit zal de leesbaarheid van de krant terugbrengen tot nul.

En toen. . . kreeg Carmiggelt gelijk. ('De leukste dingen in het leven kosten niets, of heel weinig.') Voor de deur keurig in een plastic zak ligt de twee uur leesplezier droog te wachten!

Bedankt bezorger, het geeft zelfs zoveel dagen later nog een goed gevoel.

HILVERSUM Kees Tuunter

Straatmuziek

Iedere keer als ik met de trein op Amsterdam Centraal Station aankom en ik het Stationplein op loop, weet ik weer wat Amsterdam zo verschillend maakt van bijvoorbeeld Den Haag of Rotterdam.

Ook in Amsterdam word ik gelijk door drugsverslaafden besprongen (heppie een piekie?). Alleen wordt die vraag in Amsterdam begeleid met mooie muziek van straatmuzikanten.

Als het aan burgemeester Patijn ligt, is dat echter niet meer voor lang (de Volkskrant, 16 maart). Maar Amsterdam en straatmuziek horen gewoon bijelkaar, zoals Rotterdam en de Euromast en Den Haag en de Tweede Kamer.

DEN HAAG

P. van der Voort

Metrum

Een stukje over cabaretliedteksten-auteur Jurriaan van Dongen (de Volkskrant, 16 maart); de laatste alinea: '. . . tussen de zevenhonderd en twaalfhonderd gulden per lied. Dus als je me nu even wilt excuseren, ik moet vliegensvlug naar Heerlen. Ja daar ligt de politieschool. Dubbel treurig, niet?'

Is dat nou toeval, dat ik daarin rijm en metrum als in een oer-Hollandse cabarettekst herken?

HILVERSUM Bart Doets

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden