Geachte redactie

1 april

Toen ik donderdagmorgen de krant uit de bus pakte en de kop las van het artikel op de voorpagina ('Vrijwilligerswerk in ruil voor zorg', 3 oktober) dacht ik dat het 1 april was, of dat het de staatssecretaris volledig in de bol was geslagen en hij dringend zorg nodig had. Ziet u het voor u, een hulpbehoevende die gaat voorlezen op de voorschoolse opvang? Het ontbreekt meneer Van Rijn volkomen aan realiteitszin. Heeft ie wel eens een hulpbehoevende gezien? Ga nou gauw heen zeg!


Tess Ruffle-Van Tol (72 jaar),


Uitgeest


Broddelwerk

Het zoveelste broddelwerkstuk van het kabinet Rutte II. Ouderen moeten een extra prestatie leveren vindt staatssecretaris Van Rijn.


Over 2012 betaalde ik 4.250 euro aan premie volksverzekeringen, 1.500 euro aan premie ziektekostenverzekering, 1.700 euro aan inkomensafhankelijke heffing, 350 euro aan eigen risico en 1.700 euro aan eigen bijdrage CAK. In totaal is dat 9.500 euro. Als Van Rijn dat niet genoeg vindt, moet hij de premies verhogen. Maar ik wil best helpen nog wat perken te zoeken om te buiten te gaan voor Rutte II.


A.Wubbenhorst, Haarlemmerliede en Spaarnwoude


Ik deed het al

Nieuw plan van staatssecretaris Van Rijn: ouderen en chronisch zieken kunnen (moeten) vrijwilligerswerk doen in ruil voor de zorg die zij ontvangen. Laat ik nou - juist om die reden - al meer dan 32 jaar vrijwilliger zijn geweest!


Uw dankbare oudere en langdurige grootverbruiker van zorg,


Marianne Brantenaar, Amsterdam


Infantiel

Netwerkbijeenkomsten en inspiratiedagen voor oudere werklozen. Dat is waar minister Asscher mee komt (Ten eerste, 3 oktober). Nou is dat precies wat ik nodig heb: inspiratiedagen! Hoezee! Want dat mis ik onder- tussen wel een beetje hoor, die inspiratie. Al jaren op zoek, maar zie en kijk: het gaat nu echt lukken. Ik laat me inspireren, de economie trekt daardoor natuurlijk ook meteen aan, een waterval van geweldige banen waauit ik maar te kiezen heb, komt op me af.


Hoe infantiel denkt de minister dat een gemiddelde 55-plus werkloze is? En denkt hij nu echt dat een sollicitatietraining een panacee is? Of meent hij diep in zijn hart dat elke werkloze alles aan zichzelf te wijten heeft? Zoals onlangs een outplacementdame tegen mij zei, toen ze vernam dat ik al zo lang aan de kant stond: 'Dan hebt u toch iets verkeerd gedaan'. Hier zwijgt de spreker stil.


Dick Jan Braggaar


Standaardafwijzing

Goed dat er aandacht wordt besteed aan afwijzingen op sollicitaties. Ik zit al op enkele honderden in 2013. Veel- al automatisch aangemaakt zonder handtekening, precies zoals beschreven in jullie artikel (Economie, 2 oktober). De horkerigheid en botheid zijn ongekend.


Onlangs zocht een ministerie een speechschrijver. Ik reageerde door een originele, doorwrochte speech te sturen met een begeleidend sollicitatiebriefje. Na weken niks dan toch nog de standaardafwijzing.


En daar zit je dan met je 52 jaar en 24 jaar geweldige ervaring op vele vlakken. Jurist, vader van drie kinderen, gescheiden, bijstand, geen eigen woning. En dan de werkgevers, de overheid voorop, die mensen zo behandelen.


Ik was politiek vrij sterk geëngageerd, maar ben geheel afgehaakt. De dames en heren politici zijn sociobeten (zelfs tijdens belangrijke vergaderingen kijken ze meer op hun i-Phones dan naar de sprekers) en houden vooral zichzelf lekker bezig.


Binnenkort richt ik mijn eigen tent op (werknaam: DAADKRACHT) en die wordt succesvol. Reken maar. De grootste afnemer van de interim-juristen die ik ga leveren, zal de overheid zijn, want die heeft de kwaliteit niet in huis en mijn bedrijf straks wel.


Bastiaan de Groot, Wassenaar


Armoe

Best grappig, dat artikel over 'het voordeel van niet kopen' tussen alle 'voedselbanken kunnen vraag niet aan'-artikelen. Mijn Amerikaanse vriendin vatte het goed samen: 'I did that, too. It's called poverty!'


Andreas Karremans, Arnhem


Proefverlof

Wie zijn toch die wereldvreemde heren of dames van de Raad voor de Strafrechttoepassing? Hoe ver kun je afstaan van wat er leeft in een samenleving? Volkert van der G. op proefverlof? Geen denken aan! Nooit!


John de Klein, Amsterdam


Rechtsstaat

In de ophef over het mogelijke proefverlof van Van der G. verwacht ik van de minister van Justitie en de minister-president een ondubbelzinnige verdediging van ons rechtssysteem. Dat wil zeggen dat Van der G, zoals alle andere gestrafte delinquenten, recht heeft op proefverlof als hij zich aan de voorwaarden heeft gehouden. Laat Van der G. niet nog eens onze rechtsstaat schokken door hem rechten te ontnemen die ieder ander wel krijgt.


Wim van der Vlist, Doetinchem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden