Geachte redactie

Gelieve mij toe te staan om een kritische noot te plaatsen bij de manier waarop uw krant (Buitenland, 28 september, column Rolf Bos) rapporteerde over de absentie van de Israëlische delegatie tijdens de VN-speech van president Obama....

Harry Kney-Tal, Den Haag Ambassadeur van Israël

Joost Zwagerman
Hulde aan Joost Zwagerman voor het heldere en welkome betoog ‘Links helpt Wilders door PVV-kiezers te kleineren’ (Opinie & Debat, 25 september). Zwagerman geeft hiermee de broodnodige reflectie op de opstelling van links Nederland die de immigratiediscussie tot nu toe heeft kunnen annexeren en de inhoudelijke toon bepaalt. Daarbij is inderdaad exclusief partij gekozen voor de niet-westerse migranten die als slachtoffer worden afgeschilderd ten koste van de autochtone Nederlander in de oude stadswijken. Op die laatste groep werden de problemen van de massamigratie afgewenteld.

Daarnaast accepteerde links Nederland stilzwijgend de toenemende censuur vanuit de islam op cartoons, toneel en cabaret. Tegelijkertijd kregen cabaretiers die de God van de christenen op de hak namen en de christenen afschilderden als gemankeerde lieden, bij links Nederland de handen uitbundig op elkaar. Schrijvers die hetzelfde deden, kregen literaire prijzen.

Na de homo-emancipatie van de vorige eeuw zijn we in de grote steden weer terug bij af. Voor eerwraak en de overvolle blijf-van-mijn-lijfhuizen gevuld met allochtone meisjes en vrouwen sluit links Nederland liever de ogen.

Links Nederland doet het verwoorden van deze problemen met groot dedain af als provinciaals, ‘onderbuikgevoelens’, xenofoob, racistisch et cetera. Logisch dat vrijwel geen enkel zichzelf respecterend mens deze problemen meer durft benoemen.

Het briljante stuk van Zwagerman geeft dan ook perfect antwoord op de verontruste vragen die gesteld worden naar aanleiding van het onderzoek Een vreemde in eigen land dat Forum vandaag aanbiedt in Den Haag (Ten eerste en Uitgelicht, 27 september).

Wilbert van Rijen, Holthees

Kortjakje
In de recensie over de toneelvoorstelling Kortjakje (Kunst, 21 september) las ik tot mijn verbazing dat dit kinderliedje over prostitutie zou gaan. Laat ik nou altijd gedacht hebben dat het over een lui meisje ging dat door de week geen zin had haar moeder te helpen, maar wel ’s zondags piekfijn aangekleed in de kerk zat! Zo zie je maar dat je ook op de oude dag (71) nog veel kunt leren. Toen ook nog ‘Hop Marjanneke’ aangehaald werd, wist ik – die vroeger natuurlijk ook Marjanneke genoemd werd – helemaal niet meer welke kinderliedjes ik nog met mijn kleinkinderen mag zingen.

Marianne Dinsbach, Doorn

Panel van wijzen
Ach, dacht ik voor het lezen van het artikel ‘Onderwijs, dat doe je zo’ (Jong, 28 september), laat ik eerst eens kijken wie zitting hebben in het ‘Panel van wijzen’.

Gelukkig zit er ook dit keer geen enkele docent uit het voortgezet onderwijs in om te vertellen hoe het er werkelijk voor en in de klas aan toegaat. Ik was al bang dat wij als docenten echt mochten meepraten. Stel je voor dat wij als ervaringsdeskundigen meer zouden weten dan deze ‘wijzen’. Dat zou toch wel heel erg triest zijn. Aan alle adviseurs zeg ik: ga het eerst eens zelf proberen en dan niet voor even. Nee, een paar jaar met volle klassen voor je neus en dat bij een volledige betrekking, inclusief de bijbehorende vergadercultuur en andere verplichtingen volgens het jaartaakformulier. En kom dan eens terug. Lesgeven leer je door het te doen.

André Wijnand, Uithoorn docent economie havo en vwo sinds 1977

Beetje laat
Prima dat artikel ‘Pijn en chagrijn in de Sterrenwijk’ (Uitgelicht, 27 september). Maar het had natuurlijk tien, twintig, dertig jaar geleden ook al geschreven kunnen worden als de journalisten (van de Volkskrant) hun ogen en oren wijd open hadden gehouden en hun roze bril in de bureaula hadden laten liggen. Dan hadden Fortuyn en Wilders hun werk ook niet dunnetjes over hoeven te doen.

Gerrit J. Jachtenberg, Utrecht

Pensioen
Wat mij zo teleurstelt in de discussie over de rekening van de crisis is dat nooit gesproken wordt over het feit dat oudere echtparen vaak maar één enkel pensioen te besteden hebben en dat dit ook nog eens aan alle kanten bedreigd wordt. Het overgrote deel van deze groep is niet, zoals regelmatig gesuggereerd wordt, op reis of op de golfbaan. Jongere echtparen, die samen een dubbel pensioen opbouwen zouden zich dit eens wat vaker moeten realiseren als ze weer eens verontwaardigd en boos reageren op bezuinigingsvoorstellen betreffende de hypotheekrenteaftrek en kinderopvangsubsidie. Zeker als je weet dat deze hoofdzakelijk ten goede komen aan de hoogste inkomensgroepen.

Rien van der Laan, Nieuw Vennep

Paling
‘We zijn één met de natuur, we maken zelf wel uit wat we doen’, zegt een palingvisser (Leven, 28 september). In 2007 en 2008 reed ik regelmatig langs het IJsselmeer en verbaasde me over de duizenden keernetten met daaraan de fuiken. Zo vis je dus een meer leeg. Uit ongebreidelde hebzucht. Nu klagen, is hypocriet.

Waarom zouden we deze lieden een financiële tegemoetkoming geven? Doen we dat ook bij andere ondernemers die, en dan nog vaak buiten hun schuld, het loodje leggen? Nee, dan zeggen we dat het tot het ondernemersrisico behoort. In de bouw is met hard werken ook een goede boterham te verdienen.

Peter Godefrooij, Warmond.

Biologische landbouw
Afgelopen zaterdag en maandag is in de Volkskrant zonder nuance vermeld dat biologische landbouw meer CO2-uitstoot oplevert, omdat de kassen minder efficiënt benut worden. Het gaat hier echter alleen om landbouw onder glas, volgens het CBS nog geen half procent van de totale biologische landbouw. Bij biologische landbouw wordt ernaar gestreefd te werken met gesloten kringlopen waardoor er geen uit olie verkregen kunstmest toegevoegd hoeft te worden, wat een groot verschil oplevert in ecologische voetafdruk.

Sacha Steinmetz, Wageningen student

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden