Geachte Redactie

Proeve in neuroseksisme

Het Cito had voor de eindexamen-kandidaten havo afgelopen week, bij monde van Hans Kennepohl, een geruststellende boodschap: 'mannen en vrouwen zijn beiden mens'. Dat viel nog alles mee, want in de tekst met de illustere ondertitel 'Hoe mannen en vrouwen zichzelf proberen terug te vinden' waren tot dan toe weinig redenen gegeven waaruit dit zou blijken.


De frase 'emancipatie is weer helemaal in' uit de inleiding deed al het ergste vermoeden en inderdaad: jongens zijn ruw, meisjes sociaal, vrouwen houden van schoonheid, mannen van status, 'vrouwen zijn beter toegerust voor zorgtaken', zijn manipulatief, mannen competitief en agressief. Deze reutel aan pseudo-wetenschappelijke gegevens leidt uiteindelijk 'tot het inzicht dat vrouwen momenteel eerder nadeel dan voordeel ondervinden van de feministische nadruk op gelijkheid'.


Als docent geef je je leerlingen graag iets mee, iets wat verder reikt dan je vak. Maar dit jaar hoeft dat niet, want het Cito doet het al. En hoe: wat een boodschap om je vrouwelijke én mannelijke leerlingen de wijde wereld mee in te sturen!


Kennepohl mag schrijven en beweren wat hij wil. Maar dat het Cito uit de talloze artikelen die in aanmerking komen, juist deze tekst selecteerde voor deze samenvattingsopdracht waarbij geen enkele kritische kanttekening wordt geplaatst, is volstrekt onbegrijpelijk en kwalijk. Gelukkig waren mijn leerlingen zozeer in beslag genomen door de opdracht, dat de inhoud van de tekst nauwelijks tot hen doordrong.


Desalniettemin adviseer ik alle schoolleidingen dit jaar bij de diploma-uitreikingen de trotse jonge vrouwen en mannen bij hun havo-certificaat ook het boek Waarom we allemaal van Mars komen te overhandigen. Hierin veegt Cordelia Fine overtuigend de vloer aan met het door Kennepohl aangehangen 'neuroseksisme'. Bonnetjes ter declaratie zijn in te dienen bij het Cito.


Janneke Louwerse, Rotterdam, docente Nederlands


Foute ouders (2)

Pier van Pommeren (O&D, 24 mei) vindt dat je kinderen niet verantwoordelijk kunt stellen voor de daden van hun (groot)ouders. Dat is voor mij niet de kern van de zaak.


Mij gaat het erom of die kinderen afstand hebben genomen van de daden of het gedachtengoed van hun ouders. Dat heeft Rost van Tonningen bijvoorbeeld wel gedaan.


Voor zover ik weet, heeft Máxima geen afstand genomen van de daden of het gedachtengoed van haar vader. Dat neem ik haar kwalijk.


Rudy Schreijnders, Amsterdam


Pottenkijkers niet welkom

Staatssecretaris Zijlstra vindt dat leraren en schoolleiders collega's op andere scholen moeten aanspreken op hun manier van lesgeven. Enige jaren geleden was ik docent aan een heao en ik was nieuw in het onderwijs. Ik vroeg collega's of zij bij mij in de klas erbij wilden komen om mij feedback te geven op mijn lessen. Evenzo vroeg ik hun toestemming om in hun lessen aanwezig te mogen zijn om te zien hoe zij het deden.


Helaas, dit was onbespreekbaar. Misschien wilde men nog wel bij mij komen, maar een collega toelaten tot je eigen klas? Geen sprake van.


Mijn conclusie: leraren hebben hun eigen koninkrijkjes gebouwd en daar willen ze geen pottenkijkers bij hebben. Daarom ben ik bijzonder benieuwd hoe Zijlstra deze cultuur denkt te kunnen doorbreken.


Willem Verhagen, Utrecht


Bereikbaarheid huisartsen

De afgelopen week heeft de inspectie gezondheidszorg (IGZ) met veel tamtam wereldkundig gemaakt dat het slecht gesteld is met de bereikbaarheid van huisartsen. De minister had ook meteen haar oordeel klaar: de situatie was ten hemel schreiend en zij stelde hoge boetes in het vooruitzicht aan huisartsen die faalden in de bereikbaarheid: 2.000 euro per week met een maximum van 30.000 euro. Een gewone Nederlander moet een misdaad begaan om zo'n boete op te lopen.


Ook in de Volkskrant werd gewag gemaakt van de slechte bereikbaarheid van de huisartsen (Binnenland, 18 & 19 mei). Tevens werd gemeld dat niet-spoedeisende telefoontjes niet binnen twee minuten werden beantwoord. De tweeminuten-norm voor niet-spoedeisende telefoontjes bestaat helemaal niet. Die zou ook onuitvoerbaar zijn, want als op maandagochtend om 8 uur de praktijk opengaat, kunnen er wel vijftien mensen tegelijk bellen voor een afspraak. Het is dan niet mogelijk om die mensen binnen twee minuten, zelfs niet binnen tien minuten, te woord te staan. Dat is ook niet nodig: men kan op een ander moment bellen (want het is geen spoed), of wachten.


Bij spoedtelefoontjes heeft de beroepsgroep zich wel een strenge norm opgelegd: binnen 30 seconden wordt de telefoon opgenomen door een medisch geschoold persoon.


Hiertoe is door de huisartsen de afgelopen jaren heel wat ondernomen: er zijn massaal nieuwe telefooncentrales aangekocht met veel meer lijnen, er zijn aparte spoednummers gekomen, er zijn receptenlijnen gekomen, en bij veel praktijken kan men via de website van de praktijk medicijnen bestellen.


Hoe kan het dan dat de Inspectie bij zoveel huisartsen niet binnen 30 seconden contact kreeg bij een spoedtelefoontje? Dat vroegen veel huisartsen zich ook af.


Het antwoord kregen we afgelopen weekeinde: de Inspectie heeft verkeerde telefoonnummers gebeld. Dit werd de met boetes bedreigde huisartsen in een excuusbrief meegedeeld. Wellicht kan de Inspectie in het vervolg haar energie beter steken in het doen van een goed onderzoek in plaats van het met veel bombarie in de media brengen van verkeerde conclusies.


Hans Gimbel, Heerhugowaard, huisarts


Zwarte kousen

Vreemd toch dat de partijen die het hardst ageren tegen 'het wegzetten van bevolkingsgroepen', GroenLinks en D66, zelf geen mogelijkheid onbenut laten om, verwijzend naar de SGP-achterban, denigrerend te spreken over 'zwarte kousen'. Wie het snapt, mag het zeggen.


Joanne van Aalst, Alphen a/d Rijn


Voetbalvandalisme

Volgens Bert Brussen lijken de incidentjes in Urk en Volendam een stuk minder fundamenteel dan die in veertig 'Marokkanen-gemeenten' (O&D, 23 mei).


Ik krijg hier toch een ongemakkelijk gevoel bij. Wat dacht u van voetbalvandalisme? Toch een overwegend blanke aangelegenheid.


Saskia Nijhof, Deventer


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.