Geachte redactie

Mensenrechten

Bastiaan Rijpkema houdt ons voor dat het Europees mensenrechtenhof zich bezighoudt met randzaken en pleit voor rechterlijke concentratie op kernrechten, zoals volgens hem onmenselijke behandeling, vrijheid van meningsuiting en een eerlijk proces (O&D, 11 december 2013).


Om zijn opinie kracht bij te zetten vraagt Rijpkema zijn lezers eens te kijken naar de praktijk van het mensenrechtenhof. Hij noemt die 'verbazend'. Zo maken nachtvluchten op Heathrow volgens Rijpkema inbreuk 'op de mensenrechten' van omwonenden.


Hij laat na te vermelden dat het hof juist níet vaststelde dat het recht op privéleven van de omwonenden was geschonden. Daar nu was het de klagers, die slechts op een volstrekt ondergeschikt procedureel onderdeel in het gelijk werden gesteld, om te doen.


Opmerkelijk is dat Rijpkema de uitspraak over satellietschotels als randzaak wegzet, terwijl die een door hem zelf benoemd kernrecht betreft (vrijheid van meningsuiting). Dat geldt ook voor de uitspraak over levenslange gevangenisstraf (onmenselijke behandeling), die Rijpkema opnieuw onjuist weergeeft. Het hof heeft niet geoordeeld dat levenslang in strijd is met de mensenrechten, maar dat er bij levenslang een procedure moet bestaan die uitzicht biedt op invrijheidstelling. Rijpkema - rechtsfilosoof en promovendus - doet er goed aan eerst zelf eens te kijken naar de praktijk van het mensenrechtenhof alvorens hij een opinie formuleert.


Willem Jebbink, advocaat in Amsterdam


Lessen voor Obama

De toespraak van Obama, bij de herdenkingsdienst van Nelson Mandela, was indrukwekkend. Het is goed te horen dat Obama zich afvraagt in hoeverre de lessen van Mandela toegepast kunnen worden in ons eigen leven.


Ik neem aan dat dit ook geldt voor het leven van Obama. In zijn eigen land zit Albert Woodfox al 41 jaar in de gevangenis in eenzame opsluiting. Dat betekent dat deze gevangene al 41 jaar in een kleine cel verblijft en geen contacten mag hebben met andere gevangenen. Voor een moord die hij hoogstwaarschijnlijk niet heeft gepleegd. Dit is onmenselijk. Zolang er in de Amerikaanse gevangenissen nog zoveel niet-blanke mensen inhumaan worden behandeld, heeft Obama nog wat lessen te leren.


Sophie Seljee, Hoogezand


Hoezo revolutie?

Wat door Bard van de Weijer (Ten eerste, 12 december) als een soort revolutie wordt gebracht, was twintig jaar geleden te koop als VW Golf Eco. De koppeling werd bij het loslaten van het gas bediend en de motor sloeg af.


Zo kon de auto doorrollen en gebruik maken van zijn bewegingsenergie.


Bij het bedienen van de pook of het aanraken van het gaspedaal werd de motor weer gestart. Het werd toegepast totdat de zuinige TDI-motoren kwamen. Van lage bijtelling en korting op de BPM was nog geen sprake. Daardoor zijn deze uitvoeringen nauwelijks verkocht.


Paul Timmerman, Zwolle


Holland

Niels Mathijssen maakt zich boos over het gebrek aan verzet tegen het gebruik van 'Holland' als 'Nederland' wordt bedoeld (O&D, 12 december). Soms bekt het synoniem 'Holland' echter beter. Probeer maar eens 'Hup Nederland Hup', 'Ik hou van Nederland' of 'In Nederland staat een huis' te zingen Of 'N-ed-e-r-l-a-n-d, Nederland spreekt een woordje mee' te scanderen.


Had Marsman de titel van zijn gedicht Herinnering aan Holland niet mogen gebruiken? Met als beroemde eerste regels: 'Denkend aan Holland / zie ik breede rivieren / traag door oneindig / laagland gaan'. Jan de Hartog zijn boek geen Hollands glorie mogen noemen, Bas Heijne niet als titel Hollandse toestanden of Carel Peeters als titel Hollandse pretenties mogen gebruiken? 'Holland': een merknaam om trots op te zijn.


Rudy Schreijnders, Amsterdam


Identiteit

In zijn Voetnoot zet Arnon Grunberg een vraagteken bij de identiteit van de mens: 'Identiteit is weinig meer dan een reeks misverstanden.' Helemaal eens. Hij zet zich af tegen het 'word wie je bent' van Nietzsche. Grunberg: 'Word wie ze denken dat je bent.' Hij had ook dichter bij huis kunnen blijven. Dominee-dichter P.A. de Génestet (1829-1861) dichtte: Wees u-zelf! zei ik tot iemand; / Maar hij kon niet: hij was niemand.


Wim Velthorst, Hauwert

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden