GEACHTE REDACTIE

Als reactie op het vertrek van De Milliano uit de CDA-fractie hoorde ik iemand door de radio zeggen dat De Millano over zijn eigen idealisme is gestruikeld en dat hij het vak politicus niet beheerst....

De Milliano

Het CDA wou hem graag hebben omdat hij idealisme en politiek weer wilde samenbrengen. Eindelijk weer eens iemand die met de voeten nog onder modder van het dagelijkse bestaan, de muffe politieke cultuur komt opfrissen: helder, gewetensvol en als het moet compromisloos. Dat laatste was echter niet bedoeling.

Het heeft er alle schijn van dat het vak politicus is verworden tot een zich aan elkaar onmisbaar gemaakte groep mensen die van de ene fractievergadering naar de andere hobbelt, ver verdwaald van waar het om hoort te gaan. Ondertussen buigt de politiek zich over de vraag hoe het nou toch komt dat dat de kiezers steeds meer wegblijven.

AMSTERDAM Aad Dekker

Woede

De afgelopen jaren heeft het ministerie van O & W het voortgezet onderwijs voor een bijna onmogelijke taak gesteld: de invoering van de Tweede Fase die tal van open einden had en nog heeft. Mijn directie was zo verstandig voor uitstel tot 1999 te kiezen zodat ik als decaan de tijd zou hebben mijn voorlichtingsmateriaal zo volledig en correct mogelijk samen te stellen. Dat kostte mij veel tijd, maar dan moet je maar geen decaan worden.

Maandagavond zat onze aula vol ouders die ik kon vertellen hoe de nieuwe bovenbouw van hun kinderen er volgend jaar uit gaat zien. Dat leek een heel geslaagde avond. Tot het journaal van dinsdagavond: de staatssecretaris heeft bedacht dat het allemaal toch anders moet. Weg met al mijn materiaal, mijn keuzelessen stopzetten, afwachten tot bekend is hoe het nu weer gaat worden en de ouders over een paar maanden opnieuw naar school laten komen?

Als het niet zo'n rotkleur was, zou ik paars van woede worden.

SCHIEDAM E.J. Clarenbeek

Innerlijk

Ik begrijp wat Jurriaan Kamp en Tijn Touber zeggen: ook ik heb me verdiept in spiritualiteit en seksualiteit en ervaar hoe prachtig het kan zijn (Forum, 9 november). Jammer alleen dat ze het in een maatschappelijk dogmatische context zetten. Jammer dat zij direct weer de associatie van homo's en darkrooms met anonieme seks leggen. En dat juist de nieuwe (of eigenlijk al oeroude) benadering opnieuw gekaderd moet worden en anderen verdacht moet maken en beschuldigen.

Jammer dus dat zij niet zien hoe juist het individualisme en materialisme historisch gezien een belangrijke stap is geweest om ons los te maken van de beperkende maatschappelijke context en de mogelijkheid biedt om te genieten en bemerken welke prachtige ervaringen ons innerlijk ons kan schenken. Ongeacht die maatschappelijke context.

SCHIEDAM Sylvia I. Saakes

Cadeau

'Vrije seks is bezig de samenleving te slopen' vind ik een verjaardagscadeau, seks hoort niet te slopen maar te binden in huwelijk en gezin. Een goed artikel, ik hang het boven mijn echtelijk bed (tempel).

Vrije seks is een illusie, ontwaak, die illusie heeft de kracht van de sloophamer.

UTRECHT Peter Verbiest

Conflict

GroenLinks is verdeeld over de gedwongen terugkeer van Bosniërs (de Volkskrant, 11 november). Paul Rosenmöller heeft tijdens een tv-uitzending gezegd het standpunt van de PvdA en het kabinet te delen dat Bosniërs met een A-status niet mogen worden teruggestuurd. Dat klopt.

Tijdens het Kamerdebat deze week heeft Femke Halsema gesteld het oneens te zijn met de PvdA dat alle Bosniërs die (let wel!) tijdelijke bescherming genieten, zouden mogen worden teruggestuurd naar veilige gebieden. Dat klopt ook. In het eerste geval zijn wij het eens, in het tweede geval zijn wij het oneens met de PvdA.

Wij begrijpen dat de pers na de hoogopgelopen conflicten bij de coalitiepartijen en het CDA over het terugsturen van Bosniërs gespitst is op interne meningsverschillen. Maar in dit debat heeft GroenLinks een eensgezind en eenduidig standpunt: houders van een A-status mogen nooit worden teruggestuurd én bij degenen die tijdelijke bescherming genieten moet altijd oog zijn voor hun individuele omstandigheden.

DEN HAAGPaul Rosenmöller

Femke Halsema

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden