GEACHTE REDACTIE

Rotte eieren..

Afgelopen zaterdag: zogenaamde verdedigers van de democratie bekogelden een burgemeester met rotte eieren, omdat hij had besloten het recht op demonstratie niet aan de Centrumdemocraten te onthouden. En rechtse demonstranten werden bijna gelyncht door een overmacht van tegen-demonstranten.

Pogingen om mensen op de been te krijgen voor demonstraties tegen het fascisme in het voormalige Joegoslavië bleken vier jaar lang tevergeefs. Waar komt al die morele verontwaardiging nu opeens vandaan?

AMSTERDAM Pieter Voogt

Molesteren

Prima foto. Merkwaardig onderschrift: 'Een anti-racistische demonstrant molesteert in Leerdam een aanhanger van een rechts-extremistische partij' (de Volkskrant, 1 april). Een demonstrant met een donkere muts, te grote zonnebril, vermommingsdas. Op onmenselijke manier een ander mens molesterend. Lijkt meer op 'soort zoekt soort'.

HOOFDDORP J. de Jong

Imiteren

In reactie op Annemat Collot d'Escury, die pleit voor een beperking van geweld op tv, schrijft W.F. de Vlam (U-pagina, 30 maart) dat men kinderen hierom niet hun favoriete programma's mag ontnemen. Hij herinnert zich zijn plezier in het kijken naar The Transformers en benadrukt dat kinderen goed onderscheid kunnen maken tussen de tv en de realiteit.

Misschien, maar niet alle kinderen kunnen het en zeker niet kinderen van alle leeftijden. Dank zij het 24 uurs tv-aanbod kunnen kinderen altijd kijken. Vaak zonder ouderlijke begeleiding. Voor oudere kinderen kan het minder kwaad, maar de tv past ook op de jongste kinderen.

De kinderen die opgroeiden met continu tv van jongs af aan, imiteren nu hun Ninja Turtle-helden op het schoolplein. Ik vraag me af of De Vlam ook al naar The Transformers keek voordat hij de 'leeftijd des onderscheids' had bereikt.

AMSTERDAM Reinder Rustema

Executiepeloton

Gijs Schreuders schreef in zijn column (Forum, 25 maart) onder meer over de executie van Max Blokzijl. Voor de 'stemming' in het executiepeloton heeft hij geen goed woord over: lachebekkend, smalend, pure (machts)wellust. Een oordeel dat hij baseert op een foto.

In werkelijkheid stonden de leden van dit executiepeloton letterlijk bol van spanning en nervositeit. De betrokken commandant wist op dat moment niets beters te doen dan wat moppen te vertellen in een schutterige poging hun gevoelens en stress wat af te leiden. Hier en daar ontlokte dat een verwrongen grijns. Het bleef echter steken. Deze mensen wisten gezien hun loodzware opdracht geen raad met zichzelf.

Ik heb begrip voor de leden van het peloton met hun helse opdracht. En ik heb waardering voor de kleurrijke fantasie waarmee Schreuders de foto uitlegt. Kunstig gevonden. Met geschiedsschrijving heeft het natuurlijk niets van doen.

WIERDEN G. Westerink

Autovrije mensen

De Brabantse Milieufederatie pleitte onlangs op een studiedag voor autovrije wijken (de Volkskrant, 2 maart). Als bewoners wil men mensen die hun auto aan de wijkrand parkeren, maar, zo stelde ik tijdens de studiedag, er moet zeker ook gedacht worden aan ouderen zonder rijbewijs en jongeren met OV-jaarkaart, dus 'autovrije mensen'. Dat ik gezegd zou hebben dat alle Nederlanders zich contractueel moeten verplichten nooit meer een auto aan te schaffen, is niet correct

De NS en busbedrijven zien meestal niets in goed openbaar vervoer naar en in de autovrije wijk, aldus het Volkskrant-artikel. Ook dat is niet juist. Reeds twintig jaar geleden werd een gezamenlijke DAF-NS-studie voltooid, uitmondend in een bussysteem met speciale wijkvoertuigen. Subsidie-aanvraag voor een proefproject werd echter afgewezen. Nu worden dergelijke projecten gelukkig gerealiseerd. Ik schat dat we rond 2000 invoering op grotere schaal zullen zien.

WAALRE J. van der Brugghen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden