Geachte redactie

Sterftecijfers

Sinds 1 maart moeten ziekenhuizen hun sterftecijfers bekendmaken van minister Schippers van Volksgezondheid. Nu blijkt dat elf ziekenhuizen dit weigeren om principiële redenen. Ze hebben groot gelijk. De gedachte dat het bekendmaken van deze cijfers zal leiden tot betere zorg is naïef.


De redenering is dat slechte zorg leidt tot sterfgevallen, en dat sterfgevallen dus een goede indicator zijn van zorgkwaliteit. Het publiceren van sterftecijfers zal patiënten kritischer maken, en de ziekenhuizen zullen beter hun best doen, waardoor het aantal sterfgevallen daalt.


Nu al valt te voorspellen dat het sterftecijfer van ziekenhuizen gaat dalen, maar dat de zorgkwaliteit niet beter, misschien zelfs slechter wordt. Daar hebben ziekenhuizen genoeg mogelijkheden voor. Ze kunnen terminale patiënten wegsturen, geen risicovolle operaties meer doen of sterfgevallen gewoon niet melden.


Of het nou gaat om stiptheid van de spoorwegen, publicaties van wetenschappers of kwaliteit van onderwijs, het wil er maar niet in dat deze zaken complexer zijn dan wij graag zien. De oplossing ligt in aandacht voor vakmanschap en het bieden van ruimte voor vakgenoten en niet-vakgenoten om elkaar te beoordelen.


Filip van den Bergh, Nieuwegein


Kust en binnenland

Alvast excuses dat ik u vanuit de donkere, boerse hoogvlakte van de Veluwe moet lastigvallen, maar ik wil uw verheven, liberale en westerse laaglandgeest toch proberen te verrijken met de volgende overweging. Sietse van der Hoek (V, 4 maart) zegt dat het geen wonder is dat bijna alle concentratiekampen zich niet aan de kust bevonden, maar in het binnenland. Het zal wel de uitzondering zijn die de regel bevestigt, maar de Puttense mannen werden na een razzia grotendeels afgevoerd naar Neuengamme dat bij de havenstad Hamburg ligt. O ja, de Scheveningse straf- gevangenis zal ook wel een uitzondering zijn.


Reinier den Boer, Putten


Neem een hondje

In de jaren zeventig zag ik de feministische film Take it like a man, madam, waarin een foute, patriarchale, mannelijke arts een vrouw in de overgang aanraadt een hondje te nemen. Schande, schande, schande! Fouter in feministische ogen kon dit advies niet zijn. Dat een vrouw in de overgang problemen heeft, kwam namelijk doordat ze door de mannen- maatschappij werd onderdrukt en als onvruchtbaar persoon niet meer van nut werd beschouwd.


Nu adviseert de toch tamelijk vrijgevochten journaliste Ingeborg Beugel vrouwen in de overgang een hondje te nemen, omdat dit aanzet tot troostende hormonen (V, 26 februari). Het kan verkeren.


Eduard Bekker, Den Haag


Schaamte

Wat een fenomenaal mooie brief van Marleen Verbree! (O&D, 5 maart) De spiegel die ze ons voorhoudt reflecteert onze door luxe en geldzucht misvormde maatschappij: aan de zwakkeren verdienen we niets meer, die consumeren en produceren niet genoeg en mogen dus wel dood. Liefst buiten ons zicht en tegen zo laag mogelijke kosten.


We hebben intussen honderden miljoenen over voor één promille veiligheidsverbetering in ziekenhuizen, ondersteund door hele adviesindustrieën die zorgverleners ongevraagd komen 'ondersteunen'. Zorgwerknemers worden afgeknepen. Commerciële kliniekjes geven miljoenen zorggeld uit aan onnodige diagnostiek en behandeling. Hondervijftig miljoen gaat jaarlijks naar alterneuten. Maar mensen die écht zorg nodig hebben laten we creperen: Marleens Brief van de Dag toont de regel, niet de uitzondering.


We moeten ons als bewoners van een superrijk land de ogen uit ons hoofd schamen!


René Dijkgraaf, Harderwijk cardioloog


Maag

Na lezing van het boeiende interview met Midas Dekkers (V, 4 maart) bladerde ik in het fraaie boekje Als kok in Frankrijk van Bart van Loo. Van Loo citeert Honoré de Balzac (1799-1850), die niet alleen een gigantisch oeuvre bijeenschreef, maar ook niet vies was van een 'gargantueske' maaltijd op zijn tijd.


In zijn boek Le gastronome français uit 1828 schrijft Balzac: 'Men zou mensen met een lege maag altijd moeten wantrouwen: iemand die vast, zal weldra onzin uitkramen. Een lege maag veroorzaakt een lege hersenpan. Onze rede, hoe onafhankelijk ze ook denkt te zijn, respecteert de wetten van de spijsvertering.


'Met evenveel recht als La Rochefoucauld stelde dat het hart ze voortbrengt, kun je zeggen dat goede gedachten uit de maag komen. Dat al degenen die de ziel in de hersenen, het hart, de longen of de pijnappelklier plaatsen samen mogen komen en dat hun gezegd wordt dat de buik de ruime werkplaats is waaruit alle drijvende krachten van het bestaan tot stand komen.


'Waarom kregen onze hersenen toch zo'n kleine woonplaats toebedeeld, terwijl de buik meer inhoud, souplesse en kracht heeft dan alle andere delen van ons lichaam? Is dat niet omdat hij het heiligdom is waarin alle mysteries van het leven zijn opgeborgen, de opslagplaats van onze indrukken, de oorsprong van al onze ideeën, het werk waarin de eeuwige artiest behagen schept?'


Ad van Bentum, Rhenen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.