Geachte redactie

Donner

Donner: 'De Tweede Kamer maakt deel uit van het constitutionele systeem en zou zich beter bewust moeten zijn van de eigen verantwoordelijkheden' (Binnenland, 6 april).


In wezen begrijpt Donner niets van democratie en het constitutionele systeem.


De volgende stap van Donner zal zijn dat hij vindt dat de kiezer zich beter bewust moet zijn van de eigen verantwoordelijkheid en hij de kiezer verwijt op de verkeerde partij te hebben gestemd.


Bert Sanders, Den Haag


Publieke omroep

Nausicaa Marbe (O&D, 6 april) laakt terecht het afglijden van onze publieke omroep. Die acht het zijn hoofdtaak kijkers bij de commerciële tv weg te halen, tegen elke prijs. Het verheffingsideaal (waar Marbe hem aan herinnert) blijkt van ondergeschikt belang.


En dus gaat de publieke omroep op de hurken (maar nét iets minder diep dan de commerciëlen) en bekostigt hij zichzelf met veel reclameboodschappen (maar nét iets minder dan de commerciëlen).


Beste publieke omroep, 'vlot' is wat anders dan 'vlak' en je bestaansrecht ontleen je niet aan de bagger waarmee je nog grotere bagger bestrijdt. Laat de (semi-)commerciële tv-formules vallen en breng enkel nog kwaliteit in stelling.


Ho, ho, biedt de publieke omroep dan geen kwaliteit? Jawel, maar te veel (zoals ook Marbe opmerkt) aan de randen van de nacht. Behalve met nieuwjaar dan, want direct nadat de publieke tv-klok 12 uur heeft geslagen, volgt steevast... de Ster-reclame.


F. Bakker, Nijmegen


Goede bedoelingen

Arnon Grunberg schrijft in zijn Voetnoot van vrijdag 6 april dat het zo goed is aan J.L. Heldring dat hij een hekel had aan goede bedoelingen. Ik heb die aversie tegen goede bedoelingen nooit zo begrepen.


Stel dat Grunberg uitglijdt over een bananenschil. Prefereert hij dan een voorbijganger die van de gelegenheid gebruik maakt om zijn portemonnee te stelen en hem dan nog een trap na geeft boven iemand die hem helpt om weer op te staan?


Henk de Regt, Duivendrecht


Pervers

Wybren van Haga had het in de krant van Goede Vrijdag (O&D, 6 april) over perverse subsidies voor duurzame energie waar een eind aan moet komen. Als VVD-raadslid en ondernemer doet hij daarmee een duit in het bezuinigingszakje voor de onderhandelaars in het Catshuis.


Laat de markt haar werk doen en alles zal goed komen; zoals in de bankwereld bedoelt hij zeker.


Een prachtig idee, dat sluiten van de subsidiekraan, en laten we dan meteen de zeven miljard bezuinigen die jaarlijks voor het gebruik van fossiele brandstoffen wordt uitgetrokken.


Laat ook de luchtvaartmaatschappijen, energiecentrales en andere grootverbruikers van aardolie, steenkool en aardgas de voordelen van de vrije markt genieten zonder die verstorende subsidies en belastingvoordelen.


Dan zal het allemaal goed komen.


Pieter Parmentier, Diepenveen


De Slegte

Powell's Books in Portland, Oregon (USA), gehuisvest in een blok oude, sfeervolle panden, is qua plankoppervlakte de grootste boekhandel ter wereld.


Ik bezoek met enige regelmaat vrienden in Portland en breng dan een flink deel van mijn tijd door tussende boeken van Powell's.


Op de eerste etage van het hoofdgebouw bevindt zich een inkoopafdeling voor gebruikte boeken, die afgeprijsd en met op de barcodesticker het woord 'used' een plaats vinden naast de verse exemplaren (van hetzelfde boek). Selexyz en De Slegte zijn hier als het ware in elkaar geschoven.


Robert Mulder, Groningen


Suriname

In iedere rechtsstaat dienen de schuldigen aan moorden, ook al zijn die dertig jaar geleden begaan, voor de rechter gebracht te worden. Dertig jaar geleden roept bij mij onvermijdelijk de associatie op met misstanden elders op het Zuid- Amerikaanse continent. Ik denk dan met name aan Argentinië, waar de regering-Videla net was opgevolgd door de regering-Viola.


Beide regeringen zijn medeverantwoordelijk voor de verdwijning van naar schatting dertigduizend mensen. In de regering-Videla was een zekere Jorge Zorreguieta onderminister van landbouw en later minister van Landbouw en Veeteelt. Drie weken geleden heeft het Openbaar Ministerie in Nederland besloten Zorreguieta niet te vervolgen voor zijn mogelijke betrokkenheid bij deze verdwijningen.


Het geschokt reageren door dit kabinet op de aanname van de amnestiewet en het niet reageren op de voortijdige beëindiging van de rechtsgang tegen Zorreguieta is dubbelhartig.


Rochus van der Weg, Bruinisse


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.